[ annonse ]
Arnfinn Stene og Jinda Unshalee så frem til å møtes igjen drøyt fem måneder etter at Jinda forlot Norge. Arnfinn Stene og Jinda Unshalee så frem til å møtes igjen drøyt fem måneder etter at Jinda forlot Norge. Foto: Privat
23. august 2020

– Ambassaden knuste våre drømmer

Skrevet av 
[ annonse ]

Jinda lengtet etter å reise tilbake igjen til kjæresten i Norge. Etter fire ukers ventetid fikk hun svaret på avreisedagen: Avslag på visum. Kjæresten Arnfinn Stene ønsker nå en forklaring fra ambassaden på hvorfor Jinda ikke lenger er velkommen i Norge.

 

Oppdatering (28. august): Vi har fått en kommentar fra Utenriksdepartementet på vegne av ambassaden. Se nederst i artikkelen. Red.

 

– Vi har ikke sett hverandre siden Jinda reise hjem til Thailand 12. mars i år. Alle våre papirer er i orden, så vi så på det som en formalitet å få nytt visum, nå når det er åpnet for at kjærester kan slippe inn i Norge, sier Stene.

 

LES: Thaier som har vært kjærester med nordmenn i minst ni måneder kan nå komme til Norge (15. juli)

 

Han arbeider i Nordsjøen for Aker Solutions, og har lagt opp sin turnus med tanke på at Jinda skulle komme til Norge i dag.

[ annonser ]

 

– Bare noen timer før flyet skulle ta av fra Bangkok mottok hun avslagsbrevet. Jinda hadde pakket og var klar til å reise. Hun er nå i sjokk over dette.

 

Stene forteller: 

– Gårdagen var forferdelig. Begge hadde sett frem til dette så lenge. Jinda hadde pakket mange små gaver til meg og min familie i Verdal. Jeg må innrømme at det falt mange tårer. Våre drømmer ble knust.

 

Jinda

Jinda ble norgespatriot på sin tur sist vinter, men nå er hun nektet adgang. (Foto: Privat)

 

Vi snakker med Stene på natten norsk tid. Han har ikke sovet etter at han fikk beskjeden. Det som er mest sårende for Stene er formuleringene i avslagsbrevet (se kopi av brevets første side nederst i artikkelen).

 

Den årsaken ambassaden oppgir i sitt avslagsbrev er at de tviler på Jindas intensjoner om å forlate Norge når visumtiden opphører.

 

– Det er veldig beklagelig at en ambassade kommer med slike beskyldninger. Jeg har en god jobb med god inntekt og har garantert for oppholdet. Er det da deres oppgave å opptre som politi og dyneløfter?

 

Stene forstår at myndighetene måtte sjekke forholdene første gang de ga henne visum, inkludert at hun måtte gjennom et intervju på Gardermoen hvor hun ble spurt om hun var sikker på at Stene ikke var en voldelig person. Det han ikke forstår er hvorfor de nå har nektet henne visum.

 

Videre i avslaget står det (oversatt fra engelsk):

 

«Du har ikke dokumentert at du eier eiendom eller har andre sterke finansielle forpliktelser i ditt hjemland. Basert på dette anser vi at du ikke har tilstrekkelig sterke bånd til ditt hjemland til å kunne utstede et visum.»

 

Jinda Unshalee (44) og Arnfinn Stene (52) møttes på nettet i juli i fjor. Arnfinn besøkte henne i Bangkok i to uker i august, og deretter to uker i oktober. Etter dette kom altså Jinda til Norge til jul, og ble værende til 12. mars. 

 

– Jeg har ikke vært og funnet meg en dame på en bar, så langt derifra, sier Stene. – Dette er ikke noe proforma forhold. Vi snakker sammen i timevis hver dag. Jinda snakker veldig godt engelsk. Hun er for øvrig kristen, ikke buddhist, og vi hadde en flott julefeiring i Norge.

