[ annonse ]
Direkteoverførte overgrep er blitt vanligere (illustrasjonsfoto) Direkteoverførte overgrep er blitt vanligere (illustrasjonsfoto) Foto: Sapphireasa, Wikimedia Commons.
1. februar 2019

Kripos vil opprette kontor på Filippinene

Skrevet av 
[ annonse ]

Nordmenn står bak direktesendte seksuelle overgrep på filippinske barn, og Kripos sier at det er flere alvorlige saker under etterforskning. Kripos vil nå dette til livs, men det er ingen enkel oppgave.

 

Myndighetene i mange land samarbeider om å slå ned på direktesendte overgrep, men det er ikke lett. Beløpene er ofte så små – noen få norske hundrelapper pr overgrep – at overgriperne ikke bryr seg om å laste ned video i ettertid. Derfor er det kun livesendinger, og det er vanskelige å spore, ifølge Kripos. 

 

Vi spurte Axel Wilhelm Due, kommunikasjonsrådgiver i Kripos:

– Kan du si noe om når det vil bli tatt en avgjørelse om et evt. kontor på Filippinene?

– Som du allerede sikkert vet har Kripos besøkt Filippinene og i etterkant utarbeidet en rapport der vi ser på muligheter, rammevilkår og forutsetninger for å få på plass et kontor på Filippinene. Noe dato for avgjørelse er ikke satt.

 

Angående domfellelse av nordmenn sier Due:

[ annonser ]

– Et begrenset antall norske statsborgere er domfelt, men flere svært alvorlige saker er under etterforskning. Det antas å være store mørketall når det gjelder omfanget av direkteoverførte overgrep. I sakene Kripos har etterforsket selv eller gitt bistand i, har de fysiske overgrepene skjedd på Filippinene.

 

Saken ble første omtalt i Adresseavisen, hvor politioverbetjent Emil Kofoed i Kripos uttalte:

– Vi vil stanse overgrep fra nordmenn og redde ofrene. Det spiller ingen rolle hvor ofrene er, de må reddes.

Før jul besøkte han hovedstaden Manila for å undersøke muligheten for en permanent norsk tilstedeværelse i landet. Videre leverer han en rapport til Politidirektoratet og Justisdepartementet før en beslutning tas.

 

Fakta om livestreaming av overgrep (fra Kripos):

* Bestilling og strømming av seksuelle overgrep på Internett utgjør en stadig økende trussel. Denne kriminaliteten utføres gjerne av kriminelle nettverk som kontrollerer tilgang til barn som enten er hjemløse, eller som selges av sine foreldre.

* Personer i andre land kan så se direkteoverførte overgrep på nett mot betaling. Overgrepene kan være vanskelige å spore, da de normalt ikke lagres og/eller foregår via kryptering som gjør sporing vanskelig.

* Det er meget sannsynlig at strømming av seksuelle overgrep over Internett skjer i et langt større omfang enn hva som er kjent i dag, og det er forventet å øke i fremtiden. 

* Europol fastslo i 2015 at kjøp og salg av livesendte seksuelle overgrep mot barn ikke lenger var en økende trend, men en etablert virkelighet.

* Disse sakene er vanskelige og tid- og ressurskrevende for både oss og politidistriktene fordi det foregår live. Det er flere saker under etterforsking i Norge. Livestreaming er ikke lenger en metode hvor overgriperne får drive i fred for politiet.

* Modus: Overgriperne betaler en sum og avtaler tidspunkt for overføringen. Her kan bestilleren selv direkte dirigere hva barnet skal gjøre, hvor mange barn de ønsker skal delta, barnets alder og handlinger.

* Barna selges for så lave priser at det i mange tilfeller gjør det overflødig for overgriperne å laste ned materialet etterpå. Dermed er også risikoen for å bli tatt mindre. Prisene varierer ifølge en rapport fra Europol fra drøye 10 til 46 dollar per overgrep.

* Den lave kostnaden per visning av seksuelle overgrep mot barn gjør det mulig for overgriperne å se på overgrep jevnlig uten behov eller risiko for å laste det ned. Små overføringer av penger minimerer også risikoen for røde flagg hos de ulike bankene, skriver Europol i sin rapport.

* Kripos har over flere år samarbeidet tett med filippinske myndigheter i saker der norske borgere har bestilt direkteoverførte overgrep av barn. Vi bistår politidistriktene med rådgivning, planlegging og tilrettelegging.

(© Thailands Tidende 22. januar 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)