[ annonse ]
Vi har stilt noen spørsmål basert på pressemeldingen fra Politiet Vi har stilt noen spørsmål basert på pressemeldingen fra Politiet
12. mars 2021

Norsk politi går etter utleiere til thaimassasje

Skrevet av 
[ annonse ]

En utleier har fått to måneders fengsel. Flere politikilder sier til oss at omfanget av sexhandel er økende. De lover å sjekke bransjen nøyere.

 

Det er en ingen hemmelighet at enkelte ansatte ved thaimassasjeinstitutter i Norge tilbyr seksuelle tjenester i tillegg til massasjen. Dette er vanlig praksis noen steder hjemme i Thailand, og kan gi en stor inntektsøkning til de ansatte som velger å gå inn på denne virksomheten.

 

Det er ikke forbudt å selge seksuelle tjenester, kun å kjøpe disse, ifølge en omdiskutert norsk lov.

 

Nå har imidlertid politiet i Norge gått ut med en advarsel til gårdeiere som leier ut til denne type virksomhet. Selv om de som selger seksuelle tjenester ikke bryter norsk lov, kan gårdeiere dømmes etter hallikparagrafen, ifølge en lov som ble rettskraftig i februar da Høyesterett ikke ville høre nye argumenter.

 

Dommen ga en thailandsk kvinne to år og ti måneders fengsel for å ha tvunget en annen thailandsk kvinne til prostitusjon via et massasjeinstitutt. Den dømte er svenske statsborger. Hun ble dømt for grov menneskehandel, hallikvirksomhet og brudd på utlendingsloven.

[ annonser ]

 

Utleier ble dømt til 60 dager fengsel, minus de 37 dagene han satt i varetekt.

 

Anja Perminow Straand, politiadvokat i Kripos og leder av Politiets nasjonale kompetansegruppe mot menneskehandel, uttaler følgende i pressemeldingen fra Politiet:

 

– Dette er svært alvorlig, og vi ser at problematikken har et slikt omfang at vi velger å gå ut og skape oppmerksomhet og øke kunnskapen om dette.

 

Vi tok kontakt med henne og spurte:

 

– Hva slags tallmateriale benytter dere når dere sier at omfanget har økt?

– Antall saker har økt. I tillegg har politiet gjennom kjennskap til prostitusjonsmiljøet sett at omfanget er økende. Det samme forteller Norsk massasjeforening og Norsk massasjeforbund.  

 

– Ifølge norsk lov er det kun kjøpere av seksuelle tjenester som bryter loven. Hvordan kan dette da omtales som «alvorlig kriminalitet» fra f.eks. thailandske massasjearbeideres side? Og risikerer de noen strafferettslig forfølgelse?

– Politiet frykter at det foregår menneskehandel i bransjen utover denne konkrete saken og ønsker å forebygge dette. De prostituerte vil ikke bli straffeforfulgt, men ved kontroller vi de bli fulgt opp med informasjon om anmeldelse og hjelpetiltak for personer som er mulige ofre for menneskehandel.

 

Hun legger til:

– Menneskehandel kan både være organisert og ikke organisert. Da er det en eller flere enkeltpersoner som står bak utnyttelsen. Ofte har også den som utnytter, en relasjon til offeret. Gjerningspersonen kan for eksempel være en forelder, ektefelle, kjæreste eller et reisefølge. Menneskehandel bryter grunnleggende menneskerettigheter. Menneskehandel er grov kriminalitet som rammer ofrene svært hardt.

 

Det var i Troms politidistrikt saken startet. Fagleder for menneskehandel politioverbetjent Kenneth Henriksen svarer på våre spørsmål:

 

– I dommen som refereres i artikkelen var gårdeier også samboer med leietaker som drev massasje. Hvor realistisk er det å få dømt mer nøytrale gårdeiere for hallikvirksomhet? Kan de ikke bare hevde at de ikke visste hva som foregikk? Og er det noen lov om utleievirksomhet i Norge som pålegger utleier (gårdeier) å vite nøyaktig hva leietakerne driver med?

