[ annonse ]
Fra gårdagens spontane demonstrasjon som ikke var kunngjort. Fra gårdagens spontane demonstrasjon som ikke var kunngjort. Foto: Khaosod English
23. oktober 2020

Demonstranter med ultimatum, Norge oppfordrer til dialog

Skrevet av 
[ annonse ]

Få tror at statsministeren følger oppfordringen til demonstrantene og går av i morgen. Da ligger det an til nye demonstrasjoner i helgen. Norske myndigheter, inkludert ambassadøren, oppfordrer til dialog.

 

Onsdag ga demonstrantene i Bangkok statsministeren et ultimatum: Gå av i løpet av tre dager! Fristen utløper i morgen lørdag.

 

De opplyste videre at det ikke ville bli noen organiserte demonstrasjoner torsdag og i dag.

 

Likevel var det demonstranter ute i går kveld, f.eks. ved Major Cineplex Pak Kret shopping mall, ifølge avisen Khaosod English. Det er også demonstrasjoner i dag, Thai PBS World har levende bilder fra demonstrasjoner utenfor Bangkok Remand Prison, hvor det sitter studentledere arrestert.

 

I dag er det helligdag, nærmere bestemt en dag til ære for Kong Chulalongkorn – den femte i dagens kongerekke – som døde for nøyaktig 110 år siden.

[ annonser ]

 

Det har vært mange markeringer av dagen, og royalister har også benyttet anledningen til å markere motstand mot studentdemonstrantene, som har som ett av tre hovedpunkter reform av monarkiet.

 

Tilhengere av å beholde monarkiet i nåværende form har i dag vært ikledd gule skjorter – Kongens farge. Man blir minnet om de fargekodede demonstrasjonene tidligere år mellom såkalte gulskjorter og rødskjorter – tilhengere av tidligere statsminister Thaksin.

 

Onsdag kveld opptrådde en uvanlig ydmyk Prayuth Chan-ocha på alle tv-kanalene og sa at han skulle vurdere å oppheve utvidelsen av unntakstilstanden i Bangkok. Han sa at han ville ta det første steget mot forsoning.

 

Opphevelsen skjedde allerede fra i går kl. 12.00. Den utvidede unntakstilstanden med møteforbud for forsamlinger på mer enn fire mennesker virket uansett ikke å ha hatt noen påtakelig effekt på demonstrantene, som deltok i titusentall for å protestere tidligere i uken.

 

For øvrig ble det i går kunngjort at den generelle unntakstilstanden for hele landet ville fortsette i hvert fall en måned til – ut november. Den har ifølge myndighetene kun med virustiltak å gjøre, ikke politiske demonstrasjoner.

 

Demonstrantene har ikke lovet nye aksjoner i dag. Det kan nok være for å unngå konfrontasjoner med gulskjorter og holde dagens helligdag hellig. Det antas at det igjen blir demonstrasjoner i helgen, siden det er få som tror at statsminister Prayuth Chan-ocha vil følge oppfordringen om å trekke seg i morgen lørdag. 

 

Et annet krav fra demonstrantene på onsdag var at de demonstrantene som er arrestert skulle løslates. Det dreier seg blant annet om drøyt 20 studentledere. To av dem ble løslatt mot kausjon tidligere i uken, men sitter nå på nytt i fengsel, etter at en sak om demonstrasjoner i forrige måned kom opp for retten, og de ble nektet kausjon.

Arrestasjoner

To av studentlederne slapp likevel ikke løs fra fengsel. (Faksimile: Bangkok Post)

 

Dette er snakk om Parit «Penguin» Chiwarak og Panusaya «Rung» Sithijirawattanakul. Rung er den kvinnelige lederen som har fått mye oppmerksomhet i internasjonale medier. 

 

Det er mange både internt og i utlandet som har vært kritiske til myndighetenes maktbruk, spesielt under trefningene mellom demonstranter og politi fredag kveld. Mandag var det over 1000 leger som hadde protestert mot denne taktikken fra politiets side.

 

LES: Stor demonstrasjon, flere arrestert, to risikerer livsvarig fengsel (16. oktober)

 

Arrestasjoner

Ambassadør i Bangkok Kjersti Rødsmoen. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Ambassadør Kjersti Rødsmoen har denne uken hatt møter med presidentene i begge kamrene i parlamentet, samt med guvernøren i Bangkok. Møtet med presidenten i underhuset var sammen med den sveitsiske ambassadøren. På de to andre møtene var det kun Norge som deltok. Hun sier til oss at møtene var avtalt for lenge siden.

 

– Jeg benyttet uansett anledningen alle steder til å informere om den oppmerksomheten situasjonen i Thailand har i Norge. Jeg har også påpekt at vi er glade for at protestene har vært ikke-voldelige. 

 

Hun legger til:

– Det er positivt at det ligger an til å bli avholdt en spesialsesjon i parlamentet førstkommende mandag og tirsdag. Forhåpentligvis vil dette føre til dialog og positiv utvikling.

 

– Har du uttrykt noen form for kritikk av myndighetene her, eller kun glede over at det har vært ikke-voldelig?

– Jeg har fremført flere budskap i tråd med norske synspunkter om dialog.

 

Rødsmoen ber oss ta kontakt med Utenriksdepartementet for ytterligere kommentarer. Vi spurte statssekretær Marianne Hagen:

 

– Hva mener Norge om thailandske myndigheters reaksjon på protestaksjonene?

– Norge legger vekt på forsvar av ytringsfrihet og retten til fredelige demonstrasjoner. Det er viktig at alle parter avstår fra bruk av vold og at situasjonen løses gjennom dialog. Dette har vi også gitt uttrykk for til thailandske myndigheter, senest i utenriksrådens møte med den påtroppende thailandske ambassadøren i går.

 

– Var dette møtet avtalt på forhånd, eller kom det som et resultat av spesielle hendelser  i disse dager, som virustiltak og demonstrasjoner?

– Den nye ambassadøren Karntimon Ruksakiati var på en høflighetsvisitt hos utenriksråd Tore Hattrem. Møtet hadde vært planlagt en stund.

 

Den nye ambassadøren opplevde også demonstrasjoner utenfor thaiambassaden i Oslo 19. oktober.

 

LES: Demonstrasjon utenfor thaiambassaden i Oslo (20. oktober)

(© Thailands Tidende. 23. oktober 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)