[ annonse ]
Torbjørn Martinsen er lettet over at han slapp seks ekstra dager på sykehus i påsken. Torbjørn Martinsen er lettet over at han slapp seks ekstra dager på sykehus i påsken. Foto: Dag A. Ekeberg
1. juni 2019

Prisgitt ambassaden og Helfos åpningstider

Skrevet av 
[ annonse ]

I påsken i år var det hele ti dager i strekk man ikke kunne få bekreftet NAV-medlemskapet. Torbjørn Martinsen var heldig og fikk til slutt garantere for beløpet selv. Andre nordmenn kan ha vært mindre heldige, og ha måttet tilbringe påsken på sykehus i påvente av bekreftelse fra Helfo.

 

I 2015 rapporterte vi at det ble jobbet med å gi det norske utenriksdepartementet adgang til NAVs medlemsregister, slik at sykehus i land som Thailand kunne ringe UDs nødnummer og få bekreftet pasienters NAV-medlemskap når som helst på døgnet.

 

LES: Nordmenn får ikke bekreftet NAV-medlemskap i helgene

LES: Ingen løsning i sikte om bekreftelse av NAV-medlemskap

 

Vi har igjen tatt kontakt med de tre partene i saken, NAV, Helfo og UD, men det viser seg at det ikke lenger jobbes med å gi slik adgang. De tre etatene samarbeider ikke om saken, men legger isteden skylden på hverandre for hvorfor dette skal være så vanskelig.

 

[ annonser ]

Torbjørn Martinsen (67) fikk erfare problemene i påsken, da han var innlagt for behandling av slag fra mandag 15. april til onsdag 17. april på et sykehus i Pattaya.

 

Normalt har ambassaden åpent i begynnelsen av påskeuka, men i tillegg til å ha stengt på mange norske fridager, har de også stengt på thailandske fridager, og mandag og tirsdag var altså Songkran i Thailand.

 

Da onsdagen kom og Martinsen skulle utskrives, fikk sykehuset fortsatt ikke kontakt med ambassaden, og Martinsen ble forespeilet at han måtte vente med å bli utskrevet til de fikk kontakt.

 

– Jeg kunne ikke tenke meg å ligge på sykehuset i ytterligere seks dager, til påsken var over. Jeg ville hjem så fort som mulig.

 

– Etter ca. tre timer fortalte sykehuset meg at de ville akseptere min personlige garanti og signatur for kostnadene. Jeg ble utrolig lettet, sier 67-åringen. Han fortsetter:

 

– Jeg er bare glad jeg overlevde. Jeg er i full rehab nå, med trening flere dager i uka.

 

Vi tok kontakt med ambassaden, og fikk vite at de har stengt for konsulær- og visumsaker hver onsdag, i tillegg til helger og fridager. 

 

Ambassaden hadde imidlertid åpent skjærtorsdag, opplyser ambassaderåd Merete Alvestad Henriksen. Hun sier at de pleier å ha åpent både skjærtorsdag og 1. påskedag.

 

Det faktum at ambassaden hadde åpent skjærtorsdag og 1. påskedag var imidlertid ikke til noe nytte for syke nordmenn, for Helfo har stengt disse dagene, og kunne derfor ikke ha bekreftet noen NAV-medlemskap overfor ambassaden.

 

Thailands Tidende skrev altså om denne problemstillingen i 2015. Da fikk vi opplyst at det ble jobbet med å kunne bruke UDs nødtelefon til bekreftelse av NAV-medlemskap. Den er åpen døgnet rundt. Når vi nå tok kontakt igjen, viste det seg at det ikke har skjedd noe som helst på området.

 

TT mai 2015

Faksimile: Thailands Tidende 1. mai 2015

 

Vi spurte Ole Johan Heir, direktør NAV Kontroll:

– Jobbes det fortsatt med å gi UD adgang til NAVs medlemsregister, slik at man kan ringe UDs nødnummer 24 timer i døgnet?

– Nei, det jobbes ikke med å gi UD en slik tilgang. Imidlertid har Helfo elektronisk tilgang til informasjonen NAV har om frivillige medlemmer i folketrygden. Grunnen er at det kun er Helfo som kan avgjøre og garantere for en persons helsedekningen. Derfor må de involveres hvis man som frivillig medlem av folketrygden trenger helsehjelp i utlandet.

 

Helfo utlands seksjonssjef Hanne Grøstad sier til oss nå:

– For å kunne vurdere en søkers helserettigheter i forbindelse med saksbehandling, har Helfo tilgang til noen av NAVs systemer. Denne saksbehandlingen gjøres i den ordinære arbeidstiden (i norsk tid) og Helfo har ikke planer om å endre dette.

 

Vi spurte UD:

– Det skulle jo jobbes med denne saken, slik at man kunne benytte UDs nødnummer for å få bekreftelse på NAV-medlemskap til enhver tid. Hvordan går det med den saken?

– Det er ingen endring i status i denne saken. Utenrikstjenesten har ikke tilgang til opplysninger om frivillig medlemskap i folketrygden. Det er Helfo som har ansvar for å avklare hvem som har helsedekning i utlandet. Spørsmål om dette må derfor rettes til Helfo, svarer seniorrådgiver Per Bardalen Wiggen i UD:

 

Så da er runddansen akkurat den samme som for fire år siden. Tre norske etater skylder på hverandre, og nordmenn på sykehus i Thailand må håpe at de ikke blir syke i helger og helligdager.

(© Thailands Tidende. 1. juni 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)