[ annonse ]
Regionen hvor separatiststyrkene kommer fra består i hovedsak av provinsene Yala, Narathiwat og Pattani. Regionen hvor separatiststyrkene kommer fra består i hovedsak av provinsene Yala, Narathiwat og Pattani. Illustrasjon: Adam Carr/Wikipedia
3. oktober 2019

Politiet sier de vil droppe sjekk av muslimske studenter

Skrevet av 
[ annonse ]

Muslimske universitetsstudenter i Thailand har klaget på at bakgrunnssjekken de er utsatt for strider mot deres menneskerettigheter. Sikkerhetspolitiet sier nå at de vil slutte med praksisen.

 

Det er underhuset i kongressen som har tatt opp spørsmålet med politiet. Talsmann for underhusets komite for lover, jus og menneskerettigheter, Rangsiman Rome, opplyser til Thai PBS World at politiet har lovet å slutte å be om bakgrunnssjekk fra universitetene.

 

Dette dreier seg om politistyrken for intern sikkerhet, kalt Special Branch, som tilsvarer Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Norge.

 

Talsmann Rome opplyser at han spurte sikkerhetspolitiet om hvorfor de var interessert i muslimske studenter og hva slags informasjon de var ute etter. Svaret han fikk var vagt, og det ble hevdet at informasjonen var klassifisert og relaterte seg til nasjonens sikkerhet. 

 

For å vise at de tar muslimsk vold på alvor, har komitelederen uttalt at komiteen i underhuset skal reise og besøke de fire sydligste provinsene i Thailand i slutten av oktober. 

[ annonser ]

 

De tre sydligste provinsene Pattani, Yala og Narathiwat består av 80 prosent malaymuslimer. Siden 2004 har provinsene vært utsatt for vold fra separatister og over 6500 mennesker er drept. Siden 2015 har det vært en nedtrapping av volden.

 

Komiteen skal også besøke Songkhla-provinsen, hvor 25 prosent av befolkningen er muslimske, og den sydlige delen også har vært utsatt for separatistvold. 

 

Separatister har vært beskyldt for å stå bak ulike bombeangrep, blant annet angrepene i en rekke byer – inkludert turistbyen Hua Hin – i august 2016. Fortsatt er ikke disse angrepene oppklart, men ifølge Wikipedia har regjeringen en sterk mistanke om at separatister fra de sydlige provinsene sto bak.

 

LES: Bombeangrepene: DNA og andre indisier peker mot separatistene (2016)

 

(© Thailands Tidende. 3. oktober 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)