[ annonse ]
Sykehusgaranti utover ti dager: UD jobber med saken
7. mai 2020

Sykehusgaranti utover ti dager: UD jobber med saken

Skrevet av 
[ annonse ]

Det er nå to år siden Helfo ba norske ambassader om å ta i bruk Altinn, slik at de kunne bekrefte medlemskap i folketrygden for nordmenn i Thailand. Ennå har det ikke skjedd noe, men UD sier at det jobbes med saken.

 

I desember 2018 informerte ambassaden (nederst i artikkelen) nordmenn i Thailand om at de ikke lenger kunne garantere for mer enn ti dager på sykehus, siden de ikke kunne kommunisere sikkert med Helfo. Vi fulgte opp saken i september 2019, da det ennå ikke var kommet noen løsning:

 

LES: Fortsatt ingen løsning for sykehusgaranti over ti dager (september 2019)

 

Vi har fått vite fra Utenriksdepartementet at det jobbes med et system for sikker korrespondanse med utenriksstasjonene og andre offentlige etater, etter at personvernforordningen, som kom til Norge via EU, stilte strengere krav til kommunikasjon.

 

Etter det vi kjenner til er et av problemene at ambassadepersonell ikke nødvendigvis er norske statsborgere, og da kan det være problematisk å gi dem adgang til Altinn, som er et system for nordmenn.

[ annonser ]

 

– Det stemmer at ambassadene og departementet ikke bruker Altinn i denne sammenhengen. Et forslag om sikker kommunikasjon mellom utenriksstasjonene og andre statlige virksomheter er til behandling i departementet, opplyser Kommunikasjonsrådgiver Ingrid Kvammen Ekker i UD.

 

Seniorrådgiver Per Anders Nilsen forteller videre til oss:

– Det er viktig at saken får en grundig behandling og at løsningen tilfredsstiller personvernhensyn. Vi jobber for å løse dette behovet, men vi kan dessverre ikke fastslå når en mulig løsning vil bli klar. 

 

Hos ambassaden (nederst på siden) står det ikke lenger noe om at de kun gir garanti for ti dager, men ifølge Helfo gjelder fortsatt tidagersregelen.

 

Seksjonssjef Hanne Grøstad i Helfo Utland opplyser til oss:

– Det har ikke skjedd noen endringer når det gjelder antall dager ambassaden kan gi garanti for. Når det gjelder spørsmålet om sikker kommunikasjon må UD kontaktes. Helfo tilbyr Altinn som kanal for sikker digital kommunikasjon fra privatpersoner og virksomheter til Helfo.

 

Hun fortsetter:

– Vi vet at UD er klar over problemstillingen. Ordningen etter folketrygdloven § 5-24  er for øvrig, som kjent, slik at bruker selv legger ut for sine utgifter og søker refusjon i ettertid. Hvis bruker søker refusjon gjennom Altinn, er saksbehandlingstiden normalt bare noen få dager. Vi ser at mange av våre pensjonister i Thailand allerede håndterer dette greit.

 

Problemet med kontakt mellom norske etater stopper ikke der. Som Thailands Tidende har rapportert tidligere, så er det ikke mulig å få bekreftet medlemskap i folketrygden når ambassaden har fridager. Under påske/songkran i fjor var det hele ti dager på rad hvor det ikke var mulig å få bekreftet medlemskap, selv om UD faktisk har en døgnåpen nødtelefon. UD har immidlertid ikke adgang til registrene til NAV:

 

LES: Prisgitt ambassaden og Helfos åpningstider (juni 2019)

(© Thailands Tidende. 7. mai 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)