[ annonse ]
Helseminister Anutin Charnvirakuls i hardt vær igjen. Helseminister Anutin Charnvirakuls i hardt vær igjen. Foto: NBT, Wikimedia Commons
5. mars 2020

Minister skapte forvirring for turister fra ni land

Skrevet av 
[ annonse ]

Helseministeren publiserte et virusregelverk på sin facebookside tirsdag kveld. Det ble raskt fjernet, men en statlig mediebedrift publiserte saken, og dermed spredde «nyheten» seg. Dette skaper nå problemer for myndighetene, som har hendene fulle med å sjekke tilbakevendende thaier fra Sør-Korea.

 

Tirsdag ettermiddag la den thailandske helseministeren ut en melding på sin facebookside. Der sto det at myndighetene hadde vedtatt at ni land skulle få betegnelsen «høyrisikoland» for COVID-19-smitte. Blant landene var Tyskland og Frankrike.

 

I minister Anutin Charnvirakuls melding fremkom det videre at det skulle innføres obligatorisk hjemmekarantene for alle personer fra disse landene, inkludert thaier og utlendinger som ankom Thailand via disse landene.

 

Meldingen ble raskt fjernet og facebookkontoen stengt. Myndighetene har uttalt at det ikke ble vedtatt noen karantene, men usikkerheten ble skapt, og «nyheten» går fortsatt, f.eks. hos CNN, uten noen form for korrigering.

 

[ annonser ]

De ni «høyrisikolandene» til helseministeren var Kina (inkl. Hong Kong og Macau), Sør-Korea, Italia, Iran, Japan, Frankrike, Tyskland, Singapore og Taiwan.

 

En talsperson for helsedepartementet har sagt at denne listen vil bli revurdert. På tirsdag hadde f.eks. både Spania og USA flere smittetilfeller enn Singapore og Hong Kong, ifølge Wikipedia, så det hele virket noe tilfeldig.

 

Myndighetene har ikke nektet for at de jobber med en slik liste over land, men de sier at det ikke var planlagt noen karantene.

 

En karantene skulle fungere slik at folk ville bli bedt om å holde seg på hotellrommet de første 14 dagene av ferien, og melde fra til myndighetene en gang daglig. Det sto ikke noe om hvordan man skulle melde fra, men man får anta at det var snakk om e-post.

 

Mange kommentarer til dette går ut på at det er umulig å kontrollere at folk overholder karantenen. På den annen side vil nok mange turister fra disse ni landene droppe å komme til Thailand hvis et slikt regelverk innføres.

 

Folk som har fulgt utviklingen i Thailand stilte umiddelbart et spørsmålstegn ved meldingen, for den var i strid med hvordan landet hittil har reagert i forbindelsen med viruset. Thailand har bedyret at de ikke vil nekte noen adgang, inkludert kinesere. De har isteden fokusert på screening for feber på flyplassene. Kina har offentlig hyllet Thailand for denne politikken.

 

Den mediebedriften som ikke forsto at noe ikke stemte her, var en statlige kanal, nemlig Thai PBS World. Dette er den engelske versjonen av tv-kanalen, og har tydeligvis ingen stor prioritet i mediehuset. Normalt blir artiklene derfra lest kun noen hundre ganger, men dette ble et unntak.

 

Artikkelen på engelsk fra PBS er i skrivende stund lest 91.853 ganger. Ingen fra kanalen reagerer når folk på deres facebookside påpeker at den trenger å korrigeres, og artikkelen ligger fortsatt på websiden, ukorrigert, halvannet døgn senere.

 

PBS

Statlige PBS har ennå ikke korrigert artikkelen fra tirsdag kveld.

 

«Nyheten» fra helseministeren fikk i begynnelsen ikke så stor utbredelse, men det var noen nyhetssider – som samler sammen artikler fra ulike steder og publiserer dem mer eller mindre ukritisk – som hadde artikkelen. Og plutselig ble dette en verdensomspennende sak på CNN, både på websiden og etter sigende også på tv-sendingene. Ei heller hos CNN er saken korrigert.

 

Avisen Today i Singapore kontaktet den thailandske ambassaden i landet, og de bedyret at det ikke ville bli noen karantene for besøkende fra Singapore – som altså var et av de ni landene på listen.

