[ annonse ]
Strendene ble vedtatt stengt 2. april, men folk bader fortsatt. Nå er det kommet nye skilter. Strendene ble vedtatt stengt 2. april, men folk bader fortsatt. Nå er det kommet nye skilter. Foto: Dag A. Ekeberg
14. april 2020

Tredje dagen uten ny smitte i Pattaya – men drakoniske tiltak underveis

Skrevet av 
[ annonse ]

Mens antall smittede i Banglamung distrikt har flatet ut på 37 – hvorav 16 utlendinger – er endelig Pattaya klar til å sette i verk de drakoniske tiltakene. Torsdag skal vegnettet stenges for alvor – 14 dager etter at det ble vedtatt. Strendene forsøkes også stengt, under trussel om fengsel.

 

Oppdatering (15. april kl. 05): Guvernøren kom i går kveld med en ny kunngjøring: Alle vedtak om stengning gjelder kun frem til og med 30. april.

 

Oppdatering (14. april kl. 18): City Hall i Pattaya opplyser at de har registrert 16 smittede utlendinger. Se liste over land lenger ned.

 

Myndighetene i Pattaya kan i disse dager beskyldes for å ikke ta Chonburi-guvernørens ord på alvor. I likhet med mange andre guvernører, har han vedtatt strenge tiltak mot Covid-19-smitte. 2. april vedtok han at Pattaya skulle stenges, det vil si politisperringer og kontroll av alle som vil inn eller ut av Pattaya.

 

Forrige torsdag skulle dette settes i verk, men det varte kun i tre timer. Nå på torsdag har de en ny plan, og vil starte kl. 14, etter en prøvestengning i morgen onsdag (oppdatering: testene skal skje hele dagen onsdag, ikke kun i tidsrommet 15-18, som de først sa).

[ annonser ]

 

Oppdatering: En kunngjøring fra guvernøren onsdag kveld sier at alle vedtak om stengning kun gjelder frem til og med 30. april. Dette er blitt sett på som en god nyhet for provinsen, men det er ingen garanti for at det ikke kan komme forlengelser. Det er uansett unntakstilstanden i landet som gir guvernøren makt til å handle på denne måten, og unntakstilstanden gjelder foreløpig kun ut april. 

 

LES: Smittetall avtar mens Pattaya bruker en uke på å stenge byen

 

Det blir midtrabatten på Sukhumvit Road som bestemmer om du bor innenfor eller utenfor Pattaya. Alle som vil inn blir sjekket. Men i et avvik fra vedtaket blir ingen som forlater byen sjekket. 

 

Se nederst i artikkelen for flere detaljer om avstengningen av vegnettet.

 

På strendene har det dukket opp truende skilter. Man skal få inntil ett års fengsel eller inntil hundre tusen baht i bot for å oppholde seg på strendene.

 

Vi snakket med en politibetjent i politiboksen i svingen på Jomtien Beach, og han ba om at all aktivitet tok slutt, inkludert bading og turgåing. Det thailandske skiltet kan tolkes som om det er avtalte aktiviteter som er forbudt, mens det engelske sier at all aktivitet er forbudt. 

 

Covid Thailand, Chonburi

Skiltet på engelsk sier ikke det samme som det thailandske. Blant annet er fengselsstraffen nøyaktig ett år på engelsk, ikke INNTIL ett år, som det står på thai. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Av andre drakoniske tiltak nevnes alkoholforbud og påbud om munnbind. Førstnevnte gjelder nå i alle provinser. Munnbindpåbudet gjelder i mange provinser.

 

LES: Munnbind påbudt – skaper sterke følelser og feil bruk

 

Covid Thailand, Chonburi

Antall nye smittede pr dag i Thailand fra 1. mars til 14. april. Tallene peker riktig vei. (Kilde: Helsedepartementet)

 

Alt dette skjer mens smittetallene for Thailand nå peker nedover. De var nede i 28 i går. De gikk litt opp igjen i dag til 34. De fleste tilfellene nå er i Syd-Thailand.

 

Phuket fikk ti nye tilfeller i dag, Yala fikk fem nye tilfeller. Helt syd i landet, hvor Yala ligger, er det mange som er blitt smittet i Malaysia. De kom hjem etter religiøse arrangementer i landet. Phuket er stengt ned i henhold til subdistrikter, og har nå totalt 188 smittetilfeller. Landet som helhet har 2613 smittede og 41 døde.

 

Covid Thailand, Chonburi

Totalt antall smittede i Banglamung distrikt (som inkluderer Pattaya) fra 22. mars til 14. april. De tre siste dagene har det ikke kommet nye smittede. (Kilde: Chonburi provinsadministrasjon)

 

Ifølge tall fra Pattaya City er 29 av de 37 tilfellene i Banglamung distrikt å finne i byen Pattaya. 16 av disse er utlendinger, og de fordeler seg slik. Russland (8), Frankrike (2), Storbritannia (2), Sverige (1), Tyskland (1), Japan (1) og Australia (1).

 

Covid Thailand, Chonburi

Årsakene til smitte for de 81 smittede i Chonburi Province. (Kilde: Chonburi provinsadministrasjon)

 

Provinsen har tall på hvordan de totalt 81 personene i Chonburi er blitt smittet. Den desidert største gruppen er 21 personer som er blitt smittet via den famøse thaiboksekampen i Bangkok 6. mars. Arenaen eies av militæret, og de var bedt på forhånd om å avlyse kampen.

 

8 stykker er blitt smittet etter å ha jobbet i bar eller massasjesalong. 6 thaier ble smittet i Phuket før de kom på ferie til Chonburi.

 

Det blir altså midtrabatten på Sukhumvit som bestemmer om man bor i Pattaya eller ei. Nordgående felter på Sukhumvit kan brukes fritt av alle som befinner seg inne i Pattaya. Her blir det ingen sperringer med unntak av sjekkpunkt 8 helt syd ved Huai Yai Road.

 

Covid Thailand, Chonburi

Myndighetene har laget kart over alle de åtte politisperringene. Her er den i krysset Sukhumvit/Thepprasit, med norsk forklaring. Flere kart finner du her: Pattaya City Hall

 

På sydgående felter blir det politisperringer på sju steder. Feltet helt til venstre brukes for de som ikke skal inn til Pattaya. De slipper å dra gjennom sperringene. 

 

Man skal ha bekreftelse fra huseier om at man bor i Pattaya. De som jobber der må ha bekreftelse fra arbeidsgiver.

 

Et viktig unntak er alle de thaier som har ID-kort som viser adresse i Amphur Banglamung. De slipper uten videre gjennom og inn til Pattaya.

 

Covid Thailand, Chonburi

Det blir egen fil for de thaier med ID-kort med adresse Banglamung. De får slippe rett gjennom. (Kilde: Pattaya City Hall)

 

Sjekkpunktene er:

1. Maryvit School

2. Mini Siam

3. North Road

4. Central Road

5. South Road

6. Thepprasit Road

7. Soi Wat Bun

8. Huai Yai Road

(© Thailands Tidende. 14. april 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)