[ annonse ]
Ao Nang i Krabi er nå i lockdown. Slike befalinger som dette dukker nå opp mange steder, og de oversettes sjelden til engelsk. Ao Nang i Krabi er nå i lockdown. Slike befalinger som dette dukker nå opp mange steder, og de oversettes sjelden til engelsk. Foto/Ill: Dag A. Ekeberg
4. april 2020

Drakoniske regelverk i flere provinser

Skrevet av 
[ annonse ]

Turistprovinser som Krabi, Phuket, Prachuab Khiri Khan og Chonburi vedtar nå strikte regler, og i noen tilfeller spesialregler for utlendinger. Andre provinser har også nye regelverk. Den norske ambassaden ber folk sjekke forholdene i sin egen provins.

 

Mange av landets 77 guvernører forsøker i disse dager å overgå sentralmyndighetene i tiltak mot Covid-19-smitte.

 

Sist ute er Krabi, hvor guvernøren i går sendte ut et fem sider langt, detaljert dekret som skulle få effekt allerede kl. 11 i dag. Befalingen kommer med påbud som folk kan havne i fengsel i inntil to år for å bryte. Dekretet er etter det vi vet ikke oversatt til engelsk. Krabi har pr i dag 12 smittetilfeller.

 

Dette er et tegn på hvordan panikken har nådd guvernørene i enkelte av landets 77 provinser, til tross for at det ikke er noen alarmeremde smitteøkning i landet. Smittetallene i Thailand har holdt seg stabilt i overkant av 100 siden rapporteringsrutinene ble endret 21. mars – og i dag gikk de ned til 89. Total er 2067 smittet.

 

Det er i skrivende stund rapportert om 20 dødsfall som følge av coronaviruset i Thailand. Det er så mange som omkommer på vegene her i løpet av ti timer, for de som trenger et perspektiv på forholdene.

[ annonser ]

 

I Krabi er det fra i dag påbudt med munnbind eller et klede for å dekke til ansiktet. Munnbind ble for noen dager siden også påbudt i Sakhon Nakhon og Chantaburi. I Hua Hin er det også påbudt (se lenger ned).

 

Oppdatering: I Cha-am i provinsen Petchaburi er det nå også påbudt med munnbind. Der er det også forbudt med alkoholsalg i restauranter.

 

Hotellene i Krabi skal stenge senest 10. april. Da vil de utlendinger som fortsatt befinner seg på hotellene bli tatt hånd om av myndighetene og bli plassert i lokaler de tilrettelegger. Ingen flere detaljer om dette har fremkommet ennå.

 

Provinsen Krabi inneholder turiststeder som Koh Lanta, Koh Phi Phi og Ao Nang. Det er innført portforbud mellom kl. 20 og 05, og ferdsel inn og ut av turiststedene nevnt over er også strengt kontrollert, i praksis er det lockdown.

 

Guvernøren i Prachuab Khiri Khan, som inkluderer Hua Hin, kom også med et dekret i går. Det var på kun to sider. Også der blir hotellene stengt, og det blir påbudt med munnbind. Provinsen har pr i dag 14 smittetilfeller

 

Ifølge en rapport fra blogger Richard Barrow skal alle utlendinger som ankom provinsen etter 15. mars rapportere til et lokalt sykehus for testing i perioden frem til 10. april.

 

Guvernøren i Chonburi har beordret myndighetene i Pattaya til å stenge byen for inn- og utreise (lockdown), men det er i skrivende stund ikke gjennomført. Provinsen har 61 smittetilfeller:

 

LES: Pattaya stenges ned

 

I Pattaya er det forbud mot alkoholsalg i tiden 18–06. Med de allerede eksisterende forbudene om alkoholsalg, blir det da kun i tiden 11–14 og 17–18 man kan handle alkohol på butikken.

 

Noen provinser har totalforbud mot salg av alkohol. Det gjelder Sakhon Nakhon og Buriram. Situasjonen endrer seg raskt, så andre provinser kan ha kommet til uten av vi har hørt om det. Oppdatering: Rayong har nå vedtatt forbud mot salg av alkohol frem til 15. april.

