[ annonse ]
Turistmyndighetene informerer via video – men har ikke noe info om karantene i skrivende stund. Turistmyndighetene informerer via video – men har ikke noe info om karantene i skrivende stund. Faksimile: TAT
6. mars 2020

Virus: Antall risikoland redusert til fire – myndighetene roter

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailand har redusert listen over «høyrisikoland» fra 9 til 4. Helsedepartementet sier at folk fra de landene skal ha egenkarantene, mens turistmyndighetene sier at alt er som før. Thaier som kommer fra Sør-Korea har allerede fått karantene, og det har ført til en storm på sosiale medier mot en dame som brøt karantenen.

 

Det er indre spenninger i den thailandske regjeringen med hensyn til hvordan de skal håndtere Covid-19-viruset.

 

Etter mye frem og tilbake denne uka, uttalte talsmann i helsedepartementet Rungrueng Kitphati i dag at listen over høyrisikoland skal ha fire medlemmer, nemlig Kina (inkludert Hong Kong og Macau), Sør-Korea, Iran og Italia.

 

Listen som ble publisert en kort stund på helseministerens side på tirsdag inneholdt i tillegg Japan, Frankrike, Tyskland, Singapore og Taiwan. Meldingen til ministeren ble slettet og facebookkontoen den ble publisert på ble også slettet, slik vi rapporterte i går:

 

LES: Minister skapte forvirring for turister fra ni land

[ annonser ]

 

Store presseaktører som Reuters, CNN og New York Times melder som et faktum at folk fra de fire landene skal ha 14 dagers karantene, mens Thailands egen presse – som for eksempel Bangkok Post og The Nation – er mer forsiktig med å erklære dette. De har erfart at myndigheter ofte proklamerer ting overfor pressen for deretter å forandre mening, både i denne og andre saker, og ennå er det ikke gitt noen dato for når den angivelige karanteneordningen skal tre i kraft.

 

Turistmyndighetene (Tourism Authority of Thailand – TAT) bedyret senest på formiddagen i dag på sitt nettsted at det ikke var snakk om å sette noen besøkende til Thailand i karantene. Den siden er nå fjernet helt og holdent fra nettstedet, istedenfor å være oppdatert.

 

Det er åpenbart at bare det å snakke om karantene skremmer turister vekk fra Thailand. Folk fra de fire landene som nå etter sigende skal få karantene, vil naturlig nok forsøke å holde seg vekk fra Thailand. Og siden antall smittetilfeller endrer seg raskt i verden, kan man jo hevde at det er umulig å si hvilke land som havner på listen neste gang. Dette skaper naturlig nok usikkerhet innen turismen.

 

Karantenen skal etter sigende fungere slik:

 

Man blir bedt om å holde seg i sin residens (for de som har det) eller på hotellrommet de første 14 dagene man er i Thailand. Man skal rapportere daglig til myndighetene (vi antar via telefon eller e-post). Hotellpersonalet blir instruert av myndighetene om å overvåke de gjestene det gjelder og sørge for at de ikke forlater hotellet.

 

Overtredelser kan straffes med inntil 20.000 baht i bot, men ingen trussel om fengsel.

 

Departementsråd Sukhum Kanchanapimai i Helsedepartementet skal nettopp nå i ettermiddag ha sagt at personer som ankommer fra disse landene enten kan ha egenkarantene eller benytte myndighetenes karantenesteder, som gjerne er militærforlegninger. En tredje mulighet er å forlate Thailand.

 

Helsedepartementets taktikk nå stemmer ikke overens med tidligere opptreden fra thailandske myndigheter i forbindelse med dette viruset, hvor de har har tatt imot folk med åpne armer, inkludert kinesere fra Wuhan – riktignok med screening på flyplassen.

 

Thailand har fått nye ros av kinesiske myndigheter for denne policyen. Hvis kinesere nå blir satt i karantene så blir det nok slutt på rosen. Det vanker heller ikke mye ros i kommentarfeltene i pressen. Mange er forvirret og ber om klargjøring. Andre er klar i sin tale om hva de mener om rotet til myndighetene.

 

Man har allerede fått en forsmak på hvordan selvpålagt karantene vil virke i et samfunn. Thaier som kommer hjem fra Sør-Korea er pålagt slik karantene, og det har i dag vært flere rapporter om stor oppstandelse på sosiale medier når folk som nettopp er kommet hjem fra Sør-Korea er blitt rapportert på tur utenfor hjemmets fire vegger.

 

I Chiang Mai la en nylig hjemkommet dame ut en melding på sin facebookside om at hun var ute og spiste og deretter besøkte en pub. Hun fikk senere besøk av helsemyndighetene hjemme i sin bopel, og restauranten måtte ty til nedvasking av alt utstyr. Hun testet imidlertid negativ for viruset, melder The Nation

 

The Nation

Damen fra Sør-Korea ble intervjuet av The Nation. Hun har bedt om unnskyldning for sin oppførsel.

 

Dette gir et lite hint om hva slags resultater en slik policy kan ha i en befolkning hvor mange har unødig panikk for dette viruset – som ikke har særlig større dødelighet enn ordinær influensa.

 

Det er ikke bare i Thailand myndighetene sliter med bestemmelser for karantene. Sør-Korea har opplevd at ca. hundre land enten har forbudt sørkoreanere fra å komme, eller pålagt dem karantene. Landet protesterer offisielt overfor mange av disse landene.

 

Den sterkeste protesten har kommet overfor Japan. Disse to landene hadde kommet til en slags overensstemmelse etter en bitter feide i fjor over handelspolitikk. Men nå havnet Sør-Korea på karantenelisten, og det uten at myndighetene der fikk noe forvarsel.

 

Sør-Koreanske myndigheter sier nå at de mistenker at det ligger mer bak Japans karantenebestemmelse, og de hinter til at Japan ennå ikke har vist tilstrekkelig ydmykhet overfor sin opptreden under okkupasjonen av den koreanske halvøya mellom 1910 og 1945.

 

Japan har en mildere form for karantene enn Thailand, i det de presiserer at det er en «ikke-bindende oppfordring» til de besøkende fra disse landene. De nekter imidlertid adgang for sørkoreanere fra de hardest rammede områdene. De har også gjort klart interneringssteder, så man skal ikke se bort fra at den «ikke-bindende» delen av regelverket kan forsvinne.

 

Sør-Korea er det landet utenfor Kina med flest smittetilfeller. De har i dag rapportert 6.284 tilfeller, mot Kinas 80.552. For øvrig har også besøkende fra Kina til Japan en oppfordring om karantene. 

 

Det er i dag flere smittede i Norge enn i Thailand – 91 mot 48. 

(© Thailands Tidende. 6. mars 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)