[ annonse ]
Magne Johan Kalstø måtte reise til Norge kun for å fornye BankID-en. Magne Johan Kalstø måtte reise til Norge kun for å fornye BankID-en. Foto: Privat
7. april 2019

Fornyet BankID – Pris: 30.000 kroner

Skrevet av 
[ annonse ]

Norges største sparebank med over 300.000 kunder, SpareBank 1 SR-Bank, forlangte at Magne Johan Kalstø måtte fly hjem til Norge for å fornye BankID-en sin. Flere andre norske banker sier at de gjør unntak i slike tilfeller. – Dette er galskap, sier Kalstø, som nå er hjemme igjen i Udon Thani etter fire dager på Quality Airport Hotel Stavanger.

 

Oppdatering (10. april 2019): Danske Bank har svart oss om sin policy. Se helt nederst i artikkelen.

 

Magne Johan Kalstø (68) flyttet til Thailand i 2012, da han ble pensjonist etter å ha jobbet 38 år for ConocoPhillips i Nordsjøen. Han bor nå i Udon Thani sammen med kona Rinyaphat. De er ivrige golfere og liker å reise – vel og merke rundt i Thailand. Kalstø hadde ikke planlagt noen tur til Norge.

 

22. januar tok Kalstø kontakt med banken sin for første gang i denne sammenhengen. Han har vært kunde der lenge, helt siden det het Sparebanken Rogaland og han var kunde i filialen i Aksdal i Tysvær kommune rett øst for Haugesund.

 

68-åringen sier at flere av de ansatte der kjenner ham. Han hadde boliglån i banken og de har hans signatur på en mengde dokumenter. Det hjalp ikke.

[ annonser ]

 

I e-postmeldinger med sin kundebehandler forsøkte han å foreslå andre løsninger, som at ambassaden i Bangkok kunne skanne og verifisere passet hans, eller at de kunne snakke sammen pr video, og han kunne vise frem både pass og fødselsattest og alt annet de måtte ønske. Men svaret var nei.

FAKTA: SPAREBANK 1 SR-BANK

* SpareBank 1 SR-Bank, tidligere Sparebanken Rogaland, er den største banken tilknyttet SpareBank 1 Gruppen. Banken har hovedkontor på Bjergsted i Stavanger.

* SpareBank 1 SR-Bank består av 39 tidligere lokale sparebanker, og har røtter tilbake til 1839. SR-Bank har i dag over 44 kontorer i 34 kommuner, og nesten 1200 ansatte. Markedsområdet omfatter Rogaland, Hordaland og Agder-fylkene. SpareBank 1 SR-Bank har over 300.000 kunder og brutto utlån på over 182 milliarder kroner pr. 31.12.2016.

(Kilde: Wikipedia)

Til slutt fikk han frist til 1. april med å møte opp i banken med passet sitt. Hvis ikke ville han miste sin BankID. I den siste e-posten til banken skrev han:

«Det vil koste meg 20–30.000 kroner + hotell å gjøre det på deres måte. Jeg bruker jo BankID-brikken mange steder. Dere kan da ikke bare sperre den uten videre for en gammel kunde?»

 

Men det kunne banken. Den kvinnelige kundebehandleren svarte: «Som sagt, det kreves personlig oppmøte, video er dessverre ikke nok».

 

Så fra 27– 30. mars bodde Kalstø på Quality Airport Hotel på Sola, for å ordne med sin BankID i bankfilialen der. Han hadde håpet i det lengste på en løsning, så han var sent ute med å bestille billett, og fikk derfor en ekstra dyr tur.

 

– Denne banken er av de dårligste med hensyn til renter, sier Kalstø, som hadde håpet å kunne skifte bank slik at han slapp å ha noe mer med Sparebank 1 SR-Bank å gjøre. Hans hovedbankforbindelse er Sbanken, men han ønsker også en «reservebank».

