[ annonse ]
Fake News-senter åpner i november Ill: Needpix.com
26. september 2019

Fake News-senter åpner i november

Skrevet av 
[ annonse ]

Myndighetene vil stoppe falske nyheter innen to timer. Menneskerettighetsorganisasjoner er bekymret for folks rettigheter. I bakgrunnen ligger en mye omtalt lov om datakriminalitet som gir rom for inntil fem års fengsel.

 

– I disse dager kan alle mennesker være journalister, sier statsråd Buddhipongse Punnakanta i Departementet for digital økonomi og samfunn (Ministry of Digital Economy and Society) til avisen Straits Times i Singapore.

 

– Thaier elsker å dele saker på nettet, men hvem tar ansvar for effekten dette har på samfunnet?

 

Fake News-senterets mål er å identifisere informasjon som kan være feil, verifisere fakta og deretter gi folket en korrekt versjon via senterets webside, Facebook og Line chat. Senteret skal åpne 1. november.

 

Ifølge departementet dreier falske nyheter seg ofte om naturkatastrofer, landets økonomi, helseprodukter og statlige programmer.

[ annonser ]

 

Under flommen i Isan nylig verserte det historier på nettet om flom i provinser som ikke var rammet.

 

Myndighetene sliter med en stagnerende økonomi nå, og setter ikke pris på falske nyheter som svartmaler situasjonen, inkludert turiststrømmen.

 

Ellers dukker det stadig vekk opp problemer med helseprodukter som annonseres via sosiale medier, og som tildeles egenskaper som ikke kan verifiseres. Dette er for øvrig noe som det thailandske samfunnet har slitt med lenge før internett ble oppfunnet, via omreisende «medisinmenn» ute på landsbygdene.

 

Senteret i Bangkok vil bli bemannet med folk fra departementet, men de har også invitert ideelle organisasjoner til å delta, i tillegg til universitetsansatte og den thailandske journalistforeningen Thai Journalists Association. Målet er å verifisere informasjon som dukker opp på nettet innen to timer.

 

Statsråden sier imidlertid at det er kun departementets folk som vil være involvert i jakten på de enkeltpersonene som deler falske nyheter.

 

Thailandske myndigheter foreslo for to måneder siden at firmaer bak de sosiale mediene, som Facebook, opprettet Fake News-sentre i alle ASEAN-landene. Dette har ikke gitt noe konkret resultat ennå, så isteden opprettet nå Thailand sitt eget senter.

 

Opposisjonens politikere og menneskerettighetsorganisasjoner er bekymret for dette senteret, og frykter at det vil bli brukt til støtte for regjeringen, og vil gjøre det vanskeligere for folk å kritisere arbeidet de gjør.

 

Pannika Wanich, som er talsperson for Future Forward Party, er bekymret for uavhengigheten til senteret, selv om hun sier seg enig i at falske nyheter er en stor utfordring for samfunnet.

 

Hun peker på at for kun to uker siden ble personer som la ut saker som ble bedømt som falske om myndighetene arrestert. 

 

Human Rights Watch sier at senteret mest sannsynlig blir et redskap for sensurering, basert på hva de har sett i Thailand de fem siste årene med juntastyre. Sunai Phasuk i Human Rights Watch sier til Straits Times at kommentarer som kan ha gitt feil opplysninger, men som ikke var ment å skade noen, også har gitt opphav til problemer med myndighetene her.

 

Thailand har en streng lov om dataforbrytelser (Computer Crimes Act), hvor folk som publiserer feilaktig informasjon kan risikere inntil fem års fengsel. Under militærregimet ble det hevdet at denne loven ble benyttet sammen med loven som forbød politiske ansamlinger på mer enn fire personer til å kontrollere motstand mot regimet.

(© Thailands Tidende. 26. september 2019) 

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)