 

Stene sier at han følte det ekkelt når ambassaden i sitt avslag skriver at mange thaier mener det er mer attraktivt å søke jobb i Norge enn å forbli i Thailand.

 

– Jeg trodde ambassaden var der for å hjelpe folk, men her styrer de over andres kjærlighet og lykke.

 

Jinda

Paret på besøk i Nidarosdomen under oppholdet i vinter (Foto: Privat)

 

Stene reagerer også på behandlingstiden. Han skaffet seg raskt en politiattest og bevis for inntekt og sendte med hastepost til kjæresten i Bangkok. Det tok seks dager. Jinda gikk på ambassadens visumsenter VFS og søkte om en time. Det måtte hun vente én uke på. Deretter brukte VFS tre uker på å behandle saken.

 

Ifølge dokumentene var saken ferdigbehandlet onsdag 19. august, men avslagsbrevet kom Jinda i hende først lørdag – hennes avreisedag.

 

– En annen ting som er ille med dette, er all tidsbruken. Jeg kan ikke forstå at det skal ta fire uker å gi et slikt avslag som dette, som virker å ha vært gitt på helt generelt grunnlag. Nå må vi klage, og det forespeiles ytterligere fire ukers behandlingsfrist på denne.

 

Covid-situasjonen nevnes også i avslaget. Det står at det for tiden ikke er mulig å returnere til Thailand via kommersielle flyvninger.

 

Det de sikter til er antakelig at alle som skal fly fra Norge til Thailand nå må få innreisetillatelse fra thaiambassaden i Oslo. Alle thailandske statsborgere har rett til å fly til Thailand. De får da tildelt en flyavgang av ambassaden.

 

– Kanskje er det dette som er årsaken til at de tviler på at din kjæreste vil returnere til Thailand innen visumets utløpsdato?

– Det vet jeg ikke noe om, svarer Stene. – Men hvis det er tilfelle så burde de jo oppgi dette som årsak i avslaget, ikke at de mistenker at min kjæreste ønsker å bryte norske lover og skaffe seg arbeid i Norge.

 

Han legger til at ingen vet hva situasjonen er om tre måneder, så det virker feil å avslå visum basert på antakelser om dette.

 

Stene lover at han ikke er ferdig med denne saken:

– Jeg er en person som ikke finner meg i urett og dårlig behandling. Og jeg synes det er utrolig at det skal være så lang behandlingstid for visum. De får bemanne opp kontoret hvis de ikke har tid nok til å gjøre jobben sin.

 

Thailands Tidende har fått flere henvendelser om tilsvarende avslag på visum de siste dagene. Vi kommer tilbake med oppfølgende informasjon. Vi forsøker også å få kommentar fra ambassaden og/eller UD om denne saken.

 

Oppdatering (28. august): Vi har fått en kommentar fra Utenriksdepartementet på vegne av ambassaden. Det er kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svendsen som skriver følgende:

Våre utenriksstasjoner behandler søknader om visum etter de retningslinjer og den praksis som er fastsatt av Utlendingsdirektoratet. Alle søknader vurderes individuelt. Det innebærer, som før, at ikke alle som søker vil få innvilget sin visumsøknad. Søker kan påklage et vedtak og få saken sin vurdert på nytt, dersom vedkommende mener avgjørelsen er uriktig. Utenriksdepartementet kan ikke kommentere innholdet i enkeltsaker. Henvendelser om visumpraksis og tolking av regelverket må rettes til Utlendingsdirektoratet.  Ambassaden i Bangkok opplyser at det i denne saken var en saksbehandlingstid på 16 kalenderdager fra ambassaden mottok søknaden. Det er i dag ingen ventetid på å få time for å levere sin visumsøknad ved visumsøknadssenteret VFS i Bangkok, men det er redusert åpningstid. Ambassaden saksbehandler søknader innenfor de fastsatte frister.

 

Jinda

Første siden på avslaget fra ambassaden.

 

(© Thailands Tidende. 23. august 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)