[ annonse ]
Dødstallene på vegene i Thailand de siste ti årene. Den nederste streken er myndighetens snitt (39) for hele året, mens den øverste er WHOs snitt (67). Streken i midten er snittet under songkran, mens grafen er de faktiske dødstallene under songkran. Dødstallene på vegene i Thailand de siste ti årene. Den nederste streken er myndighetens snitt (39) for hele året, mens den øverste er WHOs snitt (67). Streken i midten er snittet under songkran, mens grafen er de faktiske dødstallene under songkran. (Kilde: WHO)
13. april 2018

Songkran ikke farligere enn resten av året

Skrevet av 
[ annonse ]

På songkrans første dag i år ble det rapportert om 39 dødsfall i trafikken. Det er nøyaktig det samme som myndighetenes gjennomsnittstall for hele året – og betydelig lavere enn WHOs anslag, som ligger på 67 dødsfall pr dag.

 

To ganger årlig, ved nyttår og songkran, kan man lese om «de sju farlige dagene» på vegene her, i myndighetenes faste kampanjer. Media følger opp med å skrive om dødsulykker. Ja, det er farlig på vegene under songkran, men ikke farligere enn resten av året.

 

Kontroller over alt

Det er satt opp politikontroller på alle store veger og i alle landsbyer under songkran. Likevel er det dødsfall, og de fleste skjer som en kombinasjon av alkohol og mopedkjøring. Fyllekjøring og høy hastighet er de to viktigste årsakene til dødsfall i trafikken, og mopeder er involvert i 73 prosent av alle dødsulykker.

 

Nest farligst i verden

Thaiene blir beskyldt for å ha den nest farligste trafikken i verden. Det gjelder hvis man ser på antall trafikkdødsfall som en prosent av antall innbyggere. Hvis man derimot ser på antall dødsfall i forhold til antall kjøretøyer i landet, havner Thailand omtrent midt på statistikken.

Det er Verdens Helseorganisasjon (WHO) som har statistikken over trafikkdrepte i 180 av verdens land. Undersøkelsen ble publisert i 2015 og var et stort arbeid muliggjort ved støtte fra Bloomberg Philanthropies. WHO gikk grundig til verks. De benyttet ikke landenes egne tall for trafikkdrepte, men gjorde isteden sine egne estimater. Det er nemlig en stor grad av underrapportering når det gjelder trafikkdødsfall.

 

[ annonser ]

24.000 dødsfall

De nyeste tallene fra Thailand stammer fra 2012. Da var det ifølge myndighetene (Ministry of Public Health) 14.059 dødsfall i trafikken. Men WHO sier at tallet var 24.237, altså 72 prosent høyere. Tar vi tallet fra WHO og deler på 365 finne vi at det dør i snitt 67 personer på vegene i Thailand hver dag. Thaienes eget tall er altså 39.

 

Bare Libya verre

Thaiene mister ansikt når det rapporteres at bare Libya har flere dødsfall i trafikken enn Thailand. Tallene stammer igjen fra WHOs rapport fra 2015, og krigshandlinger i Libya får noe av skylden for de høye tallene. Pr million innbygger dør det i Thailand 362 per år i trafikken. I Libya dør det hele 734. Etter Thailand kommer det en mengde mye fattigere og dårligere utviklede land enn Thailand. Skandinavia ligger veldig godt an. I Norge er det 38 dødsfall i trafikken per million innbygger pr år, ifølge anslagene til WHO. De faktiske tallene de siste årene har ligget litt under dette igjen.

 

Thailand midt på treet

Men WHO-statistikken har to tabeller. I den andre tabellen kommer Thailand mye bedre ut – nærmere bestemt havner de midt på treet av de 180 landene. Denne statistikken kan påstås å være mer fortellende. Den oppgir nemlig antall dødsfall pr kjøretøy. I land med få kjøretøyer er det ikke rart at det blir relativt trygt å bo. Men eier du først en bil eller en moped så øker sjansen betydelig for å bli drept. I denne tabellen har Thailand 746 dødsfall pr million kjøretøyer. De fleste afrikanske land har mye dårligere tall. Også mange land i Asia ligger mye dårligere an enn Thailand, India havner på 1300 mens Filippinene har 1350. Et populært ferieland som Egypt har 1490. Her er noen av tallene:

Japan 65

Singapore 202

South Korea 212

Malaysia 299

Indonesia 367

Vietnam 550

Laos 675

Thailand 746

China 1045

Cambodia 1072

India 1301

Philippines 1350

Myanmar 2508

Tallene viser antall dødstall pr million kjøretøyer for noen utvalgte land. (Kilde: WHO)

(© Thailands Tidende. 13. april 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)