[ annonse ]
Norge tjener godt på NAV-medlemmer i Thailand Illustrasjonsfoto: Terje Engø
19. mars 2019

Norge tjener godt på NAV-medlemmer i Thailand

Skrevet av 
[ annonse ]

Mange frivillige medlemmer av folketrygden klager på at avgiften er dyr, og vi kan nå bekrefte at de har rett. De betaler inn over dobbelt så mye som de får igjen. I snitt betaler de nærmere 20.000 kroner i året til NAV, med en avgift på 7,4–9,1 prosent av pensjonsinntekten.

 

Kun 25 prosent av Helfo-utbetalinger går til Thailand, selv om over halvparten av frivillige NAV-medlemmer utenfor EU bor i Thailand. Nordmenn i Thailand koster den norske stat 11.7 millioner kroner året (snitt for siste tre år) i helseutgifter, men Norge drar inn over 24 millioner kroner fra disse, ifølge våre beregninger.

 

Frivillige NAV-medlemmer får dekket visse helseutgifter. For sykehusinnleggelse får de dekket inntil NOK 3920 (THB 14.500) pr døgn. For dette betaler de enten 7,4 eller 9,1 prosent av hele pensjonen, avhengig av om de skatter til Norge eller ei.

 

Ifølge seksjonssjef Hanne Grøstad i Helfo utland har nordmenn i Thailand de siste tre årene fått utbetalt i snitt 11,7 millioner kroner pr år. Totalt har Helfo utbetalt 46 millioner kroner pr år til nordmenn i utlandet (snitt for sist tre år). Det betyr at nordmenn i Thailand står for en fjerdedel av totalen.  

 

[ annonser ]

HELFOS TALL DE SISTE TRE ÅRENE

 

Tallene har vært ganske jevne de siste tre årene, men i fjor sto Thailand for hele 28 prosent av totalen. Her er avrundede tall fra Helfo:

2016: 13 mill. (totalt 49)

2017: 10 mill. (totalt 46)

2018: 12 mill. (totalt 43)

SNITT: 11,7 mill. (totalt 46)

Refusjoner i EU/EØS-systemet er ikke medtatt i disse tallene. Seksjonssjef Hanne Grøstad i Helfo utland sier:

– I tillegg utbetales det refusjoner etter folketrygdloven § 5-24 a og forordning 883-2004 til medlemmer av folketrygden, som mottar helsetjenester innenfor EU/EØS. Dette gjelder hovedsakelig pliktige medlemmer av folketrygden.

Grøstad opplyser at det i Helfos tall ikke skilles mellom pliktige og frivillige medlemmer, men man må anta at når man snakker om Thailand så dreier det seg i all hovedsak om frivillige medlemmer.

 

For å finne ut hvor mye nordmenn i Thailand betaler inn til statskassa for å være frivillige medlemmer i folketrygden kontaktet vi NAV. De opplyser at de ikke har konkrete tall for hvor mye som betales inn, men de kunne gi oss tall for antall medlemmer, ifølge kommunikasjonsavdelingen:

– Vi har tatt ut ut tall over pensjonister/trygdede som er frivillige medlemmer (etter folketrygdloven) uansett land og hvor mange av disse som bor i Thailand i 2019: Hele verden: 2120 (dette omfatter ikke EØS). Thailand: 1290

 

Det betyr altså at hele 61 prosent av alle frivillige medlemmer i folketrygden utenfor EU/EØS bor i Thailand.

 

For å estimere hvor mye som betales inn, fant vi gjennomsnittlig pensjonsinntekt for nordmenn, og ganget med antall frivillige medlemmer i Thailand:

Norge har ifølge NAV (PDF) 916.700 alderspensjonister (desember 2017), og de mottar i snitt NOK 232.578 (snitt for 2017).

 

Avgiften for å være frivillig medlem av folketrygden er 7,4 prosent for de som skatter til Norge, og 9,1 prosent for andre. Hvis vi antar at halvparten skatter til Norge, blir avgiften i snitt 8,25 prosent, eller totalt 19.188 kroner i året for den gjennomsnittlige pensjonist.

 

Det betyr at de 1290 frivillige medlemmene i Thailand betaler inn ca. 24.750.000 kroner i året, som er mer enn det dobbelt av de 11,7 millionene som mottas fra Helfo.

(© Thailands Tidende 19. mars 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)