[ annonse ]
1. april 2018

Oljefondet øker i Sørøst-Asia

Skrevet av 
[ annonse ]

Investeringene i Thailand og resten av Sørøst-Asia har økt med ca. 20 prosent på kun ett år.

 

(Se papirutgave/e-avis for tabeller)

Selv om oljeprisen har stupt de siste årene – og først de siste månedene har tatt seg opp igjen over 60 dollar fatet for råolje – har Oljefondet fortsatt å vokse. Og ikke minst har investeringene i Sørøst-Asia økt. Bare fra 2016 til i fjor økte investeringene her fra 133 til 161 milliarder kroner.

I Thailand økte Oljefondet investeringene i aksjer fra 15,9 til 22,9 milliarder kroner. Det var et fall i investering i rentebærende papirer (obligasjoner/lån) fra 11,2 til 7 milliarder, men likevel var den totale økningen på nesten 3 milliarder kroner. 

 

Fondet øker uansett

Årsaken til at Oljefondet kan øke investeringene kraftig tross et dramatisk fall i råoljeprisen, er at fondet nå er så stort at så lenge verdensøkonomien er i vekst, vil fondet vokse uavhengig av oljeprisen. Det kan også legges til at hvis oljeprisen går ned, gir det vekst i mange næringssektorer som er tjent med lav oljepris. Det betyr at Oljefondets aksjer øker i verdi som følge av fallende oljepriser.

[ annonser ]

 

Gunstig i Thailand

Samtidig har norske kroner svekket seg kraftig mot mange valutaer de siste årene. Dette har gjort at de fleste av fondets investeringer har økt i verdi målt i kroner. Det gjelder ikke minst investeringer i Thailand. Selv om de fleste investeringer skjer i amerikanske dollar, som aldri har vært vekslet til norske kroner, har thailandske baht også styrket seg mot amerikanske dollar og derved har Thailand vært en gylden investering for Oljefondet.

 

69 selskaper

Når dette skrives er Oljefondet verdt 8112 milliarder kroner. Disse pengene er investert i over 9000 børsnoterte selskaper, i rentebærende papirer og eiendom over hele verden. I Thailand eier Oljefondet aksjer i 69 børsnoterte selskaper.  Disse aksjene var ved årsskiftet verdt 22,9 milliarder kroner.

Reduksjonen i investeringene i rentebærende papirer i Thailand skyldes at lån til Thailands regjering er redusert fra 10,7 milliarder kroner i 2016 til 6,68 milliarder kroner i fjor. I tillegg er en mindre investering i den thailandske statsbanken redusert fra 477 til 320 millioner kroner i samme tidsrom.

(© Thailands Tidende. Utgave 4/2018 – 1. april 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)