[ annonse ]
Visumavslagene: Ambassadør og UDI svarer Faksimile: Thailands Tidende 27. august 2020.
3. september 2020

Visumavslagene: Ambassadør og UDI svarer

Skrevet av 
[ annonse ]

Vi har nå fått svar fra norske myndigheter angående de mange avslagene på visumsøknader fra thaier som ønsker å besøke sine norske kjærester.

 

Thailands Tidende har nå fått svar fra UDI angående de mange visumavslagene den siste tiden. Presserådgiver Oda Gilleberg forteller oss at de ikke har mottatt våre henvendelser pr e-post, og det er årsaken til at de ikke svarte oss i forrige uke.

 

LES: – Visumbingo hos ambassaden, dette henger ikke på greip!

LES: – Ambassaden knuste våre drømmer

 

Etter å ha ventet i flere dager ringte vi UDI forrige fredag og stilte våre spørsmål via telefon. Tirsdag kveld fikk vi svar fra UDI. Vi spurte:

[ annonser ]

 

– Mange thaier med kjæreste i Norge har i det siste opplevd å få avslag på schengenvisum. De har gjerne vært i Norge før, men får nå avslag. Begrunnelsen i avslaget er «manglende tilknytning til landet», men skyldes det egentlig pandemien, og i så fall hvorfor oppgis ikke det som avslagsgrunn?

– Vi kan ikke ta stilling til utfall i en sak uten å ha sett på søknaden, og det er vanskelig for oss å kommentere avslag på generell basis. Det kan være flere og ulike grunner til et avslag.

 

Hun fortsetter:

– I noen tilfeller kan covid-19-pandemien være en årsak til avslag. Ett av vilkårene for innvilgelse av Schengenvisum, er at man returnerer til hjemlandet  innen visumets utløpsdato. Dette innebærer at muligheten for å returnere må eksistere. På grunn av reiserestriksjoner til Thailand har tilgjengelige flyvninger mellom Norge og Thailand vært fraværende eller svært begrenset. Dette er noe ambassaden sjekker og tar høyde for når søknad om visum mottas og vurderes.

 

Hun legger til:

– Vi kan likevel ikke si at dette er årsaken til avslagene du henviser til uten at vi blir fritatt fra taushetsplikten og går inn i sakene.

 

– Er det noen regelendringer når det gjelder innvilgelse av schengenvisum for folk fra Thailand?

– Visumreglene er de samme for alle tredjelandsborgere, og de følger av Visumforordningen, som er et felles regelverk for alle Schengenland. Man kan kun få visum når alle vilkår er oppfylt. Ett av vilkårene er at personen reiser ut av Schengen-territoriet før visumet utløper. Dersom retur anses lite sannsynlig, uansett grunn, kan visum avslås. I noen tilfeller kan visum likevel innvilges hvis sterke velferdsgrunner taler for det.

 

Ambassadør Kjersti Rødsmoen er tilbake på jobb etter ferieavvikling i august måned. Vi spurte henne om avslagene, som begrunnes med manglende tilknytning til hjemlandet, ikke Covid:

 

Kjersti Rødsmoen

Ambassadør Kjersti Rødsmoen (Foto: Dag A. Ekeberg).

 

– Hvis årsaken til avslagene skyldes Covid, hvordan kan man gi avslag basert på hvordan man tror hjemreisesituasjonen for thaier i Norge blir om tre måneder?

– Når det gjelder avslag på Schengen-visum har jeg den største forståelse for den frustrasjonen mange må føle. Jeg  tror dere her i Thailand bidro til at det ble innført en egen visumkategori i Norge som vi nå kaller «Kjærestevisum».

