[ annonse ]
Nung er en av landsbyens beste med kastenett. Dette krever lang trening. Nung er en av landsbyens beste med kastenett. Dette krever lang trening. Foto: Suwannee Buransuk
14. januar 2024

Slik fisker man i Isan

Skrevet av 
[ annonse ]

En vanndam er gull verdt for jordbrukere, men kan også gi litt uventede inntekter – og gøy på kjøpet. Vi var med på å fange fisk i en dam i Buriram. Det var fire timers «jobb», og deretter en time rundt med motorsykkel for å selge fangsten.

 

Det største problemet for deg som har en fiskedam er å holde tjuvfiskere borte. De kommer i nattens mulm og mørke med kastenett, og noen ganger med bilbatteri for å gi fisken elektrisk sjokk.

Men det finnes middel mot tjuvfiskere også. Man kan kaste ut busker som kastegarn henger seg fast i, og lage bratte bredder for å gjøre det vanskelig å bevege seg i mørket.

 

Thailands Tidende

FLOKER: Yom bruker mer tid på å klargjøre kastenettet enn på å fiske (foto: Suwannee Buransuk).

 

Tonnevis med fisk

[ annonser ]

Lykkes en i å holde tjuvfiskerne borte, kan en dam på for eksempel femti ganger femti meter produsere to–tre tonn fisk i året. Men som oftest blir det produsert mye mindre. Årsaken er at dammene graves for dype, eller det ikke er kontroll på hva som finnes i dammen.

Vi var med i dammen til Nang. Hun er ikke helt skapt for å fange fisk. Derimot er det aldri mangel på frivillige som for en betaling i form av noe godt drikke og litt fisk på bålet, vil ta jobben med å fiske med kastenett. Onkel Jem tar seg av salget, og får selvsagt en del av fortjenesten.

 

Mange forskjellige fiskeslag

Dammen er som de fleste andre dammer. Den er uten nett som stopper fiskeyngel etc. i å komme inn med flomvannet. Den blir aldri tømt slik at all fisk kan bli fjernet. Da kunne den nemlig blitt fylt med Pla Nin (tillapia) og Pla Duk (malle). Begge deler er fisk som vokser raskt, og kan skape store inntekter.

Pla Mor Tayt (klatrende gourami) blir det sjeldent mange kilo av. Den er den best betalte fisken i dammen, men den vokser sakte, og det blir aldri store menger. Pla Chon (slangehodefisk) er det også i dammen. I løpet av de timene vi er der blir det fanget fem–seks kilo slangehodefisk, den største på en hel kilo.

Det virker forlokkende, men denne rovfisken har kanskje spist åtte–ti kilo annen fisk for å bli så stor. Når ingen passer på er det greit med slangehodefisk i dammene. De holder bestandene av fisk nede. Men uten slangehodefisk i dammene kan det fiskes mye mer. Åtte kilo tilapia er verdt 560 baht, mens en kilo slangehodefisk er verdt hundre baht.

 

Øl og grillet fisk

Etter et par timer er det tid for å fyre opp et bål. Yom og Nung har ansvaret for å bruke kastenett. Hvert kast gir rundt en kilo med fisk – ofte et par store på halvkiloen, og en del småfisk. Noen av fiskene blir sortert for seg selv. De er godt betalt og svært ettertraktet. Men de er ikke mange. Det har slangehodefiskene sørget for.

 

Thailands Tidende

HELE FAMILIEN: Over førti kilo fisk klar til salg (foto: Suwannee Buransuk).

 

Etter et godt måltid med grillet fisk og noe øl, er det tid for å fange mer fisk. I de fleste kast følger det med uønskede ting – i første rekke tregreiner fra busker og trær som har ligget der for å beskytte mot tjuvfiske. Greinene henger ofte godt fast i kastenettet, og det tar tid å gjøre det klart for hvert kast. 

En og annen rismarkskilpadde kommer også opp. De holdes i et kar til en er ferdig med å fiske. Da slippes de tilbake. Det er ikke nok mat i dem til at noen vil legge dem på grillen.

Etter fire timer er det nok fangst. Over 40 kilo fisk er tatt opp. Den beste tiden er  før regntiden begynner for fullt. Da vil mye fisk svømme ut i rismarkene, og ny yngel vil komme inn i dammen. 40 kilo fisk – det er rundt 3500 baht. Ingen dårlig pengesum i Isan.

 

(© Thailands Tidende 14. januar 2024. Basert på artikkel fra utgave 7/2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)