 

Nå viste det seg at Kalstø ikke fikk opprettet noen BankID i en annen bank mens han var i Norge. Han forsøkte Handelsbanken, men det ble problemer, fordi han kun har adresse i Thailand. Han måtte da sikkerhetssjekkes i 3–5 dager. Til sist viste det seg at de ikke kunne ettersende bankID-brikken til Thailand, forteller Kalstø.

Så enden på visa ble at han fortsatt bruker Sparebank 1 SR-Bank, men han forsikrer om at han har redusert beholdningen på kontoen betraktelig.

 

– Fortalte du dem hva du mente om dette, da du kom frem til filialen?

– Jeg kalte det bare for tulleskap, for å være litt forsiktig.

 

– Hva vil du kalle det nå da, når du ikke snakker direkte til banken?

– Det er galskap å la folk reise og betale for en tur helt fra andre siden av kloden, når den norske ambassaden kan ordne dette med litt godvilje fra banken. Det hele kommer nok fra EU, men slike som meg burde være lette å kontrollere, da all min pensjon går inn i norsk bank og alle overføringene til Thailand er oversiktlige.

 

Rinyaphat og Magne Johan Kalstø

GOLFERE: Rinyaphat og Magne Johan Kalstø er lidenskapelige golfere. En annen lidenskap er reising, og rapportene derfra kan leses på websiden Sildabein. (Foto: Privat)

 

Thailands Tidende skrev tidligere i år at Sparebank 1 hadde ordnet med en løsning (skannet kopi av pass via nettbank) for nordmenn i utlandet, slik at de slapp å møte i banken med pass. Vi antok at hele Sparebank 1-alliansen hadde samme policy, men der tok vi feil. Det var Sparebank Østlandet som hadde denne løsningen.

 

Kommunikasjonsdirektør Ida Håvik i SpareBank 1 Gruppen opplyser til oss:

– SpareBank 1-bankene har ikke en felles policy for dette. De ulike bankene (som alle andre banker i Norge), løser dette litt ulikt i praksis.

 

Så vi tok da kontakt med informasjonssjef Ruth Siri Espedal Lycke i Sparebank 1 SR-Bank:

 

Ruth Siri Espedal Lycke

Informasjonssjef Ruth Siri Espedal Lycke i Sparebank 1 SR-Bank. (Foto: Sparebank 1 SR-Bank)

 

– Har dere noen tilsvarende ordning som Sparebank 1 Østlandet? Og hvis ikke, er det planer om å lage en slik ordning for nordmenn i utlandet?

– For å ha BankID gjelder det egne regler om at kunder viser pass. Vi gir kunder som oppholder seg i utlandet mulighet for utsettelse og tilpasser fristen kunden har for å møte opp på et kontor med pass.

 

Hun legger til:

– Vi gjør også avvik fra loven der det er nødvendig, det kan være ved sykdom eller dersom kunden permanent har flyttet til utlandet.

 

– Vår leser har permanent flyttet til utlandet, men deres kundebehandler ga ikke noe unntak. Har det skjedd en glipp hos dere i denne konkrete saken?

– Vi kan ikke kommentere enkeltsaker.

 

– Dere kan vel kommentere enkeltsaker hvis den det gjelder gir tillatelse til dette?

– Vi uttaler oss ikke om enkeltsaker i media, uavhengig av om kunden ønsker å gi tillatelse til det.

 

– Vår leser har vært kunde hos dere i en årrekke, og kjenner personlig flere ansatte i filialen SpareBank 1 SR-Bank Tysvær i Aksdal. Var det ikke mulig å la noen av dem gå gode for hvem han er?

– Vi kjenner mange av våre kunder godt og har forståelse for at det er vanskelig å skjønne at ansatte i banken ikke kan gå god for hvem den enkelte er. Oppdatert legitimasjon er nødvendig for å tilfredsstille kravet fra myndighetene, til og med bankens egne ansatte må identifisere seg med gyldig legitimasjon.

