[ annonse ]
Tore Skifjeld mener det er behov for én thaimassasjesalong pr 15.000 innbyggere. Her sees han sammen med Kona Angkana, som er styremedlem i Foreningen for thaimassører i Norge. Tore Skifjeld mener det er behov for én thaimassasjesalong pr 15.000 innbyggere. Her sees han sammen med Kona Angkana, som er styremedlem i Foreningen for thaimassører i Norge. Foto: Privat
7. september 2019

Overetablering: Ålesund har nå 14 salonger for thaimassasje

Skrevet av 
[ annonse ]

Leder Tore Skifjeld i Foreningen for thaimassører sier at en by på størrelse med Ålesund burde ha 3–4 salonger. Det skapte debatt da han sa det i Sunnmørsposten i fjor. Da var det 12 salonger i byen. Nå er den 14. under etablering, men Skifjeld holder på sitt. I Norge som helhet er det ca. 300 salonger.

 

Sunnmørsposten fortalte i fjor at salongene hadde lange åpningstider, gjerne minst tolv timer i døgnet. Det er vanlig i Thailand, men ukjent i norsk arbeidsliv. Lederen i sentrumsforeningen noterte at salongene ofte sto tomme:

– Hvis det er useriøse aktører, så er det veldig uheldig for bysentrum, men også for de som er seriøse. Og er det virkelig behov for så mange? Jeg har ikke vært innom noen, men jeg registrerer at de ofte er tomme, sa Monica Molvær, styreleder i Ålesund Sentrumsforening.

 

Vi tok kontakt med Leder Tore Skifjeld i Foreningen for thaimassører i Norge, og spurte:

– Det er snart ett år siden oppslaget i Sunnmørsposten, hvordan er situasjonen nå i Ålesund?

– Det er 13 thaimassasjestudioer i Ålesund, samt én under etablering, opplyser Skifjeld til oss.

 

[ annonser ]

Han fortsetter:

– Det er langt over det normale. Antall innbyggere er i overkant av 48 000. Det normale er tre eller fire for en by av denne størrelsen.

 

Han mener at det er normalt med én salong pr 15.000 innbyggere. Det vil da tilsvare at det i hele Norge med et innbyggertall på drøyt 5,2 millioner skulle være ca. 350 salonger. Skifjeld antar at det er ca. 300 (se diskusjon lenger ned).

 

Skifjeld sier at det er lite kontroller fra politiet for tiden, i motsetning til i 2017, da han ble intervjuet hos Thailands Tidende om dette (link under). Det er også mye utskiftninger i bransjen, med mange nyetableringer, sier han.

 

LES: Thaimassasje: Forening klager på politiet (2017)

 

Artikkelen i Sunnmørsposten vakte debatt i fjor, og noen mente at det var helt greit å la markedsmekanismene styre, og lurte på hvordan foreningslederen kunne forfektet at det skulle være færre salonger.

 

Sunnmørsposten

Sunnmørsposten fant 12 massasjesalonger i Ålesund i sin artikkel (krever abonnement) i september i fjor. (Faksimilie: Sunnmørsposten 19.09.2018)

 

Avisen spurte også om salg av seksuelle tjenester, og Skifjeld svarte da:

– Jeg er den første til å innrømme at det er useriøse aktører i denne bransjen, men foreningen har ikke ressurser til å reise rundt for å sjekke om noen driver useriøst. Men blir det oppdaget så får de klar beskjed.

 

Han fortalte at han kjenner til både seriøse og useriøse aktører i Ålesund, men han mente det ble feil å gå ut med navn og stemple noen på den ene eller andre måten.

 

Skifjeld kommenterer overfor oss nå:

– Dessverre er det mye useriøst fremdeles, men stort sett bare i storbyer. Dog er Trondheim en av de store byene hvor det er stort sett bare seriøst.

 

En thailandsk dame som drev massasjesalong ble intervjuet i Sunnmørsposten i fjor, og kommenterte da på følgende måte:

– De sjeldne gangene jeg får spørsmål om useriøse tjenester, så sier jeg at de kan snakke med min mann, eller så jeg gir dem telefonnummeret til politiet. Da hører jeg normalt ikke noe mer om det.

 

LES: Gigantisk massasjemulkt i Oslo (2016)

LES: Massører føler seg mistenkeliggjort (2016)

LES: Thaier i Norge: Ønsker seriøsitet i massasjebransjen (2015)

 

Medlemsregisteret til Foreningen for thaimassører i Norge viser kun to salonger i Ålesund by. Den andre foreningen for thaimassører, Norsk Massasjeforening, lister ikke firmanavn, men har tre personmedlemmer i Ålesund. Den tredje massasjeforeningen i Norge, Norsk Massasjeforbund, omtaler ikke thaimassasje og har ingen medlemsliste. Et søk i Gulesider.no viser tre thaimassasjesalonger i Ålesund, så her er det flere salonger som flyr under radaren.

 

Foreningslederen antar at det er ca. 300 massasjesalonger i Norge. Thailands Tidende lagde for noen år siden via Google Map et kart over thaimassasje i Norge, som vi fikk hjelp fra våre lesere til å oppdaterte tidligere i år. Der ligger det nå 188 salonger.

 

Vi har forsøkt å få med alle som er registrert via Google og Google Map, som er en gratis mulighet forretningsdrivende gjerne anbefales å benytte seg av. Men mange thaimassasjer er ikke å finne på Google, og en del har heller ikke facebookside.

 

Likeledes er det mye nedleggelser og nyetableringer i bransjen, så dette er en oversikt som er vanskelig å vedlikeholde, men vi antar at de fleste større aktører er med på vår oversikt.

 

Av andre nyheter fra bransjen forteller Skifjeld at det i fjor kom forslag om å gi bransjen momsplikt, men det ble nedstemt på Stortinget. Det er imidlertid kommet flere krav fra skattemyndigheter, som blant annet godkjente kassasystemer.

(© Thailands Tidende. 7. september 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)