[ annonse ]
På Jomtien Beach finner du selgsagt både Top Charoen og 7-Eleven. På Jomtien Beach finner du selgsagt både Top Charoen og 7-Eleven. Foto: Dag A. Ekeberg
18. januar 2022

Livet i Thailand: Brilleguide for trangsynte

Skrevet av 
[ annonse ]

Ta en tur i en travel handlegate i Thailand. Stopp og se deg rundt. Hvis du ikke ser en 7-Eleven og en Top Charoen brillebutikk har du nok havnet i en bakgate.

 

Disse to virksomhetene er på motsatte skala i det kapitalistiske systemet. 7-Eleven har en konstant strøm av kunder som legger igjen noen få baht i profitt for moderfirmaet. Top Charoen har en kunde i ny og ne, som legger igjen tusenvis av baht.

 

Så blir da spørsmålet: Hvilket modell er den mest profitable? Det vi kan observere er at under pandemien er en god del 7-Eleven stengt, mens Top Charoen holder åpent. I hvert fall når man snakker om Pattaya.

 

Daglig leder av Top Charoen, Mr. Noppasak Treeponchaisak, sier ifølge meglerfirmaet Finnomena, at 7 av 10 thaier som bruker briller har kjøpt dem hos Top Charoen. 

 

Wikipedia sier at 7-Eleven i Thailand også har en 70 prosent markedsandel.

[ annonser ]

 

Der stopper likhetene. 7-Eleven er et aksjeselskap kalt CP ALL, som ble startet i 1989 av landets største konglomerat, Charoen Pokphand Group.

 

Top Charoen er privat eid og startet som Charoen Karn Glasses i Saraburi for 60 år siden.

 

Det er ikke lett å finne ut mye om Top Charoen. Det er lite konkret historie å finne på hjemmesiden til firmaet, bortsett fra at de som eneste optiske firma deltok på BOI Fair 2000. Men for fire år siden rapporterte altså Finnomena at de hadde 1758 filialer. 7-Eleven på sin side har nok passert 12.000 filialer (11.983 pr juli i fjor).

 

Det er ikke bare Thailands Tidende som har stilt seg spørsmålet: Hvordan kan det ha seg at man ser Top Charoen på alle gatehjørner når man sjelden ser noen kunder der? Pantip, det største debattforumet i Thailand (på thai) har samme spørsmålet. En leser skriver at hvis de selger ti briller har de dekket utgiftene for en måned. Dette utsagnet er dog ikke dokumentert.

 

Men optikk er ansette som en veldig profitable bransje i mange land. Estimater for fortjenestemargin i bransjen variere mellom 30 og 250 prosent. 

 

Så over til våre egne, personlige erfaringer:

 

Vi har handlet briller i Pattaya i tjue år. I starten benyttet vi en av de få optikerne som var her, naturlig nok kalt «Pattaya Optical». Den første fikk rettigheten til dette navnet. 

 

Så dukket det opp Top Charoen rett i nærheten av der vi bodde, så hvorfor ikke forsøke dem? Det er nemlig i praksis umulig å finne en parkeringsplass på Central Road i nærheten av Pattaya Optical.

 

Men det har vist seg at det er den tradisjonelle optikeren du kjenner, med god erfaring, som gir den best prisen og servicen. Pattaya Optical i Central Road er etterhvert omgitt av Top Charoen på alle kanter, men de holder ut. Eieren er en hyggelig thailandsk mann som har bodd i Finland(!), så ikke bli forundret om du ser mange blonde kunder. 

 

Forskjellen på en lokal optiker og en kjedeoptiker er at hos den førstnevnte får du all servicen der og da. De har teknikere på bakrommet som ordner det meste.

 

Optikere gir livslang garanti her, i motsetning til stort sett alle andre bransjer. Det føler vel at de må det, når de tar seg så godt betalt i starten på samarbeidet. Jeg har brakt mine gamle briller inn for justering etter mange år, og de nekter å ta betaling (det gjelder både Top Charoen og Pattaya Optical). Jeg synes synd på staben, spesielt under pandemien, så jeg forsøker å spørre om jeg kan betale litt for servicen, men svaret er absolutt ikke. Så jeg ender opp med å kjøpe noe brillespray og liknende for å bidra litt. 

 

Filialer hos Top Charoen stiller normalt opp med et antall yngre, smilende damer i fine drakter på jobb. Før pandemien ga de deg appelsinjuice ved ankomst, noe de har sluttet med nå. Uansett dreier det seg om å selge produkter. Hvis du spør om tekniske ting kan det bli litt verre.

 

Min innfatning fikk et tretthetsbrudd. Top Charoen skulle fikse det – og gjordet det! Men innfatningen måtte sendes til Bangkok og det tok nærmere en måned. Jeg lurte på om jeg kunne betale litt for en raskere transport, men det var ikke mulig. Jeg fikk gratis hjelp, som var bra, men måtte altså ta tiden til hjelp. 

 

Når du valser inn i en optikerforretning får du raskt et «godt» tilbud. Det dreier seg om innfatninger som gjerne koster i størrelsesorden noen tusen baht opp til ti tusen baht eller mer. Brilleglassene koster også mye. De tilbyr ekstra tynne glass, glass med antirefleksbehandling etc. Avhengig av synet ditt kan det fort dreie seg om opp imot ti tusen baht bare for glassene. Eller mer for bifokale løsninger.

 

Da gjelder det å ha litt is i magen. Si at «dette er altfor dyrt», så får du raskt et bedre tilbud. De har nemlig mange type innfatninger, og mange kvaliteter av brilleglass.

 

Jeg skulle bytte en innfatning nylig, og fant ut at nye glass ville koste over åtte tusen baht. Så jeg foreslo å kun bytte innfatning.

 

En innfatning til 2500 ble raskt nedsatt til 1500 baht. Det var etter at de hadde lett lenge og vel etter en innfatning som var mindre i størrelse enn den eksisterende, slik at man kunne bruke de gamle glassene.

 

Jeg har gjort dette noen ganger nå, så mine briller blir stadig mindre... Bonusen er at de også blir stadig lettere i vekt, ettersom teknikere høvler av det tykke glasset i ytterkant for å tilpasse dem den nye, mindre innfatningen.

 

Her er konklusjonen: Ikke aksepter den første prisen du får! Det er tungt å fremstå som en gnien farang overfor de hyggelige salgsdamene hos Top Charoen, men hvis du klager litt over prisen, eller aksepterer en lavere kvalitet, så havner du etter hvert ned på en akseptabel sum. Og de smiler fortsatt, etter at handelen er avtalt, så du vet at de fortsatt har en god profitt på salget.

 

Eller sjekk litt i bakgatene på jakt etter optikere som ikke er en del av en kjede. Hvis du befinner deg i Pattaya, så forsøk Pattaya Optical. De har ingen salgsdamer eller appelsinjuice, men gir deg det du trenger likevel. Men også der finner du alle prisklasser, så du trenger ikke si ja takk til det første tilbudet.

 

Redaktøren

-------------

I spalten Livet i Thailand finner du rapporter om hvordan det er å bo i Thailand. Eventuelle spissformuleringer og generaliseringer er skrevet i beste mening.

(© Thailands Tidende. 18. januar 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)