[ annonse ]
En Mercedes-Benz sedan kommer ut fra produksjonslinjen ved selskapets fabrikk i Samut Prakan. En Mercedes-Benz sedan kommer ut fra produksjonslinjen ved selskapets fabrikk i Samut Prakan. Foto: BOI
8. juni 2022

Mercedes’ nye luksus-elbil produseres i Thailand

Skrevet av 
[ annonse ]

Mercedes EQS ruller snart ut på norske veier til en startpris på under millionen, godt hjulpet av gunstige avgiftsnivåer. Thailand gir også gunstige avgiftsløsninger for produsenter av elbiler, og det benytter Mercedes og andre bilprodusenter seg av.

 

Innen utgangen av 2022 skal helelektriske Mercedes EQS være ferdig montert og klare til eksport fra fabrikken Thonburi Automotive Assembly Plant i provinsen Samut Prakan rett øst for Bangkok.

 

Allerede i sommer skal modellen kunne kjøpes i Norge, med en starpris på 955.800 kroner og en rekkevidde på inntil 780 kilometer, ifølge produsenten. Med avgiftsfritaket blir dermed denne mercedesen rimeligere enn man er vant med fra det holdet.

 

Mercedes skryter mye av batteriet i denne bilen, som altså skal kunne bringe deg inntil 780 kilometer før du må lade. Thailand er ifølge Board of Investment (BOI) et av kun sju land i verden som skal produsere de angjeldende litium-ionbatteriene.

 

Thailand er verdens tiende største bilprodusent, og satser nå igjen stort på å lokke til seg elbilprodusenter. De har satset på dette tidligere, slik vi har rapportert (linker under), men ble forsinket av pandemien.

[ annonser ]

 

LES: Lover at Thailand skal bli elbil-ledende innen fem år (4. mai 2020)

LES: Halverer årsavgift for elkjøretøyer, flere ladestasjoner (5. februar 2020)

LES: Forventer fart i elbilmarkedet – norske krefter vil hjelpe (6. januar 2020)

 

BOI tilbyr 3-11 års skattefritak for alle typer elbilproduksjon. Mye av dette vil gå til eksport, men det gis nå også skattefritak for utbyggere av ladestasjoner i Thailand, for å øke det innenlandske markedet for elbiler.

 

Drivstoffpriser subsidieres av myndighetene i Thailand, så da er ikke elbil så forlokkende som for eksempel i Norge. Men også i Thailand har drivstoppprisene økt i det siste, og i går ble det opplyst at dieselprisen gikk opp ytterligere én baht, til 33,94 baht pr liter.

 

BOI opplyser at det er økende elbilinvesteringer i Thailand. De sier at i første kvartal i år var det mer enn en firedobling av investeringene i forhold til i fjor. Noe av det kan nok forklares av pandemien.

 

Subsidier fra thailandske myndigheter utgjør mellom 70.000 og 150.000 pr bil, avhengig av merke og modell. Andre produsenter som benytter seg av insentivene er Toyota og kinesiske Great Wall Motor og SAIC Motor.

 

Great Wall Motor kjøpte i 2020 et produksjonsanlegg i Thailand fra amerikanske General Motors.

 

Thailand tiltrekker seg også nyere navn på bilfronten, som Foxconn Technology Group, kjent som delprodusent for Apple iPhones. De satser nå på elbil.

 

Foxconn har inngått samarbeid med Thailands statseide oljeselskap PTT for å danne et joint venture-selskap kalt Horizon Plus, som planlegger å investere mellom en og to milliarder dollar for å bygge ferdige biler for andre produsenter ved hjelp av en modulær plattform og programvare utviklet av Foxconn.

 

Med produksjon som skal starte i 2024, planlegger partnerne innen 2030 å produsere mellom 150.000 og 200.000 kjøretøyer årlig på østkysten av Thailand.

 

Thailandske myndigheter tror overgangen til elbil går raskt. De anslår at i 2030 vil 30 prosent av alle biler som produseres i Thailand være elektriske.

 

Det vil bety 750.000 av de 2,5 millionene det forventes å produsere for lokale og internasjonale markeder det året. Av disse 750.000 vil halvparten være BEV, mener BOI.

 

Når det gjelder ladestasjoner innenlands, så sies det at det allerede finnes 900 stykker, og at det vil være 12.000 av dem i 2030.

 

(© Thailands Tidende. 8. juni 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)