[ annonse ]
1. august 2018

– Ja, du kan sende elektronisk attest

Skrevet av 
[ annonse ]

En saksbehandler i NAV har nå begynt å akseptere at leveattester leveres elektronisk, på tross av at NAV-ledelsen sier at det ikke er mulig ennå.

 

En leser tok kontakt med oss for å fortelle om en melding fra en saksbehandler i NAV. Leseren hadde spurt om det ikke fantes noen enklere måte enn bruk av postverket for å melde fra om at man er i live. Han fikk svar:

«Jeg har et forslag til hvordan du lettere kan bekrefte at du fortsatt lever og melde eventuelle adresseendringer. Du kan sende melding til NAV årlig via dine sider på nav.no. Så lenge du er innlogget med elektronisk ID vet vi at du er riktig bruker.»

 

– Logg inn og send melding

Saksbehandleren fortsetter: «Du kommer fortsatt til å få tilsendt brev med forespørsel om leveattest årlig. Det blir normalt sendt i slutten av mars måned med svarfrist i slutten av mai måned. Det betyr at du må logge inn og sende melding til oss innen mai måned hvert år.»

 

[ annonser ]

Vil ikke bekrefte

Vi tok kontakt med kommunikasjonsavdelingen, som ikke kunne bekrefte at det er greit å melde fra på denne måten:

– Er dette en metode alle kan bruke?

– Vi kjenner ikke til den konkrete meldingen du viser til eller vurderingen den er basert på, men det er fortsatt slik at leveattester skal sendes som beskrevet på nav.no, svarer seniorrådgiver Marianne Pedersen.

En kontorsjef har imidlertid nylig skrevet følgende til en annen av våre lesere: Vi kan opplyse om at NAV er godt i gang med å utrede muligheten for å etablere en digital løsning for innsendelse av leveattester

 

Kan føre til misbruk

Vi spurte også Pedersen om slik innlogging via elektronisk ID ikke kunne føre til misbruk, f.eks. ved at etterlatte benytter avdødes ID til å fortsatt motta trygd.

– BankID, Buypass eller Commfides benyttes ved pålogging på nav.no. Per i dag er disse godtatt som elektronisk legitimasjon for sikker identifisering med høyeste sikkerhetsnivå. Det er et avtalevilkår for disse løsningene at passordet for løsningene ikke røpes til noen, herunder ektefeller. Det utelukker imidlertid ikke at disse likevel kan bli misbrukt i finans- eller trygdebedragerisammenheng.

Hun legger til: – Dersom en etterlatt skulle ha logget seg inn med sin avdødes ektefelles elektroniske ID og ha sendt inn melding om at den avdøde fortsatt lever, vil det ha vært bedrageri. NAV vil i slike tilfeller ha krevd urettmessige utbetalingene tilbakebetalt og vurdert anmeldelse av forholdet.

Vår leser sier at han neste år skal levere leveattesten elektronisk, slik saksbehandleren skrev.

(© Thailands Tidende. Utgave 8/2018 – 1. august 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)