[ annonse ]
Her langs Rv. 24 havner nesten alle bilistene i fella. Her langs Rv. 24 havner nesten alle bilistene i fella. Foto: Dag A. Ekeberg
18. juni 2020

Bøter for folk fra Isan som skal tilbake på jobb

Skrevet av 
[ annonse ]

Når landet åpner opp igjen skal folk fra Isan tilbake på jobb. Men først vanker det bøter fra politiet. De som utsteder boten beholder hele 45 prosent av beløpet selv, et system som kritiseres.

 

En tredel av alle thaier bor i Isan, men det var først i fjor riksvei 24 østover gjennom hele Isan ble ferdig utvidet til fire felter på hele strekningen, etter flere år med vegarbeider.

 

Nå er veien mellom Korat og Ubon en bred motorvei med fire felter, stor midtrabatt og naturlig flyt i trafikken på 120 km/t. I desember i fjor kom nyheten at den korte perioden med maks fartsgrense i Thailand på 90 km/t var opphevet, og at det igjen ble 120 km/t. Men regelverket har ifølge politiet ikke fått effekt ennå. Det har effekt på Rv. 2 forbi Korat, men ikke Rv. 24.

 

Det er det som opplyses når nesten alle bilister blir stoppet og avkrevd penger før de får kjøre videre mot Bangkok – eller tilbake til hjemprovinsen i Isan.

 

Isan

[ annonser ]

Riksveg 24 sees nederst på dette kartet. Se interaktivt kart nederst i artikkelen. (Ill: Google/TT)

 

Politiet har operert på denne veien helt siden stadig nye strekninger ble ferdig fra Buriram og østover, og det er ikke småpenger de tar inn.

 

Hele 45 prosent av pengene som kreves inn tilfaller innkreverne selv, i et system som har vært kritisert i det siste, i forbindelse med bøter på hele 50,000 baht for å poste bilder av alkoholholdige drikker. Systemet utredes, men det har ennå ikke skjedd noen endring.

 

Politifolk har lov å tjene ti tusen baht ekstra i måneden i slik «belønning». 50 prosent av boten tilfaller lokale myndigheter og kun fem prosent går til statskassa.

 

Det har vært forsøkt å gjøre om systemet slik at politifolk får overtidsbetaling og at pengene isteden kan komme staten til gode.

 

Utlendinger som er offer for fartskontroll risikerer å få høyere bot. Vi har selv opplevd å få tusen baht i bot på denne strekningen. Det var i august i fjor. Da opplyste politimannen at fartsgrensen var 110.

 

Isan

Den omtalte fartskontrollen i august i fjor. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

En leser forteller oss at han ble tatt i 175 km/t på denne veien i Isan. Han fikk 500 baht i bot. De som har fått bot i posten etter å ha blitt avbildet av en fotoboks får også 500 baht i bot.

 

LES: Orakelet svarer: Får jeg fartsboten selv om jeg har flyttet? 

 

For øvrig er det blitt klart at alle politisperringene som har eksistert under portforbudet ikke vil bli fjernet. Myndighetene sier at det fortsatt er viktig å kontrollere befolkningen.

 

Arbeidet med reform i politiet har pågått lenge, ifølge Bangkok Post.

 

Google Map over regionen.

(© Thailands Tidende. 18. juni 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)