[ annonse ]
Denne steinformasjonen kalles på folkemunne «ferme kinesiske koner på tur». Denne steinformasjonen kalles på folkemunne «ferme kinesiske koner på tur». Foto: Terje Engø
19. september 2021

En av de fineste nasjonalparkene finner du i Isan

Skrevet av 
[ annonse ]

Litt sør for byen Mukdahan finner du Phu Pha Thoep. Den markedsføres overfor thaier i programmet Unseen Thailand, men er en ganske ukjent perle for utlendinger. Er du interessert i dyreliv, blomster, geologi eller hulemalerier er dette verdt en tur.

 

SKREVET AV: Terje Engø, Magasinet Reisefot

Magasinet Reisefot

 

Phu Pha Thoep er en nasjonalpark hvor vannet gjennom millioner av år har tært på sand- og kalkstein. Siden sandstein som oftest er hardere enn stein som inneholder vannløselig kalk, vaskes kalksteinen bort, mens sandstein blir værende igjen. Prosessen med å skape de mange merkelige steinformasjonene har tatt 95–120 millioner år.

 

Hver dag kommer skoleklasser til parken for å lære om de geologiske prosessene som har skapt de merkverdige steinformasjonene.

 

[ annonser ]

Blant de besøkende er det ofte munker. For lengst inne i parken finnes det huler hvor det er samlet flere hundre Buddhafigurer og et annet sted huler med opptil 5000 år gamle religiøse malerier.

 

De fleste, også munkene, blir stående og betrakte de merkelige sandsteinformasjonene. Det er noe nesten mystisk over dem. Mange ser ut som frodige, godt runde, kinesiske koner med tradisjonelle hatter. Men dette er på kanten til kjødelige fantasier som munker bør beskytte seg mot.

 

Thailands Tidende

Phu Pha Thoep med tilhørende munker. (Foto: Terje Engø)

 

Er du i en thailandsk nasjonalpark, nesten hvor som helst, vil du treffe på munker. De søker ofte til naturen, omliggende templer eller hellige steder, gjerne i naturen, for å få åndelig inspirasjon og fred.

 

Nasjonalparken Phu Pha Thoep er ikke stor, bare 48,5 kvadratkilometer. Men den rommer mange opplevelser, enten du er interessert i dyreliv, planter og blomster, geologi eller hulemalerier. Selv om det de fleste dager kommer flere busslaster med skolelever, er det få vestlige turister som finner veien hit.

 

 Her kan du zoome deg inn på nasjonalparken (Google Map).

 

Phu Pha Thoep ligger halvannen mil sør for byen Mukdahan – en by som valfartes av turister på vei til den laotiske byen Savannakhet. De færreste av de som skal til Laos tar en avstikker nedover langs Mekongfloden på vei 2034 fra Mukdahan for å oppleve nasjonalparken.

 

Reiser en fra Mukdahan nedover langs Mekongfloden får du flere spennende opplevelser. Ved Khong Kiam, der hvor Moonelven og Mekongfloden møtes og skapes Menam Song Si – den tofargede floden. Det er et fenomen som skyldes at Mekongfloden har mer jord- og sandpartikler i vannet enn Moonelven som gjennomgår en «renselse» når den passerer flere kunstige innsjøer. Der får partiklene får tid til å synke til bunn og når vannet herfra møter Mekongfloden er fargeforskjellen stor.

 

Skal du besøke en thailandsk nasjonalpark velg gjerne den kjølige årstiden fra november til mars. Deler av året er det gjerne nærmere førti grader i Phu Pha Thoep. Og det er førti grader i skyggen.

 

Den varme tiden faller i stor grad sammen med regntiden. Den kommer med all sin dramatikk, hvor det veksler mellom voldsomme regnskyll, voldsomme tordenvær og strålende sol. Det er fuktig både i jordsmonn og i selve sandsteinen. Rikelig med vann og næring gjør at store områder er dekket av vakre små blomster. Blomster som litt over nyttår vil tørke bort og se ut som vissent gress når tørken setter inn.

 

Selv om det er relativt lite nedbør i området som ligger rundt 400 meter over havet, er de 1500 millimeterne som værgudene legger igjen nok til at sandsteinen holder på fuktighet i flere måneder.

 

Thailands Tidende

Solldugg er en familie planter som spiser insekter. (Foto: Terje Engø)

 

Blant de mange plantene du vil se er flere arter for soldugg, en kjøttetende plante. Denne har to nære slektninger i Norge. En som lever på lavlandet og en som holder til i fjellet.

 

Med små limdråper ytterst på fine hår venter den på at små insekter skal feste seg. Da rulles bladet sammen og næringen suges ut når insektet går i oppløsning. En dramatisk og brutal verden omgitt og skjult av blomsterprakten der solduggen vokser.

 

Her i Phu Pha Thoep, som i enhver thailandske nasjonalpark, koster det penger å komme inn. 200 baht for utlendinger og 40 baht for thaier. Ingen upris – selv om enkelte utlendinger, spesielt fastboende, misliker denne toprisordningen.

 

Ifølge forskere er det regn, sol og vind som har skapt de merkverdige steinformasjonene. Der hvor det har vært områder med hard stein har den løse steinen under forvitret. Siden den harde steinen fungert som «tak» mens erosjonen har fortsatt på sidene. Resultatet er steinformasjonene som minner om både sopp og gamle koner.

 

Er du interessert i dyreliv, finnes her både villsvin, den thailandske langpiggede utgaven av pinnsvin, sjakal, siamesisk hare, og den mårlignende snikekatten som lever oppe i palmer. På menyen står flaggermus, fugler, øgler, frukt og annen plantekost. Dessverre er de bare aktive om natten, så en skal ha både hell og tålmodighet om en skal få øye på dem.

 

Phu Pha Thoep står på en liste over steder thailandske turistmyndigheter har listet som «Unseen Thailand». Dette er nasjonalparker de mener turister bør ta seg tid til å besøke. Phu Pha Thoep er en av perlende blant disse.

 

REISE TIL PARKEN

Nasjonalparken ligger 15 kilometer fra byen Mukdahan. Rimeligste måte å komme til parken er å ta en Songtaew. Disse går fra Pornpetch Market (Talad Pornpetch) i Mukdahan til Don Tan og koster 20 – 30 baht. Fra der du stopper ved innkjørselen til nasjonalparken er det halvannen kilometer inn til selve parken. Spør du, blir du kanskje kjørt helt inn for noen ekstra baht.

 

SE OG GJØRE I PARKEN

I parken er det gode merkede stier. Er du her i regntiden kan du se et vakkert fossefall, Nam Tok Phru Tam Phra. Ovenfor fossen er det en grotte hvor det er flere hundre Buddhafigurer i ulike størrelser. I grotten Tham Fa Mue Daeng, som ligger en åtte kilometer kjøretur fra parksenteret og deretter halvannen kilometer fottur, er det fem tusen år gamle hulemalerier. Ved inngangen til parken kan du få kjøpt mat og drikke.

(Thailands Tidende. 19. september 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)