[ annonse ]
Livet i Thailand: Offergaver som helseplan
1. april 2017

Livet i Thailand: Offergaver som helseplan

Skrevet av 
[ annonse ]

Naboen vår heter ikke lenger Dam. Han er nå «Sangphet», et åndelig medium. Folk kommer langveisfra for å høre ham messe på pali og samtale med guden Shiva. Naboene er ikke overbevist, og sverger heller til åndegaver som sprit, sigaretter og grisehoder når ungene får feber.

 

De offentlige helsekøene i Isan kunne vært atskillig lengre hvis  ikke folk hadde sverget til sjamaner, håndspåleggelse og medier som kan kommunisere med ånder, demoner og avdødes sjeler.

 

Et slikt medium, kalt en Rongsan, bor i nabogaten vår. Folk kommer langveisfra for å få hjelp av ham. Folk i nabolaget er derimot ikke så interessert. De har jo kjent dette «mediet» fra barnsben av, han er ingen annen enn den lokale «Petter Smart» ved navn Dam – tidligere omtalt i denne spalten.

 

Man blir jo normalt ikke profet i eget land, men det er helt greit for Dam. Han klarer seg fint med de som kommer fra andre distrikter og provinser. Overfor dem er han kjent som mediet Sangphet. En av Sangphets beste «kunder» gjennom lang tid var en godt voksen thailandsk kvinne som kom på ukentlige besøk sammen med sin enda mer voksne amerikanske ektemann. Han hadde kroniske smerter i ryggen. Dette gikk ut over mange gjøremål, inkludert jobben å være en ekte ektemake.

 

[ annonser ]

Sangphet kunne glede seg over en strøm av gaver fra amerikanerens lomme. Det var i hovedsak kontanter, men også møbler og et par kalver. Sistnevnte kunne Sangphet dessverre ikke benytte seg av, siden han som medium har en direkte linje til den indiske guddommeligheten Shiva, som bedyrer at kyr er hellige. Men tanken var god og amerikanerens kone kunne fortelle at alt gikk mye bedre etter at de hadde hørt på Sangphet messe på pali – eller i det minste noe som liknet på det gamle indiske språket.

 

En gang vi fikk amerikaneren for oss selv røpet han imidlertid at han ikke hadde blitt noe bedre i ryggen. Den var like vond – og lysten og evnen i ekteskapet var like fraværende. Men han ville så gjerne glede sin kone. De fortsatte med å besøke mediet Sangphet ukentlig like frem til han døde og ble behørig begravet på tunet foran huset han hadde bygget.

 

Det merkelige er at amerikanerens kone etter begravelsen har fortsatt å besøke Sangphet. Dette skjer på dagtid, mens mediets meget sjalu kone Dukk er på jobb. Dukk har grunn til å være sjalu, tatt i betraktning hvordan hun selv møtte Sangphet. Det skjedde nemlig da hun under en åndelig seanse forsto at de hadde vært gift i et tidligere liv. Det førte til at Sangphets daværende kone måtte flytte ut av hovedbølet  mens Dukk og Sangphet utforsket hverandre nærmere for å finne tilbake til tidligere livs kjærlighet og åndelig samhørighet.

 

Troen på ånder varierer ganske mye i landsbyen vår. De fleste er innforstått med at åndene verken kan sy eller gipse, så hvis det dreier seg om kutt eller brudd så må man på helsestasjonen. Men mer mystiske lidelser som feber er en helt annen sak. 

 

Seks år gamle Oy var med sin mor på besøk til Pattaya. Da de kom hjem igjen til landsbyen ble det konstatert at jenta hadde feber og rennende nese. Det ble umiddelbart kalt sammen til familieråd bestående av bestemor og hennes fem gjenlevende søstre. De vedtok at det måtte kjøpes inn et grisehode, en halvflaske sprit, en flaske fanta og en pakke sigaretter. I tillegg trengte de lokale varer som ris og betelnøtter. I røken fra røkelsespinnene åpenbarte sannheten seg: Oys sjel var overtatt av en død farang. Som kjent finnes det mange av dem i Pattaya.

 

Heldigvis finnes det botemidler mot slike lidelser. Ni pinner med røkelse, noen sigaretter og en liten flaske sprit ble etter påbud fra bestemor og hennes søstre ofret nede ved stranden. Dagen etter var lille Oy feberfri.

 

Det er ikke første gang familien til Oy har hatt nytte av slike ritualer. En annen gang var det storebroren som var syk. Bestemor kunne kjenne på pannen at han hadde feber, men alvoret gikk opp for henne da hun kjente på føttene. De var kjølige – et typisk symptom på at det er ånder med i spillet. Den gangen viste synderen seg å være sjelen til guttens avdøde far. Sprit og sigaretter gjorde underverker da også.

 

I nabolaget vårt er det nå faktisk en del som helgarderer seg på helsefronten: De besøker helsesenteret samtidig som de tilber åndene. Med 30-bahts helsetjenester er det mye å spare på å bruke moderne doktorer fremfor heksedoktorer.

Observatøren

-------------

I spalten Livet i Thailand finner du rapporter om hvordan det er å bo i Thailand. Eventuelle spissformuleringer og generaliseringer er skrevet i beste mening. Spaltens nåværende forfatter skriver under pseudonym, siden historiene er hentet fra hans omgangskrets i Isan.

(© Thailands Tidende. Utgave 4/2017 – 1. april 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)