[ annonse ]
Knut Falck Bergan har hjulpet visumsøkere på frivillig basis i 20 år. Knut Falck Bergan har hjulpet visumsøkere på frivillig basis i 20 år. Foto: Privat
27. august 2020

– Visumbingo hos ambassaden, dette henger ikke på greip!

Skrevet av 
[ annonse ]

Ambassaden i Bangkok gir mange avslag på visumsøknader for tiden, selv om norske myndigheter har åpnet for at kjærester kan gjenforenes i Norge. En nordmann med 20 års erfaring i å hjelpe visumsøkere stiller spørsmålstegn ved hva ambassaden egentlig holder på med nå.

 

Oppdatering (28. august): Vi har fått en kommentar fra Utenriksdepartementet på vegne av ambassaden. Se nederst i artikkelen. Red.

 

– Folk som normalt burde fått visum får nå avslag, sier Knut Falck Bergan. – Ambassaden opplyser ikke noe om hvor vanskelig det er å få innvilget visum nå, så folk kaster bort tid og penger på sine søknader.

 

Bergan er en pensjonert eiendomsmegler som de siste 20 årene har hjulpet mange med å søke om visum til Norge, hovedsakelig fra Thailand og Filippinene. Han forteller oss at dette er en hobby for ham, og at han ikke tar betalt for hjelpen. Han sier han har hjulpet mellom 300 og 400 personer.

 

– Jeg pleier å kalle denne virksomheten for «visumbingo», sier han med et skjevt smil. – Men situasjonen nå er virkelig ille. Basert på alle tilbakemeldingene jeg får vil jeg anslå at under halvparten av søkerne nå får innvilget visum. 

[ annonser ]

 

Dette er i så fall imot normalen. De siste tallene vi har fra ambassaden er fra 2017. Da fikk 96 prosent av drøyt 12.000 søkere innvilget visum. Tilbake i 2010 rapporterte vi at ca. 88 prosent av søkerne fikk innvilget visum.

 

23. august rapporterte Thailands Tidende om en thailandsk kvinne som fikk avslag på sin søknad om schengenvisum, til tross for at hun var i Norge senest i vinter og returnerte til Thailand som planlagt.

 

Ambassaden avslo likevel søknaden hennes, med henvisning til at det var tvil om hennes intensjon om å returnere til Thailand. Hennes kjæreste i Norge likte dette veldig dårlig, og lover å følge opp avslaget:

 

Visum

Fra Thailands Tidende 23. august i år.

 

LES: – Ambassaden knuste våre drømmer (23. august 2020)

 

10. juli kom meldingen fra den norske regjeringen om at kjærester av nordmenn kunne få innreise til Norge. Det har ført til stor pågang på ambassaden.

 

LES: Thai-norske par kan nå få gjenforening i Norge (11. juli 2020)

LES: Stor pågang på ambassaden, VFS flytter til ny adresse (15. juli 2020)

 

– De åpner for at kjæresten kan få komme, og gir deretter avslag når du søker. Dette henger ikke på greip, sier Bergan.

 

Han mistenker ambassaden i Bangkok for å gi avslag på visum grunnet at det for tiden er tungvint for thaier å returnere til hjemlandet. De må bestille hjemturen via sin ambassade i Oslo, og være i 14 dagers statlig karantene etter hjemkomsten.

 

– Men hvis det er tvil om hjemkomsten, burde man ikke ha åpnet for visumsøknader. Uansett blir det jo feil å gi visum med spåkule, basert på hva man tror situasjonen er om tre måneder, når de skal reise hjem igjen.

 

Thailands Tidende har stilt flere spørsmål til ambassaden i denne saken. De sender spørsmålene videre til UD i Norge. Vi har også stilt spørsmål til UDI, som er den instansen som lager reglene. De har ikke svart på våre spørsmål, til tross for flere purringer.

 

Vi spurte blant annet ambassaden om årsaken til alle avslagene var virussituasjonen, og i så fall hvorfor ikke dette ble oppgitt som årsak i avslagsbrevene søkerne får. Vi har mottatt et generelt svar fra UD, på vegne av ambassaden, men de har ikke svart på dette konkrete spørsmålet. Se kommentaren fra UD nederst i artikkelen.

 

Thailands Tidende har sett åtte avslagsbrev, og formuleringene er de samme i alle brevene. De konkluderer med at avslaget skyldes manglende tilknytning til hjemlandet og frykt for at søkerens intensjon er å bli værende i Schengenområdet. Virussituasjonen nevnes så vidt i teksten, men er ikke oppgitt som årsak til avslaget.

 

Visum

Her er innledningen og konklusjonen på et typisk avslagsbrev fra ambassaden. Det er de samme formuleringene som går igjen i alle brevene vi har sett.

 

Av de åtte avslagsbrevene vi har sett, er seks av dem undertegnet av samme saksbehandler. Chargé d'Affaires Tor Haug opplyser til oss at det for tiden er fire saksbehandlere på visumseksjonen.

 

Knut Falck Bergan forteller at han har sett over ti avslagsbrev den siste tiden. Alle unntatt ett er undertegnet av den samme saksbehandleren – som altså er samme person som undertegnet seks av de åtte brevene Thailands Tidende har sett. Spørsmålet man da må stille er om godkjenning av visum er avhengig av hvem som behandler søknaden.