 

Avisen intervjuet en forretningskvinne som hadde planer om en sju dagers ferie i Thailand. Hun hadde bestemt seg for å gjennomføre reisen, men var engstelig for at thailandske myndigheter plutselig skulle ombestemme seg igjen.

 

LES: Virus: Ingen advarer mot å reise til Thailand

 

Dette er for øvrig ikke statsråd Anutins første tabbe. 6. februar kom han med hets mot «faranger» som ikke ville ta på seg de ansiktsmaskene departementet delte ut i Bangkok.

 

 

FAKTA: OM HELSEMINISTER ANUTIN

Anutin Charnvirakul (53) er arving til, og tidligere styreleder hos, firmaet Sino-Thai Engineering and Construction, et stort konstruksjonsfirma som blant annet hadde en viktig rolle i byggingen av hovedflyplassen Suvarnabhumi. Han eier også Rancho Charnvee resort i Khao Yai. Han er utdannet ingeniør.

Anutin hadde flere roller som statssekretær i regjeringen til Thaksin Shinawatra mellom 2001 og 2006. Han ble fradømt retten til å drive politikk i fem år grunnet medlemskapet i Thai Rak Thai-partiet til Shinawatra.

Faren Chavarat Charnvirakul var også politiker, og innenriksminister i regjeringen til Abhisit Vejjajiva (2008-2011).

Mer hos Wikipedia.

LES: Helseminister i harnisk: «Vil kaste ut faranger som ikke bruker utdelte munnbind»

LES: Jokerne som kan hindre videre juntastyre

 

Han ba senere om unnskyldning på sin facebookside, men han ble utsatt for mye hån både fra thaier og spesielt fra «faranger» selv, som kommer fra vestlige land hvor helsemyndighetene sier at ansiktsmasker ikke hjelper, og at de atpåtil kan gjøre det enklere å bli smittet.

 

Normalt ville en minister sitte utsatt til etter to store tabber, og det går da også rykter om at deler av regjeringskabinettet skal byttes ut. Men Anutin er partileder hos et av de to store koalisjonspartiene (Bhumjai Thai), så derfor kan det likevel hende at han sitter trygt, eventuelt at han flyttes til et annet viktig departement.

 

Anutin har en politisk historie som medlem av Thaksin Shinawatras regjering fra 2001 til 2006. Han ble da også utestengt fra politikken i fem år som medlem av Thai Rak Thai-partiet. Dette er naturlig nok ingen god bakgrunn å ha for å komme godt overens med regjeringens ledere, som kommer fra militærvesenet som styrtet regjeringen til Thaksin og senere den til hans søster Yingluck.

 

I disse dager er det stor oppmerksomhet om udokumenterte thailandske arbeidere på veg hjem fra Sør-Korea. De fikk løfte om amnesti fra de sørkoreanske myndighetene hvis de meldte seg og deretter reiste hjem.

 

Det skal være minst 5000 slike arbeidere på veg hjem til Thailand. Visestatsminister Prawit Wongsuwan uttalte opprinnelig at Thailand ikke hadde noen lover som kunne pålegge karantene for disse. Nå er det imidlertid bestemt at disse thaiene vil få karantene når de kommer hjem, en kombinasjon av hjemmekarantene og karantene på militært område, slik 137 thaier som kom hjem fra Wuhan fikk for noen uker siden.

 

De som blir internert er de som kommer fra Daegu samt North Gyeongsang-provinsen. 

 

Det var store protester på sosiale medier da det ble klart at 5000, og kanskje mange fler, thaier ville returnere fra Sør-Korea. Statsminister Prayuth Chan-ocha har forsøkt å berolige befolkningen, og sier at de vil komme i små puljer og bli tatt hånd om av myndighetene.

 

Finansministeren uttalte i går at hans departement vil rulle ut støttetiltak til en verdi av 100 milliarder baht for å hjelpe folk som er rammet økonomisk av coronaviruset. 

 

Et av forslagene er å dele ut tusen baht pr person til ti millioner fattige thaier, dvs. folk med en månedlig inntekt under 15.000 baht. Folk må registrere seg hos myndighetene for å få denne støtten. Man kan anta at det blir vanskelig for mange løsarbeidere og selvstendig næringsdrivende å dokumentere hvor «lite» de tjener.

(© Thailands Tidende. 5. mars 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)