– I de tilfeller politiet iverksetter etterforskning for å avklare om det har foregått hallikvirksomhet vil et sentralt spørsmål i etterforskningen også være hva huseier har visst. Skyldkravet etter strl § 315 bokstav b er grov uaktsomhet. Her er Hålogaland lagmannsretts dom i nevnte sak et godt eksempel. Ut over nevnte sak har Troms politidistrikt saker til etterforskning mot huseiere som har en familierelasjon til thaimassasjesalongen de leier ut til, men også som ikke har det.

 

Han legger til:

– Det er ingen lov om utleievirksomhet som pålegger huseier å vite nøyaktig hva leietakere driver med, men budskapet i pressemeldingen er nettopp å bevisstgjøre huseiere som leier ut til thaimassasje om å være oppmerksom på hva som skjer i lokalene de leier ut til. Formålet med at politiet går ut med pressemeldingen er videre å forebygge at sårbare kvinner utnyttes til arbeid eller prostitusjon i disse salongene.

 

– Det finnes thaimassøser som selger seksuelle tjenester ut av egen fri vilje. Hvor alvorlig ser politiet på dette, da det ikke dreier seg om tvang eller menneskehandel?

– Det er lovlig å selge seksuelle tjenester i Norge, så kvinner i prostitusjon vil ikke bli straffeforfulgt av politiet. De vil følges opp med informasjon om anmeldelse og hjelpetiltak for personer som er mulige offer for menneskehandel. Det politiet ser alvorlig på er hallikvirksomhet, altså formidling av prostitusjon eller å leie ut lokaler som benyttes til prostitusjon. Den mest alvorlige formen for kriminalitet som bransjen et utsatt for er grov menneskehandel, som dommen fra Hålogaland lagmannsrett er et godt eksempel på.

 

Med mange thailandske sider og grupper på Facebook kan man se for seg at de som er utsatt for tvang kan melde fra, med mindre de ikke har adgang til internett. Vi spurte:

 

- Har dere noen erfaring i etterforskningen deres om at folk som antas å ha blitt tvunget til prostitusjon ikke har adgang til mobiltelefon og sosiale medier?

– Det er ikke opplysninger i sakene om at de ikke har tilgang på telefon og/eller sosiale medier, men i perioder har de vært uten internettdekning, som gjorde at tilgangen var borte i perioder.  

 

Vi har også fått kontakt med avsnitt for menneskehandel ved Vest politidistrikt, fra politioverbetjent Bjarte Schrøen

 

Vi spurte:

 

– Har dere noe tallmateriale som viser hvor stor del av sexarbeidere i Norge som er tvunget til dette? Eventuelt brutt ned på opprinnelsesland, som Thailand?

– Antall saker som omhandler menneskehandel innfor prostitusjon har vært økende nasjonalt. Det antas å være store mørketall på hvor mange av de identifiserte som tilbyr salg av seksuelle tjenester som er ofre for menneskehandel i Norge. I Vest politidistrikt har man sett en økning i antall massasjesalonger hvor det reklameres for massasje med knytninger til Thailand. Blant disse salongene, ser man at flere annonserer på nettsider og andre fora hvor det mer eller mindre åpenlyst tilbys salg av seksuelle tjenester. Det antas derfor at denne virksomheten da også har økt i omfang.

 

– De thailandske kvinner som selger seksuelle tjenester via massasjesalongen bryter jo ikke loven, det er kun de som kjøper tjenestene som bryter norsk lov. Hvordan kan dere stoppe den handelen, utover å gå etter gårdeierne?

– Politiet har fokus på aktører som legger til rette for denne virksomheten, og faller inn under bestemmelsene i straffeloven som omhandler hallikvirksomhet, samt personer som gjøre seg skyldig i kjøp av seksuelle tjenester. Bakgrunn for dette fokuset er å avdekke, bekjempe og forebygge menneskehandel, som er grov kriminalitet som rammer ofrene svært hardt. Blant aktører som legger til rette for virksomheten vil man finne huseier, samt innehavere og daglig ledere for virksomhetene.

 

– Hvordan konkret er planene for fremtidige aksjoner?

– Vest politidistrikt har fokus på den aktuelle bransjen, og vil foreta en vurdering fortløpende hvilke tiltak som er aktuelle. Det vil kunne dreie seg om enkle kontroller hvor fokus er å komme i dialog med de ansatte, eller større koordinerte aksjoner hvor man involverer andre etater.

(© Thailands Tidende. 12. mars 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)