[ annonse ]
SJARMERENDE: Phnom Penh er en sjarmerende, men kaotisk by, med en blanding av arkitektur fra kolonitiden og mer moderne stiler. SJARMERENDE: Phnom Penh er en sjarmerende, men kaotisk by, med en blanding av arkitektur fra kolonitiden og mer moderne stiler. Foto: Terje Engø
1. mai 2019

Kambodsja – mindre byråkrati, billigere øl

Skrevet av 
[ annonse ]

Mange utlendinger i Thailand truer med å flytte til Kambodsja når det kommer innstramninger på visumregler, bahten styrkes eller prisene på tobakk og alkohol går opp. Men er det grønnere på den andre siden av grensa? Vi tok en tur til Phnom Penh og Siem Reap for å sjekke.

 

Dette er del 2 fra vår reportasjereise i Kambodsja. Les del 1 her:

LES: Byene som kineserne ikke fant... ennå

 

Kambodsja har betydelig rimeligere alkohol, en del veldig rimelige boalternativer, samt lokal mat som ofte er billigere enn i Thailand. Men er dette nok til å lokke nordmenn til å flytte hit. Vi er litt i tvil om det.

På minussiden kommer dårligere helsevesen, samt mangel på hav og strender de fleste steder det kan være aktuelt å bosette seg.

Når dette skrives jobbes det i mørke. Landet er rammet av strømmangel som følge av tørke og lav vannstand i Mekongflodens sideelver. Strømmen forsvinner periodisk i ulike deler av landet. Vannet i dusjen er gult, og det kan nok også spores tilbake til manglende strøm.

[ annonser ]

Fra vårt hotell har vi utkikk til en kasinohotell i det fjerne. Der kuttes ikke strømmen. Pengestrømmen der er viktigere enn elektrisk strøm til vanlig folk i byen.

 

Enklere visumregler

En fordel ved å velge Kambodsja, er at det er enklere å få visum.

Ved å reise inn på såkalt ordinært visum (feilaktig kalt for «business visum»), kan en få dette utvidet til 12 måneder mot en avgift på 150 amerikanske dollar.

En del folk betaler mer, siden korrupte immigrasjonsoffiserer ofte henviser søkere til agenter som tar seg godt betalt for å ordne visum. Immigrasjonsoffiserene får selvsagt sin del av kaka.

 

Phnom Penh

Phnom Penh: To munker ser utover Tonle Sap-elven. Også i Phnom Penh er det store kinesiske investeringer. Byen endrer seg raskt.. (Foto: Terje Engø)

 

Stor hovedstad «har alt»

Phnom Penh er med en befolkning på 1,5 millioner en stor by. Bangkok har en befolkning på rundt 15 millioner, men da regner man med omlandet som egentlig ikke er en del av hovedstaden. Uansett blir Phnom Penh liten sammenlignet med Bangkok. Men trafikken er like kaotisk!

For de som søker natteliv er ikke forskjellen mellom Bangkok og Phnom Penh så stor. Her er gater fulle av hostessebarer, byens alternativ til thailandske beer bars. Det er nattklubber, karaokebarer, og et stort utvalg av restauranter i alle prisklasser.

Restaurantenes priser er ikke særlig forskjellige fra Bangkok. Den største prisforskjellen gjelder alkohol. For en «mugge» med øl betaler en ikke mer enn en gjør for en liten flaske på en beer bar i Thailand.

Men samtidig mangler Phom Penh nærhet til hav og strand. Elven Tonle Sap renner inn i Mekongfloden i Phnom Penh. Å bade i disse elvene vil nok medføre fare for alvorlige tarminfeksjoner for de fleste utlendinger.

Det finnes supermarkeder som selger importerte mat, men langt fra i samme antall og med samme utvalg som en finner i Thailand.

I motsetning til i thailandske tettsteder er det mange bakerier hvor det selges brød. Dette har med landets franske historie å gjøre.

 

Siem Reap

Siem Reap: Byen har valgt å kalle sin underholdningsgate for «Pub Street». (Foto: Terje Engø)

 

Turistmagneten Siem Reap

Et annet sted som har tiltrukket seg mange utlendinger er Siem Reap. Byen er mest kjent som stedet hvor en finner verdens største område med tempelruiner, Siem Reap Arkeological Park, ofte omtalt som Angkor Wat.

Angkor Wat er bare ett av mange gamle tempelkomplekser i området. Dette er en fantastisk opplevelse å besøke om en har interesse for templer, religion, historie og arkeologi. Men neppe grunn til å bosette seg fast i byen.

 

Byen med egen «Pub Street»

I sentrum av Siem Reap har det i løpet av få år vokst frem et omfattende tilbud av restauranter og barer. En del thailandske byer har «Walking Street», i Siem Reap kaller de det «Pub Street». Denne gata og sidegatene er fulle av restauranter og barer.

Siem Reap er en livlig by, med en internasjonal atmosfære. At byen har så mange internasjonale turister, samt et stort antall som arbeider tilknyttet hjelpeprosjekter, hoteller og restauranter, gjør at det er et godt utvalg av supermarkeder med europeiske matvarer.

 

Ti tusen nordmenn i fjor

I fjor besøkte cirka seks millioner turister Kambodsja. Nærmere halvparten besøkte Siem Reap. Av det totale antallet var cirka 600.000 kinesere fra Kina, Hong Kong, Macau eller Taiwan.

Antallet nordmenn passerte i fjor 10.000, men endelige tall er ikke klare. I 2017 besøkte 9666 nordmenn Kambodsja. Det er med andre ord fortsatt en liten destinasjon for nordmenn. I antallet inngår også alle som ble registrert inn i Kambodsja i forbindelse med fornying av thailandsk visum.

(© Thailands Tidende 1. mai 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)