[ annonse ]
Asbjørn Rasch og samboer Sunanta pleier å tilbringe somrene sammen i Norge. Asbjørn Rasch og samboer Sunanta pleier å tilbringe somrene sammen i Norge. Foto: Privat
18. mai 2020

– Umenneskelig at norske myndigheter holder oss adskilt

Skrevet av 
[ annonse ]

Siden 12. mai har nordmenn kunnet hente hjem samboere og ektefeller fra EØS-land. Men ikke fra Thailand. Asbjørn Rasch føler seg stigmatisert, og lurer på når han vil se samboeren sin igjen.

 

Oppdatering (22. mai, 2020): UD tar opp saken på thai-norske pars vegne

 

Asbjørn Rasch og samboeren Sunanta Panprakhon pleier å tilbringe somrene i Norge og vintrene i Thailand. Men nå har de vært adskilt siden 2 mai, da Rasch fulgte norske reiseråd og reiste hjem.

 

Rasch har sendt en melding til ambassadør Kjersti Rødsmoen via ambassadens facebookside, og har også tatt kontakt med oss i Thailands Tidende. Han skriver blant annet til ambassadøren:

– At Norge er stengt for vanlige turister er sikkert smart, men at vi som lever sammen med ikke-norske partnere skal holdes adskilt på denne måten, det er en umenneskelig behandling.

 

[ annonser ]

Han skriver videre:

– Det ville være fullt mulig å åpne for besøksvisum for samboere og ektefeller som normalt lever sammen men som nå er «tvangsadskilt». Vi er en forsømt stigmatisert og fornærmet del av befolkningen.

 

Rasch forteller at reiseforsikringen hans ikke var mulig å få forlenget, etter at UD kom med sine reiseråd. Derfor fulgte han oppfordringen fra norske myndigheter og skaffet seg en flybillett med KLM 2. mai. 

 

– Vi visste jo at ikke alt ikke ville bli som før, men nå som ting stabiliserer seg ville det være normalt at vi ble likebehandlet med f.eks. jordbærplukkere. Ikke som nå å bli  behandlet som turister uten tilknytning til Norge.

 

AR

Rasch sender oss et bilde fra fisking sammen med samboeren i sommer-Norge:

– Dette illustrer hva vi ikke kan gjøre sammen i år, sier han.

 

Vi tok kontakt med ambassadør Kjersti Rødsmoen, for å høre om de vil svare på henvendelsen fra Rasch:

 

– Vi har nettopp svart Asbjørn Rasch på Facebook der vi ber ham sende sitt spørsmål til vår visum-seksjon med detaljer om egen situasjon slik at vi kan gi ham et godt svar. Hver sak er unik mht. familietilknytning og visum/opphold.

 

Hun legger til:

– Generelt vil jeg si at ambassaden legger stor vekt på slike henvendelser fra nordmenn og at vi bruker dem som eksempler på nordmenns utfordringer i vår regelmessige kontakt med både utenriksdepartementet og UDI. Den såkalte «bortvisningsforskriften» blir som du kanskje kjenner til stadig justert.

 

Kjersti Rødsmoen

Ambassadør Kjersti Rødsmoen. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Rødsmoen sier at ambassaden svarer på henvendelser tre dager i uka. Hun sier at de hjelper folk så godt de kan. Det beste er hvis folk tar kontakt på e-post og kommer med så mye konkret informasjon som mulig.

 

15. mai kom de nye reiserådene fra den norske regjeringen. De ønsker tydeligvis at nordmenn ferierer i eget land i sommerferien, for det ble frarådet utenlandsreiser helt frem til 20. august. Det vil bli vurdert å gi unntak for nordiske land og enkelte nærliggende europeiske land før den tid.

 

Dette er råd, ikke pålegg, men forsikringsselskapene følger reiserådene, så hvis ikke reiserådene blir endret, så må thailandsfarere som vil til Thailand før 20. august belage seg på å måtte reise uten reiseforsikring. Ifølge bransjen er det ca. 20 prosent av nordmenn som reiser uten reiseforsikring.

 

Vi spurte Asbjørn Rasch:

 

– Hvis Thailand opphever innreiseforbudet 1. juli, vil du da ta sjansen på å reise og besøke din samboer, selv om det kan bety at du må reise uten reiseforsikring?

– Jeg er skeptisk til å være i Thailand uten forsikring, selv med medlemskap i NAV utland. Men det kan jo være dette blir den nye normalen, da må man finne andre løsninger.

 

Rasch liker ikke de generelle reiserådene og de generelle avslagene på reiseforsikring:

– Jeg er kritisk til at Norge gir forsikringsbransjen frikort ved å utstede et generelt reiseråd, forsikringsselskapene burde kunne gi forsikring for andre skader og sykdommer enn korona, ett unntak her ville hjelpe. 

 

Folk som trenger reiseforsikring etter at reisen allerede er påbegynt har kunnet kjøpe fra firmaer som World Nomads. De sluttet imidlertid å selge forsikringer 1. april, og skriver på sine websider at Covid-19-relaterte ting uansett ikke er dekket.

 

Folkehelseinstituttet rådet regjeringen til å oppheve karantenen for folk som kommer hjem fra land med god kontroll på epidemien, men det ble ikke fulgt. Thailand ville nok vært et av landene hvor man ifølge Folkehelseinstituttet kunne ha opphevet karantenen. Karantenetiden ble imidlertid satt ned fra 14 til 10 dager.

 

UDI har egne seksjoner på websidene med spørsmål og svar avhengig av om du er i eller utenfor EU/EØS. Der står det at folk fra EØS-området kan få dra til Norge for å besøke ektefeller og samboere. 

 

Selv folk som har fått oppholdstillatelse i Norge kan ha problemer med å reise nå. Det er en egen side om dette.

 

På det norske visumsenteret i Bangkok, drevet av firmaet VFS, står det:

«Denmark, Finland and Norway have stopped accepting visa applications in Bangkok until further notice. Sweden visa services are currently offered every Monday.»

(© Thailands Tidende. 18. mai 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)