[ annonse ]
Asbjørn Rasch og samboer Sunanta sto frem i Thailands Tidende 18. mai. Asbjørn Rasch og samboer Sunanta sto frem i Thailands Tidende 18. mai.
22. mai 2020

UD tar opp saken på thai-norske pars vegne

Skrevet av 
[ annonse ]

UD anbefaler at samboere og ektefeller av nordmenn likevel får komme til Norge under covid-19-krisen. Ambassaden i Bangkok tok opp saken etter at Asbjørn Rasch sto frem med sin historie.

 

Det skal vedtas en midlertidig lov om innreise til Norge, som etter planen skal gjelde ut året. Høringsfristen var 20. mai, og i høringssvaret fra Utenriksdepartementet til Justisdepartementet blir Thailand spesifikt nevnt:

 

Flere av utenriksstasjonene mottar henvendelser som viser et behov for at utenlandske ektefeller/samlivspartnere kan følge sin norske ektefelle til Norge, eksempelvis fra Thailand.

 

En årsak til at Thailand nevnes er utspillet til Asbjørn Rasch, som ble omtalt hos Thailands Tidende 18. mai. Rasch har en thailandsk samboer. De tilbringer somrene i Norge og vintrene i Thailand. Men denne sommeren ble de plutselig tvunget til å være adskilte. Han sa blant annet:

 

– At Norge er stengt for vanlige turister er sikkert smart, men at vi som lever sammen med ikke-norske partnere skal holdes adskilt på denne måten, det er en umenneskelig behandling.

[ annonser ]

 

LES: – Umenneskelig at norske myndigheter holder oss adskilt

 

UD anbefaler nå via sitt høringssvar at det blir gjort et spesifikt unntak for samboere og ektefeller, selv om de måtte befinne seg utenfor EU/EØS-området. Bortvisningsforskriften, som gjelder inntil denne loven vedtas, kan tolkes dithen at kun de som har barn med nordmenn får komme inn.

 

Klikk under for å se hele høringssvaret.

 

FAKTA: UDs høringssvar

Her er brevet. Det som har betydning for thai-norske par er merket med rosa.

UDs høringssvar

 

Ambassadør Kjersti Rødsmoen i Bangkok forteller at de meldte fra om sine bekymringer bl.a. etter reaksjoner fra lesere av Thailands Tidende:

– Ambassaden meldte 20. mai inn bekymringene fra bl.a. TTs lesere, og UD inkluderte i sitt høringssvar til Justis- og beredskapsdepartementet også tekst med henvisning til Thailand.

 

Rødsmoen legger til:

– Om UDs innspill skulle bli tatt hensyn til, vil det kunne være positivt for norsk-thailandske familier.  

 

Hun sier at hun ikke er kjent med hvor raskt arbeidet med lovforslaget vil gå.

 

Vi tok kontakt med Asbjørn Rasch igjen. Han sier:

– Jeg har lært at jeg fra nå av alltid skal ha en plan B. Jeg liker dårlig å bli tvunget inn i ett hjørne.

 

– Men du er fornøyd med at saken i hvert fall vakte oppmerksomhet og er med i høringsrunden?

 – Ja, det er jeg, så får vi se hva de sier videre.

 

Saken til Rasch vakte mange reaksjoner blant thailandsfarere. En av de som har tatt kontakt i ettertid er Terje Lystad med kone Phuengphimai. Lystad sier:

 

– Vi giftet oss for å få bo sammen i vårt felles hjem i Norge, men den norske regjering har dessverre satt en effektiv stopper for dette.

 

Terje Lystad

Terje Lystad med kone Phuengphimai. (Foto: Privat)

 

Lystad nevner det urimelige i at det skal åpnes for innreise fra land i EØS som Spania og Italia, men ikke fra Thailand, som har mye lavere smittetall.

 

– Jeg vil bistå i å overbevise norske myndigheter til å åpne opp de norske grensene for at familiemedlemmer fra Thailand også får komme inn i Norge, sier han.

(© Thailands Tidende. 22. mai 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)