[ annonse ]
Visestatsminister Somkid Jatusripitak møtte Carrie Lam i Hong Kong. Visestatsminister Somkid Jatusripitak møtte Carrie Lam i Hong Kong. Foto: Den thailandske stat
25. oktober 2019

Thailand på kollisjonskurs med USA og Vesten over Hong Kong

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailandske myndigheter publiserte i går et bilde av visestatsminister Somkid som ga sin fulle støtte til Kinas «jernkvinne» i Hong Kong, Carrie Lam. Samtidig holdt USAs visepresident en lengre tale hvor han klart og tydelig sa at USA står på demonstrantenes side.

 

EU har allerede signalisert støtte til demonstrantene, og i går var det USAs tur, via visepresident Mike Pence, som blant annet sa til demonstrantene at «We stand with you, we are inspired by you».

 

Bildet som dukket opp i går var et bevisst trekk fra thailandske myndigheters side, i motsetning til det bildet som ble lekket til pressen for to uker siden, hvor lederen av det store opposisjonspartiet Future Forward møtte en av lederne for demonstrantene i Hong Kong.

 

Partileder Thanathorn møtte protestleder Joshua Wong i fem minutter under et seminar i Hong Kong. Men det førte til at hærsjefen i Thailand kom med noen dårlig skjulte hint om at dette ikke var akseptabelt, i en tale som vakte oppmerksomhet både i og utenfor Thailand.

 

Hong Kong

[ annonser ]

Dette møtet for to uker siden falt ikke i god jord hos myndighetene i Thailand. (Faksimile: Thai PBS

 

Møtet mellom Thailands visestatsminister Somkid Jatusripitak og Carrie Lam skjedde også under et seminar. Han sa blant annet:

– Jeg ønsket å vise min støtte til Lam og håper hun kan løse problemene i Hong Kong. Thailand har hatt tilsvarende problemer tidligere hvor uenighet i samfunnet har forårsaket voldelige handlinger.

 

Dette var et møte mellom to personer med liknende kulturbakgrunn – en kineser og en thai-kineser. Somkid snakker kinesisk. Ja, ikke bare det, han er så omgitt av kinesiske miljøfaktorer at han snakker thai med en kinesisk aksent, ifølge Wikipedia. Tippoldefaren immigrerte til Bangkok fra Kina.

 

Somkid er sosialøkonomen som vekslende thailandske regjeringer ikke klarer seg uten. Han var med å grunnlegge Thai Rak Thai sammen med Thaksin Shinawatra. Det var etter at han hadde startet forretningsvirksomhet sammen med Thaksins politiske motstander Sondhi Limthongkul. Men det ble tydeligvis tilgitt.

 

Han overlevde prosessen mot Thaksin og Thai Rak Thai, selv om han ble dømt til å holde seg unna politikk i fem år etter militærkuppet i 2006. Da juntaen igjen tok makten i 2014 kom han raskt inn i maktsirklene igjen, til tross for sitt tidligere nære forhold til Thaksin og rødskjortene.

 

Og han innehar altså tittelen visestatsminister, en tittel han deler med fire andre personer. Han har ikke noe eget departement. Under tidligere regjeringer har han vært både finansminister og handelsminister.

(© Thailands Tidende. 25. oktober 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)