[ annonse ]
Slike skilter blir det stadig flere av langs vegene her. Slike skilter blir det stadig flere av langs vegene her. Foto: Dag A. Ekeberg
17. april 2019

Orakelet svarer: Får jeg fartsboten selv om jeg har flyttet?

Skrevet av 
[ annonse ]

Hvor melder man adresseforandring i Thailand? Har man kjørt for fort, skal jo bøtene sendes deg på din adresse. Men hva om man har flyttet?

Sven S.

 

Svar: Ja, alt ligger til rette for det

 

Det dukker opp stadig flere kameraer langs de større vegene i Thailand, med tilhørende skilter med bilde av kamera og varsel om at du får bot hvis du overskrider fartsgrensen.

 

Dette virker ikke å være gjort for å bedre sikkerheten, men snarere for å bringe inn mest mulig penger, for kameraene er ofte plassert på strekninger hvor fartsgrensen er unaturlig lav. F.eks. en rett strekning med firefeltsveg hvor trafikken naturlig går i 120 km/t, mens grensen er 90.

 

[ annonser ]

Vi har gjennom årene lest om mange som har fått slike bøter i posten, og nesten alle rapporterer om at boten er 500 baht. Noen har nevnt at hvis man skifter kjørefelt ulovlig, er boten 800 baht.

 

De fleste nevner at det tar ca. seks uker før boten dukker opp i postkassa. Fristen for å betale, ifølge en bruker av Thaivisa.com, var i hans tilfelle 30 dager, så den var derfor utgått. Men det er selvsagt å anbefale å betale likevel.

 

Spørsmålet ditt gjelder adressen. Boten sendes til den adressen som er oppgitt for bilens eier i vognkortet. Både thaier og utlendinger plikter å ha oppdatert adresse overfor myndighetene her.

 

Thaier gjør dette ved å registrere seg i husboka der de bor.

 

Utlendinger skal bli rapportert til immigrasjonsmyndighetene senest 24 timer (helg og fridager unntatt) etter ankomst i Thailand. De som har egen bolig, plikter å rapportere på samme måte. Likeledes skal de som bor her over lengre tid bekrefte sin adresse hver 90. dag.

 

Så når boten kommer i retur til myndighetene med «ukjent adresse», så vil de kunne kontakte immigrasjonsvesenet og få riktig adresse på deg.

 

En annen mulighet er å nekte deg å fornye årsavgiften inntil du har betalt boten. Det skulle bli automatikk i dette for de som utsteder årsavgift, men vi vet ikke om systemene er innført ennå.

 

Som utlending bør du ikke ha noen utestående bøter i Thailand. Det kan føre til problemer neste gang du er i kontakt med immigrasjonsmyndighetene, for eksempel når du skal fly ut av Thailand. Folk har opplevd å bli arrestert og miste flyet på grunn av slike ting.

(© Thailands Tidende 17. april 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)