 

Dette er en referanse til Thailands Tidendes artikler tidligere i år:

LES: Thai-norske par kan nå få gjenforening i Norge (11. juli)

LES: UDI sa nei, men ny innreiselov kan gi mulighet for gjenforening i Norge (4. juli)

LES: Thai-norsk par gjenforenes i Norge – takker for rask respons fra ambassaden (25. juni)

 

Ambassadøren fortsetter:

– Problemet er imidlertid ganske riktig som det framgår nedenfor at det er svært vanskelig å returnere til Thailand innen 90 dager. Den thailandske ambassaden i Oslo har lange ventelister. De «konkurrerer» med thailandske ambassader over hele verden om særlig ASQ plasser og sjeldne flyvninger.

 

Hun legger til:

– Den norske ambassaden i Bangkok har selv mer enn ti personer (noen diplomater og mange familiemedlemmer) som venter på å komme hit. De har ventet i uker og måneder. Min egen mann valgte å bli værende i Oslo i stedet for å slå følge med meg pga begrensningene. 

 

Hun konkluderer:

– Den norske ambassaden i Bangkok er i kontakt med UD og UDI om saken og vil komme med mer informasjon dersom vi får det. Men inntil videre gjelder svarene til UDI.

 

Rødsmoen forteller videre at hun nylig har anbefalt norske politikere og UD-kolleger å kansellere planer om besøk til Thailand i høst. 

– Disse innreise-begrensningene til Thailand er det dessverre ikke noe norske myndigheter eller ambassaden kan gjøre mye med, annet enn å gjøre thailandske myndigheter oppmerksomme på at dette gjør det svært vanskelig for bl.a. mange thai-norske par.

 

– Det er fortsatt dette problemet med at begrunnelsene for avslagene ikke skylder på covid, men på manglende tilknytning til hjemlandet. Vil dere se på dette, og kanskje endre på begrunnelser i avslag som gis?

– Jeg tror ikke du skal fokusere mer på ordlyden i tidligere avslagsbrev fra ambassaden. Jeg har ikke sett dem og ønsker ikke å kommentere enkeltsaker. Det er det du ser UDI skriver som er det alle norske må notere seg: For å kunne få visum må det være sannsynlig at søkeren vil kunne returnere til Thailand før visumet utløper. Vi får håpe det etter hvert blir mer sannsynlig.

 

Vi har tidligere gjengitt Utenriksdepartementets svar, i disse to artiklene.

LES: – Visumbingo hos ambassaden, dette henger ikke på greip!

LES: – Ambassaden knuste våre drømmer

 

Siri R. Svendsen, Kommunikasjonsrådgiver Utenriksdepartementet svarer blant annet:

– Det er ikke et begrenset antall visumsøknader vi godkjenner, men et av vurderingskriteriene er muligheten for retur, og på grunn av koronasituasjonen er returmulighetene til for eksempel Thailand svært begrenset, noe søker blir opplyst om i de tilfellene der det er relevant.

 

En leser som ønsker å være anonym synes det er dobbeltmoral ute og går. Han refererer til meldingen fra UDI nylig om at utlendinger i Norge med utløpte visa nå må reise hjem igjen:

– De skriver at «det går flytrafikk til de fleste land i verden», som begrunnelse for at folk nå kan forlate Norge. Dette står i sterk kontrast til begrunnelsene som gis for avslag på visum fra Thailand. 

 

Han legger til:

– Når mennesker med makt får for mye makt uten kritiske spørsmål blir det akkurat slik man ser nå, og fortsetter: – At kjærester eller forlovede ikke får være sammen er forøvrig brudd på våre menneskerettigheter.

 

En annen leser har kontaktet oss og fortalt om problemer med visumfirmaet VFS:

– De er totalt respektløse. Når min venninne fikk visum sist så ringte de henne litt før kl. 20 på kvelden på en fredag, presenterte seg som fra ambassaden og ba henne komme til Bangkok fra Udon førstkommende mandag.

 

Han fortsetter:

– De hadde også en del andre krav, for eksempel at hun måtte bruke Bangkok Bank og ha penger der, men de ba om bekreftelse fra avdeling hvor kontoen var satt opp, dette var i Ban Chang. Dette sa vi bare nei til.

(© Thailands Tidende. 3. september 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)