[ annonse ]
Salee Kongsudi og Kjell Henry Fossum vant frem i Trygderetten. Salee Kongsudi og Kjell Henry Fossum vant frem i Trygderetten. Foto: Privat
28. januar 2024

Vant dagpengesak mot NAV etter to og et halvt år

Skrevet av 
[ annonse ]

Det thai-norske ekteparet måtte flytte tilbake til Thailand etter at NAV stoppet dagpengene. Nå har de endelig fått medhold – i Trygderetten i Oslo. Kjell Henry Fossum råder: Gi aldri opp!

 

1. november 2019 ble Salee Kongsudi arbeidsledig da butikken hun jobbet i ble nedlagt. Dagpengene fra NAV ble imidlertid stanset 21. juni 2021, da NAV hevdet at hun ikke var en reell arbeidssøker, og ikke fulgte de pålagte reglene om å søke minst fem stillinger pr uke.

 

Salee Kongsudi og ektemannen Kjell Henry Fossum – kjent som Henry Hauk på nettet – tok opp kampen mot NAV. Fossum sier at NAV har plikt til å hjelpe arbeidssøkere med spesielle utfordringer.

 

Salee Kongsudis utfordring er at hun har dysleksi og trenger hjelp i søknadsprosessen når hun skal finne en ny arbeidsplass.

 

NAV Klageinstans var enig med NAV, og opprettholdt vedtaket i en avgjørelse 25. mai 2022, altså nesten ett år etter at dagpengene var stoppet. NAV Klageinstans skrev i sin begrunnelse blant annet:

[ annonser ]

 

«Kongsudi har ikke vært aktivt arbeidssøkende i den perioden hun var pålagt å søke 5 stillinger per uke. Kongsudi har ved sin fullmektig selv anført at hun på grunn av sine lese- og skrivevansker ikke kan være aktivt arbeidssøker (…) Kravet om å være reell arbeidssøker innebærer også et krav om at vedkommende er arbeidsfør.»

 

 

To grunner til å flytte fra Norge

 

Det var etter dette avslaget at ekteparet begynte å innse at de måtte flytte tilbake til Thailand, etter åtte år i Norge. Det var en annen medvirkende årsak også:

 

– Da følgene av reduksjoner av ektefelletillegget slo inn ble vi enige om å flytte. I oktober 2022 reiste vi sammen og jeg visste at vi ikke ville returnere, sier Fossum.

 

Han er alderspensjonist etter å ha jobbet som yrkessjåfør i Norge i 30 år. Han er fra Stokkmarknes, men oppvokst i Oslo. Han kjørte fisk til Europa og kom tilbake med frukt, som han sier.

 

– NAV hevdet at hun hadde «motarbeidet» tiltak fra NAV, men hun har faktisk gjort så godt hun kunne ut fra sine forutsetninger. Hun har tidligere jobbet som butikkmedarbeider og stuepike. Hennes første ønske var å jobbe i barnehage.

 

Salee Kongsudi sier om denne saken at hun har mistet troen på NAV etter behandlingen hun har fått.

 

Ekteparet bor nå avsidesliggende i Roi Et-provinsen. På 4,5 rai hvor de dyrker bananer, sitroner og andre fruktarter. De er helt omringet av rismarker. Det var der de tilbrakte de to første årene av ekteskapet, inntil de flyttet til Norge i 2014.

 

Thailands Tidende

Roi ET: Kjell Henry Fossum sammen med sin kone Salee Kongsudi (th.) og svigerforeldrene i Roi Et-provinsen helt øst i Isan (foto: privat).

 

 

Dialog med Hans Christian Holte

 

Fra Thailand fortsatte Fossum kampen mot NAV.  Fossum sier at han har gjort mange henvendelser om saken.

 

– Jeg har blant annet hatt en langvarig dialog med Hans Christian Holte (NAV-sjefen, red. anm.) pr epost. Jeg var ganske sikker på at de tok feil og anket derfor til Trygderetten. Det triste er at dette nok ikke får konsekvenser for de som begikk feilene.

 

– Så du har kommunisert direkte med NAV-sjefen?

 

– Ja, faktisk. Jeg fant e-postadressen hans et sted, og sendte en melding. Dagen etter fikk jeg svar. 

 

Fossum ble positivt overrasket, og har fått flere svar fra Holte etter dette. Holte nevnte overfor ham at han liker å ha kontakt med brukerne, og ønsker å gjøre NAV til en bedre etat. 

 

11. januar 2024 kom det en kjennelse fra Trygderetten som omgjorde vedtaket fra NAV. De anfører at hun var en reell arbeidssøker i henhold til folketrygdloven § 4-5.

 

De skriver blant annet i kjennelsen:

 

«Retten bemerker imidlertid at Kongsudi har arbeidet både som butikkmedarbeider og som stuepike uten at disse utfordringene (dysleksi, red. anm.) har vært til hinder for hennes arbeidsutførelse.»

 

 

NAV får kritikk, de var ikke «motarbeidet»

 

Trygderetten gir kritikk til NAV:

 

«I en sak som denne, hvor det er dokumentert et åpenbart bistandsbehov, bør slikt vedtak (i henhold til NAV-loven § 14a, red. anm.) fattes og det bør etableres en aktivitetsplan med andre relevante aktiviteter enn en plikt til å søke 5 jobber per uke og dokumentere dette digitalt.»

 

Retten fant det ikke dokumentert at Kongsudi hadde «motarbeidet» ethvert tiltak, slik NAV hevdet.

 

– Vi fikk medhold i Trygderetten, en grundig og rettferdig behandling, sier Kjell Henry Fossum. – Nå har NAV et forklaringsproblem. Jeg har bedt Hans Christian Holte om å sende etterbetaling for den resterende perioden av dagpenger, det vil utgjøre ca. 50 000 kroner brutto.

 

Fossum forteller også om en dårlig erfaring fra et møte de ble innkalt til av NAV Arendal. Han forteller hvordan det var vanskelig å komme til orde med argumenter.

 

 

– Knallhard målstyring i NAV

 

Kjell Henry Fossum gjør oss oppmerksomme på et oppslag i VG fra 9. september 2021 (Tillitsvalgte i Nav varsler om stort arbeidspress og knallhard målstyring), kun to og en halv måned etter at NAV stoppet utbetalingene til Salee. Han sier at årsaken til feilbehandling hos NAV kan ligge i kravene til de ansatte.

 

VG skriver at de tillitsvalgte mener situasjonen fører til økt risiko for feilbeslutninger. De mener NAV-brukere blir formidlet til arbeid de ikke har forutsetninger for å klare.

 

Nestleder i NTL NAV Oslo, Lillian Skrede, blir sitert. Hun forteller om ukentlige og månedlige «tavlemøter» i avdelingene der saksbehandlerne får vite hvordan de ligger an i forhold til måloppnåelsen.

 

 

Mulig erstatning?

 

Fossum sier videre at han har sendt spørsmål til Trygderetten om et slikt alvorlig brudd på regelverket, og NAVs plikt til å gi bistand, kan utløse en erstatning.

 

– De beskytter hverandre innad i NAV, sier Fossum. – Det var en saksbehandler ved NAV Arendal som tok initiativet, vedtaket ble fattet av NAV Fauske, og NAV Klageinstans opprettholdt det.

 

– Hva er budskapet ditt til andre som måtte havne i samme situasjon?

 

– Budskapet her må være, gi aldri opp! Ta kampen om du tror du har rett. Offentlige etater gjør også feil.

 

(© Thailands Tidende. 28. januar 2024)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)