[ annonse ]
Fra Ratchaprasong-krysset i går kveld. Det var stappfullt av demonstranter. Fra Ratchaprasong-krysset i går kveld. Det var stappfullt av demonstranter. Faksimile: Voide TV
16. oktober 2020

Stor demonstrasjon, flere arrestert, to risikerer livsvarig fengsel

Skrevet av 
[ annonse ]

I går kveld var det tross møteforbudet minst 20.000 demonstranter i Bangkok. De sier de kommer tilbake i kveld, men politiet skal ha sperret av gatene rundt Ratchaprasong-krysset. To demonstranter har nå blitt anklaget for vold mot dronningen.

 

Oppdatering (kl. 20.00, 16. oktober): Mange demonstranter har trukket seg tilbake. Noen har gått hjem. Andre avventer hva som skjer. Noen hundre har søkt tilflukt på Chulalongkorn University. De sier de tror de slipper å bli arrestert hvis de oppholder seg der. Noen er blitt skadet av vannkanonene til politiet. Vannet inneholder kjemikalier ala tåregass. Politiet truer med å bruke gummikuler hvis ikke demonstrantene går hjem.

 

Oppdatering (kl. 19.00, 16. oktober): Og da er det kamper mellom politi og demonstranter. Politiet har riot gear og spesialbiler med vannkanoner. Demonstrantene har trukket seg noe bakover.

 

Oppdatering (kl. 18.30, 16. oktober): Det er mange demonstranter i kveld også, men de har flyttet til Patumwan-krysset, ca. ti minutters gange fra gårdagens protest. Politiet beveger seg nå i retning demonstrantene.

 

Demonstrantene i Thailand har fått minst 23 ledere arrestert og står nå nesten uten ledelse. To ledere er fortsatt på frifot, men de er under arrestordre, og anklagen er alvorlig.

[ annonser ]

 

En demonstrant og mangeårig aktivist (Ekkachai Hongkangwan) og en studentleder for det nå oppløste partiet Future Forward (Boonkueanoon «Francis» Paothong) risikerer mellom 16 år og livsvarig fengsel hvis de blir dømt. Anklagen er at de har utøvet vold mot dronningen.

 

Aktivist og menneskerettighetsadvokat Arnon Nampa, som nå er arrestert, sier til Bangkok Post at han mener hendelsen hvor en kongelig konvoi med dronningen og prins Dipangkorn møtte protestantene var planlagt av politiet for å vise at demonstrantene var voldelige – atpå til mot monarkiet.

 

Boonkueanoon, som kalles «Francis», har nettopp gitt et videointervju til Khaosod English foran en politistasjon i Bangkok. Han sier at denne loven aldri er blitt brukt på denne måten tidligere, og at han føler seg stolt over ha blitt tiltalt som den første.

 

Francis

Boonkueanoon «Francis» Paothong sier han akter å bevise sin uskyld, her intervjuet av Pravit Rojanaphruk. (Faksimile: Khaosod English)

 

Han sier at han skal bevise sin uskyld, og sørge for at denne loven aldri mer kan benyttes til å skade fredelige demonstranter.

 

LES: Utvidet unntakstilstand i Bangkok etter demonstrasjoner (15. oktober)

 

En av de få lederne som fortsatt var på frifot i går var Panupong Jadnok, alias Mike Rayong. Han inviterte demonstranter til å fortsette aktiviteten i går kl. 16.00. Det var anslagsvis mellom 20.000 og 30.000 demonstranter som i går ettermiddag trosset møteforbudet og samlet seg ved Ratchaprasong-krysset i Bangkok.

 

Stedet er ikke tilfeldig valgt. Det var samlingspunktet for rødskjortene i mai 2010, i demonstrasjoner som endte i voldelige sammenstøt med politiet og 85 drepte demonstranter.

 

LES: – En tragedie for Bangkok (2010)

LES: Kommentar: Før og etter Nittende Mai (2010)

 

Demonstrasjonen løste seg opp i går kveld ved 22-tiden, men de har lovet å komme tilbake i kveld på samme sted. Det kan imidlertid vise seg vanskelig, da politiet siden kl. 14 i dag har begynt å sperre av gater.

 

De har også arrestert ytterligere demonstranter, blant annet de som drev høyttalersystemet til studentbevegelsen under gårdagens protest. Politiet truer med å arrestere alle som bryter møteforbudet. Hvis de ikke får stoppet demonstrasjonene trues det med portforbud i hovedstaden.

 

Move Forward, som er bevegelsen som har oppstått i kjølvannet etter Future Forward-partiet som ble beordret oppløst av grunnlovsretten, støtter også studentbevegelsen.

 

LES: Grunnlovsretten har oppløst Future Forward-partiet

LES: Opposisjonsleder dømt i grunnlovsretten

 

Partileder Thanathorn Juangroongruangkit uttaler at demonstrantene ikke visste av konvoien skulle komme den veien, siden det var opplyst at de skulle ta en annen rute. Han sier at demonstrantene ikke blokkerte konvoien og at de ikke utøvde vold. 

 

Thanathorn sier at erklæringen av utvidet unntakstilstand med møteforbud i Bangkok var en irrasjonal avgjørelse av statsministeren. Han hevder ifølge Bangkok Post at demonstrantene allerede hadde sagt at de ville avslutte demonstrasjonen i 06-tiden torsdag morgen.

 

En talsmann for myndighetene, Anucha Burapachaisri, uttaler at myndighetene ikke hadde noe annet valg enn å erklære utvidet unntakstilstand, for å hindre konfrontasjoner mellom ulike grupper av befolkningen, underforstått demonstrantene og de royalistiske «gulskjortene». 

 

Han sier at demonstrantene hadde fornærmet kongehuset med sine tilrop til konvoien, og at mange thaier mente at dette var alvorlig.

 

Det var da også et helt uvanlig syn som ble gjengitt i video og på bilder i går. Normalt skal thaier legge seg ned på bakken (prostrate) når de er i nærheten av kongelige. Isteden så man unge mennesker som signaliserte med sin trefingers salutt og ropte ukvemsord. 

 

Enkelte bilder som har kommet frem etter hendelsen har sjokkert mange thaier, som er vant til at kongelige er hevet over all kritikk. 

 

Khaosod English hadde levende bilder fra hendelsen via Facebook Live. Reporteren intervjuet i forkant tilfeldigvis begge personene som nå risikerer livsvarig fengsel. Felles for begge var at de uttrykte at de ikke forsto hva som skjedde. En stilte spørsmål ved hvorfor ca. 200 demonstranter hadde fått slippe gjennom sperringene.

 

konvoi

Den kongelige konvoien omgitt av politi og demonstranter onsdag ettermiddag. (Faksimile: Khaosod English)

 

Avisen skriver at demonstrantene ikke angrep konvoien, men at de ble skjøvet vekk av en mengde politimenn som fulgte konvoien til fots. Uansett finnes det bilder som viser noe thaier ikke har sett før – nemlig åpenlys motstand mot en bil med kongelige medlemmer.

 

Det førte til at det i dag er veldig ulike meninger om hendelsen og unntakstilstanden som ble erklært. Mange mener det er riktig å slå hardt ned, og at den slags oppførsel må stoppes. Andre mener at det var en overdrivelse. Og talsmenn for demonstrantene hevder altså at den ble fremprovosert av myndighetene. Det thailandske folket er dypt splittet i dag.

(© Thailands Tidende. 16. oktober 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)