[ annonse ]
Valgkampen: Partier vil lage skandinavisk velferdsstat
5. mars 2019

Valgkampen: Partier vil lage skandinavisk velferdsstat

Skrevet av 
[ annonse ]

De tre største utfordrerne til juntageneral Prayut Chan-o-cha lover alle store summer til velferd, som en professor ved Chulalongkorn-universitetet sammenligner med en skandinavisk velferdsstat. Juntageneralen vil isteden gi en vitamininnsprøytning i økonomien ved å redusere inntektsskatten. 

 

Det er kun 19 dager til valget 24. mars, og de største partiene overbyr hverandre med lovnader om goder til velgerne. Men er thaiene klare for 25 prosent moms og 30 prosent skatt på inntekt? Det er nemlig det som kreves for at Thailand skal kunne betale for alle godene som nå foreslås.

 

Partiet til tidligere statsministere Thaksin og Yingluck Shinawatra, Pheu Thai, stiller denne gangen med Sudarat Keyuraphan som kandidat. Hun lover 5000 baht pr tonn ris per familie i subsidier til bønder. Hun vil også øke minstelønnen i landet.

 

Demokratene, med tidligere statsminister Abhisit Vejjajiva som kandidat, vil gi tusen baht til alle barn under åtte års alder, og gratis skolegang til og med videregående nivå. Thailand har i teorien gratis skolegang i dag, men partiet vil gjøre dette reelt. 

 

Future Forward Party, med karismatisk og velstående forretningsmann Thanathorn Juangroongruangkit som leder, vil bruke 650 milliarder baht årlig på velferd, blant annet ved å kutte militærbudsjettet med 300 milliarder, noe som ikke har falt i god jord hos juntaen.

[ annonser ]

 

Phalang Pracharat Party, som har dagens statsminister som kandidat, vil redusere inntektsskatten med ti prosent, men også øke minstelønnen, ifølge avisa The Nation.

 

Valgkamp

DYRT: Professor Narong Petprasert advarer om høyt kostnadsnivå. (Faksimile: Thai PBS)

 

Professor Narong Petprasert ved Chulalongkorn-universitetet i Bangkok forteller til Thai PBS hva de populistiske programmene vil bety for landet:

– For et samfunn som ønsker å bli en velferdsstat, hvor fattige mottar støtte fra staten, må myndighetene innføre høye skatter fra de velstående. Thailandske myndigheter har imidlertid redusert skattenivået for de velstående fra 30 til 19 prosent.

 

Han sier at den progressive skattemodellen til skandinaviske land må bety høy moms og høye skatter for de som tjener mer enn en million baht pr år. Likeledes må det innføres høy eiendomsskatt og skatt på arv.

 

Han la til at ingen av partiene har lansert noen modell for å finansiere de store lovnadene de gir i valgkampen.

(© Thailands Tidende 5. mars 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)