[ annonse ]
Orakelet svarer: Kun ti dager på sykehus via Helfo? Illustrasjonsfoto: Pxhere.com
27. mai 2020

Orakelet svarer: Kun ti dager på sykehus via Helfo?

Skrevet av 
[ annonse ]

Jeg har ikke kontanter å dekke sykehusopphold med, så jeg ringte NAV. De sa at sykehuset kan kontakte ambassaden for å få bekreftet at jeg er frivillig medlem av folketrygden.

Jeg har vært i kontakt med mange sykehus. Noen ganger blir jeg avvist, for de ønsker ikke å kontakte ambassaden, men andre tar kontakt, og da får jeg garanti for ti dager. Når pengene er oppbrukt etter ti dager må jeg forlate sykehuset.

Mitt spørsmål er: Hvor lang tid må det gå før jeg igjen kan dra til hospitalet for ti nye dager? Jeg har ikke vært på sykehus på åtte måneder nå.

Hilsen R. S.

 

Svar: Du kan søke ti nye dager med en gang

 

Vi har vært i kontakt med både ambassaden og Helfo angående dette spørsmålet. Ambassaden henviser til Helfo, og Helfo henviser tilbake til ambassaden. Men svarene deres sier i praksis at det ikke er nødvendig med noen venteperiode før man søker på nytt om garanti for ti dager, så lenge man har behov for medisinsk behandling.

 

[ annonser ]

Det samme bekreftes av pensjonist Bjørn Arild Michelsen, som har opplevd dette på Bangkok Pattaya Hospital:

 

– Jeg hadde ligget i ti dager og reiste hjem på en mandag. Dagen etter ble jeg dårlig og da bar det inn igjen. Det var ingen spørsmål om noen form for karantene.

 

Bjørn Arild Michelsen

Bjørn Arild Michelsen utenfor huset i Pattaya. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Michelsen, som er aktiv i interesseorganisasjonen Khon Norway, sier at etter det han kjenner til har det ikke vært noe problem å få garanti fra ambassaden. De stoler på vurderingene som thailandske leger gjør.

 

Det var i desember 2018 at ambassaden informerte nordmenn i Thailand om at de kun kunne garantere for inntil ti dagers sykehusopphold. Årsaken ble oppgitt å være den nye personvernforordningen fra EU, som gjorde at de ikke lenger kunne kommunisere «sikkert» med Helfo, slik Thailands Tidende har skrevet om tidligere:

 

LES: Sykehusgaranti utover ti dager: UD jobber med saken

LES: Prisgitt ambassaden og Helfos åpningstider

LES: Norge tjener godt på NAV-medlemmer i Thailand

 

Ambassaden gir tydeligvis garanti så lenge Helfo kan bekrefte av vedkommende er medlem i folketrygden, selv om Helfo på sin side forventer at ambassaden vurderer om innleggelsen er medisinsk nødvendig.

 

Vi spurte først Consular Section hos ambassaden i Bangkok:

 

– Når garantien fra ambassaden er brukt opp etter 10 dager, hvor lang tid må man vente før man igjen kan dra til sykehuset og få 10 nye dager?

– Ambassaden henvender seg til Helfo for deres godkjennelse før utstedelse av garanti. Spørsmål om hvilke retningslinjer Helfo forholder seg til i slike saker må derfor rettes dit direkte.

 

Vi tok så kontakt med kommunikasjonsavdelingen i Helfo, som ga oss et svar fra Hanne Grøstad, avdelingsdirektør i Helfo utland:

– Helfo gir stønad til medisinsk nødvendige sykehusinnleggelser til frivillige medlemmer av folketrygden etter folketrygdloven § 5-24. Ordningen er som kjent slik at bruker selv legger ut for behandlingen og sender krav til Helfo i ettertid. Hvis ambassaden ønsker å garantere for innleggelsen, legger Helfo til grunn at det foretas en vurdering av om den er medisinsk nødvendig. Dette gjelder uavhengig av hvor lang tid det har gått siden forrige innleggelse.

(© Thailands Tidende. 27. mai 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)