 

– Jeg planlegger en tur til thaiambassaden i Oslo, forteller Bergan. – Jeg skal høre om de kan utstede en bekreftelse på at deres borgere har repatrieringsfly som backup dersom andre stopper å fly. Kanskje det kan overbevise ambassaden i Bangkok om at det er greit å gi visum til thaier som vil besøke kjæresten i Norge.

 

Han sier at i verste fall må thaiene bli i Norge noe lenger enn planen, hvis det er ventetid på repatrieringsfly:

– Men er ikke det et bedre alternativ enn å holde kjærester adskilt?

 

Bergan forteller om tiden før ambassaden inngikk avtale med det verdensomspennende visumfirmaet VFS for ca. ti år siden. Da kunne man ringe direkte til ambassaden og få omgjort et avslag som var gjort på dårlig grunnlag. Det er ikke mulig i dag, og ankeprosessen tar lang tid. Den er oppgitt til fire uker hos ambassaden i Bangkok.

 

Den pensjonerte eiendomsmegleren sier han i går forsøkte å logge seg på VFS i tre timer uten hell. I dag har han imidlertid sluppet inn. Han er uansett ikke fornøyd med dette firmaet. De lar f.eks. ikke folk være med inn og søke om visum, selv om de har fullmakt fra søkeren. Websidene til VFS er heller ikke oppdaterte.

 

Vi har snakket med en annen nordmann, som ønsker å være anonym. Hans kjæreste fikk nettopp avslag på sin visumsøknad. De skal klage på vedtaket. Han mener ambassaden putter et helt folkeslag i bås og mistenkeliggjør dem med formuleringene i avslagsbrevet, som denne:

 

«(...) we consider you to come from a country with a generally high potential for emigration. In our experience, applicants from your home country may wish to resettle in other countries.»

 

Videre står det:

 

«(...) You have not documented owning property or having other strong financial commitments in your home country.»

 

Vår leser sier: – Hun har mer enn nok penger på konto og jeg, som er vert og forsørger, har dokumentert det samme. Må man ha eiendom i Thailand for å søke visum?

 

En annen av våre lesere, som også sendt oss kopi av avslagsbrevet, forteller at han har møtt kjæresten hele fem ganger i Thailand siden februar 2019. Likevel ble det avslag.

 

Visum diskuteres på mange norske facebookgrupper for tiden. Mange forteller om avslag de har fått, og forstår ikke hva ambassaden holder på med.

 

Spesielt ikke når avslagene ikke begrunnes med noe i forbindelse med Covid-19, men snarere med at ambassaden tviler på om søkeren har som intensjon å returnere til Thailand. Mange tar dette som en personlig fornærmelse, etter at de har dokumentert lange forhold til sine thailandske kjærester.

 

Det som gjør situasjonen ekstra betent er at noen få faktisk rapporterer at de har fått innvilget visum, og de virker ikke nødvendigvis noe bedre kvalifisert enn de som får avslag.

 

En person sammenligner det med bedrageri å ta imot søknadsgebyr i denne situasjonen:

«Hvis noen andre tar imot penger for en tjeneste de vet de ikke kan levere så kalles det bedrageri. Hva kalles det når myndighetene tar imot penger for noe de vet utfallet av på forhånd?»

 

En annen kommentar var som følger:

«Ambassaden har en klar forpliktelse til å opplyse folk om virkeligheten slik den er pr i dag».

 

Vi tok også kontakt med Suchada Bråten i firmaet D Tours i Pattaya, som hjelper folk med visumsøknader. Hun forteller at to personer har henvendt seg i det siste for å få hjelp med å klage på avslag. Ellers er det fire av hennes kunder som har levert søknad siden åpningen i juli, én har fått innvilget visum, mens tre andre venter på svar. Hun lover å holde oss oppdatert om hvordan det går med disse.

 

Oppdatering (28. august): Vi har fått en kommentar fra Utenriksdepartementet på vegne av ambassaden. Det er kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svendsen som skriver følgende:

Vi forstår at det er en vanskelig situasjon å stå i for de som ikke får sett sine nære og kjære. Koronasituasjonen påvirker oss alle, også behandlingen av visumsøknader. Personer som tidligere har fått innvilget visum, kan oppleve å ikke få det nå. Våre utenriksstasjoner behandler søknader om visum etter de retningslinjer, praksis og kriterier som er fastsatt av Utlendingsdirektoratet. Vår ambassade i Bangkok har nylig fått bekreftet denne praksisen og kriteriene av UDI, sett i lys av koronasituasjonen. Alle søknader vurderes individuelt, og etter en helhetsvurdering. Det er ikke et begrenset antall visumsøknader vi godkjenner, men et av vurderingskriteriene er muligheten for retur, og på grunn av koronasituasjonen er returmulighetene til for eksempel Thailand svært begrenset, noe søker blir opplyst om i de tilfellene der det er relevant. Dette er forhold norske myndigheter har begrenset eller ingen mulighet til å påvirke. Søker kan klage på et avslag, og få saken sin vurdert på nytt, dersom vedkommende mener avgjørelsen er uriktig. Henvendelser om visumpraksis og tolking av regelverket må rettes til Utlendingsdirektoratet.

(© Thailands Tidende. 27. august 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)