[ annonse ]
Offentlige sykehus, som her i Pattaya, får nå et regelverk å holde seg til. Offentlige sykehus, som her i Pattaya, får nå et regelverk å holde seg til. Foto: Dag A. Ekeberg
2. september 2019

Utlendinger må betale dobbel pris på offentlige sykehus fra oktober

Skrevet av 
[ annonse ]

På fredag ble det fattet et vedtak om prising på offentlige sykehus i Thailand. Dette vil tre i kraft etter 30 dager, og betyr at utlendinger på o-visum eller turistvisum skal betale dobbelt så mye som thaier for behandling og medisiner på offentlige sykehus.

 

Dette gjelder de fleste utlendinger, men unntak av folk fra fire land i regionen – Laos, Myanmar, Kambodsja og Vietnam – som får betale samme pris som thaier hvis de er her med arbeidstillatelse. Utlendinger som er her på ED-visum (utdanning) eller har arbeidstillatelse skal for det meste betale 50 prosent mer, men visse behandlinger koster for dem også hundre prosent mer. Utlendinger på o-visum eller turistvisum får dobbel pris.

 

En nordmann i Hua Hin har tipset oss om at dette regelverket kan ha kommet på grunn av at en hollender tidligere i år saksøkte et offentlig sykehus i Hua Hin fordi han måtte betale inntil seks ganger mer enn thaier for behandling av kreft. Hollenderen vant saken. Nordmannen er en bekjent av hollenderen.

 

Vår leser har regnet litt på utgiftene til helse, og funnet at for eksempel tannhelse blir mye dyrere nå. En rotfylling på en hjørnetann på et offentlig sykehus kostet tidligere 3500 baht – for både utlendinger og thaier, ifølge vår leser. Nå er prisen satt til 6800 baht for thaier og 10.200 baht for utlendinger med ED-visum eller arbeidstillatelse. Andre utlendinger må betale THB 13.600.

 

Utlendinger har også tidligere risikert å få en større regning enn thaier på sykehus, men det har ikke vært fastsatt i noe landsdekkende regelverk. Det endrer seg nå fra og med oktober.

[ annonser ]

 

I den reviderte loven er det listet en mengde behandlinger og medisiner, og tilhørende priser. Her er lovteksten, for de som kan lese thai. Språkkyndige kan også lese om det nye regelverket hos Matichon.

 

Prisene for thaier gjelder kun for behandling som ikke kommer under regelverket som gir thailandske statsborgere helsebehandling for 30 baht pr besøk. Thaier må velge et lokalt sykehus for behandling, og hvis de går til andre sykehus må de betale gjeldende pris. Dette gjelder mange folk som f.eks. jobber i turistbyer eller i Bangkok, men ikke har meldt flytting fra hjemstedet.

 

Dog er det slik at nødstilfeller behandles for 30 baht uansett hvor i landet thaiene befinner seg. Livsnødvendig behandling dekkes også hvis de havner på private sykehus, hvor de skal kunne få maksimum tre dagers behandling uten å måtte betale av egen lomme. Det har imidlertid vært rapporter i thailandske nyhetsmedier om at denne tredagersregelent ikke fungerer godt.

(© Thailands Tidende. 2. september 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)