 

– Sparebank1 er etter det vi vet eneste banken som krever personlig fremmøte med pass. Hva er grunnet til at dere har valgt en annen løsning enn de andre bankene?

– Jeg kan kun svare på vegne av SpareBank 1 SR-Bank og ikke på vegne av andre banker. Vi følger det gjeldende regelverket og kan gi avvik etter en individuell vurdering av hver enkelt sak.

 

Men det informasjonssjef Ruth Siri Espedal Lycke opplyser til oss stemmer ikke med det organisasjonen Finans Norge, som representerer hele finansnæringen i Norge, meddeler. De skriver at BankID ble introdusert i 2004. Først i 2007 ble det krav om å legitimere seg med pass for å få BankID. De som fikk BankID i disse tre årene trenger ikke å vise frem passet sitt i ettertid for å beholde sin BankID.

 

Norske banker opplevde en telefonstorm etter at Adresseavisen 17. januar rapporterte at Sparebank 1 ville sperre bankID-en til alle som ikke kunne legitimere seg i banken med pass.

 

Det var Sparebanken1 SMN, med hovedkontor i Trondheim, som hadde gått ut og varslet kundene om at de hadde to uker på seg til å ta kontakt. 

 

NRK kom raskt på banen med oppklarende intervjuer.

 

Sparebanken Nord-Norge opplyste til NRK at de kun kontaktet de kundene de var usikre på, etter en gjennomgang av kundemassen.

 

Sparebanken Møre opplyste at de ikke hadde sendt ut noen melding til kundene om dette i det hele tatt. 

 

Norges største bank DnB, med to millioner kunder, opplyste at mange kunder hadde tatt kontakt med banken. De fortalte at kun nye kunder måtte legitimere seg med pass for å få BankID

 

Andreas Nyheim

DnBs LØSNING: Rådgiver Andreas Nyheim i DNB Media sier at kundene deres kan verifisere seg via ambassader i utlandet. (Foto: DnB)

 

Vi tok kontakt med DnB nå, for å få bekreftet dette.

 

– Blir eksisterende kunder hos DnB noen gang bedt om å identifisere seg med pass i filialen sin?

– De aller fleste av våre kunder har BankID. De må ikke legitimere seg når den skal fornyes. Kunder som ikke har BankID og ønsker å bestille det, og som ikke har registrert gyldig pass tidligere, må møte opp på et bankkontor og fremlegge pass. Regelverket for BankID plikter oss til å gjøre dette, opplyser rådgiver Andreas Nyheim i DNB Media.

 

– Finnes det unntak for folk som har problemer med å besøke filialen, f.eks. utflyttede nordmenn?

– Dersom kunden skal ha BankID som ny tjeneste finnes det ikke unntak. Vi er nødt til å forholde oss til det regelverket som gjelder. I andre tilfeller finnes det unntak. Da må kunden oppsøke den norske ambassaden i landet og be ambassaden bekrefte passet. Vi oppfordrer kundene til å ta kontakt for veiledning i hvert enkelt tilfelle.

 

DnB opplyser på sine websider at de har utviklet en app (ID Scan) som kan brukes til identifisering med pass. Nyheim forteller oss at denne løsningen ikke brukes for personkunder, grunnet at hvitvaskingsloven krever at banken skal ha sett legitimasjonen, og har også tydelige krav til dokumentasjon.

 

Vi har også kontaktet Nordea Bank og Danske Bank, for å høre om situasjonen der. Nordea har ikke svart, men vi fikk følgende svar fra Danske Bank:

– Kunder i Danske Bank trenger ikke å legitimere seg med pass ved fornyelse av BankID, forutsatt at kunden er korrekt legitimert fra før.

Det er Anna-Lena Nordling,Senior Communication Manager, som opplyser dette.

(© Thailands Tidende 7. april 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)