[ annonse ]
Livet i Thailand: Faranger lar seg lure
1. desember 2018

Livet i Thailand: Faranger lar seg lure

Skrevet av 
[ annonse ]

Vår nabodame Nok lever i konstant frykt for at den sveitsiske ektemannen skal klare å legge sammen to og to og konkludere med at kona har fått et barn med en lokal elsker. Men foreløpig går det greit. Nå skal sveitseren bygge nytt hus.

 

Rishøsten er en katastrofe. Lite vann har gjort at det bare er thai-kineserne – som eier jorda – som i år kommer til å tjene penger. De tjener halvannen sekk utresket ris per rai. Når det nå er tørke, tjener de enda mer. Det gjør de i form av renter på penger de har lånt ut til bøndene som dyrker ris. Svært få klarer nemlig å betjene gjelden. Det er så lite ris at de høster de få modne aksene med hånd.

 

Dette er ikke noe nytt, for været kan man ikke styre – selv om det skytes opp aldri så mange raketter når det arrangeres Ban Fie. Da skal i utgangspunktet værgudene blidgjøres slik at det regner akkurat passe mye.

 

For mange er det en trøst i at de har en farang som kan hjelpe dem ut av uføret. Og hvis gjelden til farangen ikke kan betales i år, så er det greit, for det tilkommer ingen ågerrenter. Thai-kineserne får det de skal ha først, og farangen må stille bakerst i køen. 

 

[ annonser ]

Vi har tidligere fortalt om damen ved navn Nok i nabosoien. Hun og den lokale thailandske elskeren planter ikke ris. De er travelt opptatt med å forberede besøket til Noks sveitsiske ektemann. Heldigvis er det en stund mellom hvert besøk...

 

For det første må hennes nye elsker flytte ut av huset. Han har fått en midlertidig jobb med å røkte brorens sopphus mens sveitseren tar hans plass i dobbeltsenga. Så da må de to treffes blant østerssopp i et mørkt og fuktig sopphus inntil videre. 

 

De som følger denne spalten vet at det ikke er så mange årene siden Nok forløste et avkom via keisersnitt – noe som overfor ektemannen ble betegnet som en operasjon for nyrestein. «Nyresteinen» har etter fødselen vokst til og blitt en aktiv liten jente.

 

Nå er problemet at søsteren til Nok, som bor i Pattaya, har fått ny jobb med å gi massasje til faranger på ferie i Thailand. Nok har derfor måttet love henne en solid lønn for å se etter nyresteinen. Hun har også lovet å dekke arbeidsgivers tap for en massøse som tar seg fri i tre-fire uker for å være barnepike.

 

Det er stor spenning i landsbyen hver gang sveitseren kommer. Klarer han å legge sammen to og to og stille spørsmålstegn ved «nyresteinsoperasjonen»? Nok insisterer på å ha badet for seg selv og konsekvent benytte nattkjole. I tillegg forsøker hun å sørge for at sveitseren er godt besørget når det gjelder alkohol på sine besøk. Onde tunger vil ha det til at hun også har vært hos en apoteker for å få litt som kan hjelpe på sveitserens søvn.

 

Nok elsker nye telefoner – dyre telefoner. Men merkelig nok er det ingen av disse teknologiske nyvinningene som aksepterer en Skype-app, slik at man kan ha en video-samtale med sin ektemann fra Sveits. Han har fått vite at Skype fungerer fint i nabosoiene. Hans kjære er med andre ord svært uheldig med sine telefoner.

 

Sveitseren gir ikke opp, og har nå bestemt seg for å bygge enda et hus. Det første ble bygget av nabolagets håndverkere, med lekkasjer, tette rør og ødelagte vindusskinner som følge. Nå skal skikkelige håndverkere få lov til å slippe til, men det er vanskelig å unngå de lokale snekkere.

 

For å forberede prosjektet har Nok fått de lokale håndverkerne til å bygge en to meter høy betongmur rundt eiendommen hvor det nye huset skal stå. I begynnelsen holdt muren regnvannet inne, noe som ikke var helt etter planen. Det var ikke laget noen form for drenering, så til tider var det en meter med vann over store deler av eiendommen. 

 

Men naturen selv har vært med å løst problemet. Store bambusklynger like utenfor muren har vist at de klarer det meste. Tre steder har de nå trengt seg inn mot muren og laget sprekker. Da ordnet det seg med drenering. 

 

Nok lever i konstant frykt for at potensielle avsløringer skal sette en stopp for hennes gunstige finansieringsordning med Swiss Franc. Hittil har Nok bevist at hun verken kan drive butikk, restaurant, snookerhall heller bar. Utgiftene har alltid oversteget inntektene. Det er ikke hennes skyld, men heller familie og elskere som mener at de fortjener litt av overskuddet.

 

Vil vår sveitsiske venn slutte å finansiere Noks ulike forretningsideer? Det vil tiden vise. Det han ikke er klar over er at han bedriver u-hjelp via sine personlige finanser. Og det fungerer nok vel så godt som statlig u-hjelp.

Observatøren

-------------

I spalten Livet i Thailand finner du rapporter om hvordan det er å bo i Thailand. Eventuelle spissformuleringer og generaliseringer er skrevet i beste mening.

(© Thailands Tidende. Utgave 12/2018 – 1. desember 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)