 

Portforbud er innført i hele landet, i tiden 22–04. Mae Hong Son og Nonthaburi hadde portforbud allerede før sentralmyndighetene vedtok dette 2. april. Chonburi vedtok portforbud noen timer før sentralmyndighetene. Det skulle gjelder i perioden 22–05, men er nå blitt rettet til 22–04, i tråd med resten av landet.

 

Noen provinser kan ha egne bestemmelser om portforbud, og da er det de som gjelder, ikke nasjonens generelle portforbud.

 

LES: Portforbud mellom kl. 22 og 04, innreiseforbud

 

Phuket var først ute med lockdown 30. mars. Det ble kunngjort kun fem timer før det trådde i kraft, og skapte stor forvirring og store køer på broen inn til øya. Strendene i Phuket er stengt, akkurat som strendene i hele Chonburi er beordret stengt. Phuket har pr i dag 109 smittetilfeller.

 

LES: Phuket i lockdown, ambassaden kan hjelpe med fly hjem

 

Koh Chang var det sist vi sjekket ingen smittetilfeller. Det førte til rykter om at mange utlendinger var på veg dit. Nå er provinsen Trat stengt for all inn- og utfart som følge av dette. Påbudet kom i dag.

 

Du spør deg kanskje, hvem er disse guvernørene? Jo, de er statsadministrasjonens forlengede arm. De velges ikke, men utpekes av regjeringen.

 

Guvernørene kommer nå med så mange utspill at den norske ambassaden på sin facebookside oppfordrer folk til å følge med i sin egen provins. Ambassaden har ikke kapasitet til å følge med på alle reglene som dukker opp i disse dager.

 

Ambassade Bangkok

Melding på ambassadens facebookside i dag.

 

Noen guvernører lager dekreter som gjelder frem til 30. april, andre steder gjelder de «til situasjonen bedrer seg».

 

Unntakstilstanden som ble kunngjort 24. mars skal i første omgang gjelde ut april måned.

 

Men statsminister Prayuth Chan-ocha har hintet at den kan vare lenger. Dette er juntageneralen som utsatte valget i Thailand mange ganger før det ble noe av, i mars i fjor – etter nesten fem år med juntastyre. 

 

Noe annet det hintes om – fra ulike talspersoner – er at portforbudet mellom kl. 22 og 04 kan utvides hvis ikke tiltakene har god nok effekt. De vil vente og se en uke, sies det. Da snakker vi om 9. april.

 

Hvorvidt dette er en taktikk for å skremme folk til å overholde portforbudet, eller om de virkelig tenker på å utvide det, vites ikke. Det har vært hint om at det vil kunne utvides til å gjelde en stor del av natten, f.eks. fra kl. 20 til 06

 

Det er også blitt hintet om fullt portforbud, altså at folk blir pålagt å være hjemme hele døgnet.

 

Slike utvidelser av portforbudet vil for mange virke drakonisk, og myndighetene må forberede seg på motstand i befolkningen hvis de går mye videre med dette – spesielt hvis ikke smittetallene øker betydelig.

 

Av andre ting myndighetene kritiseres for, er kravet om at utlendinger må til immigrasjonskontoret og stå i kø der for å få utvidet sine visum. Flere land, som Indonesia og Kambodsja, har innført automatisk forlengelse av visum. 

 

Det er kommet signaler om at dette også vurderes i Thailand, men foreløpig er ingen ting vedtatt. Den norske ambassaden i Bangkok opplyser til oss i et svar på Facebook:

 

– Det jobbes iherdig i det diplomatiske miljøet med å overbevise thailandske myndigheter om å gjøre visumforlengelse enklere i en periode. Så langt har vi fått en muntlig beskjed fra thailandsk hold om at kun besøkende som ankom Thailand etter 1.mars vil få en automatisk forlengelse.

 

Myndighetene har også blitt kritisert for å ikke dekke testing og behandling av coronaviruset. Først i går ble det kjent at ordinære thaier får dette dekket via helsegarantien som sier at de skal kun betale 30 baht pr besøk.

(© Thailands Tidende. 4. april 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)