[ annonse ]
Kjersti Rødsmoen kom til Bangkok 29. august. Kjersti Rødsmoen kom til Bangkok 29. august. Foto: NORAD
1. november 2018

Påtroppende ambassadør liker seg allerede

Skrevet av 
[ annonse ]

Den påtroppende ambassadøren Kjersti Rødsmoen (55) mener det er flere ting som gjør Thailand til et bra sted å satse for norsk næringsliv. Hun har ikke mye erfaring fra Thailand, men allerede nå sier hun at thaienes vennlige væremåte gjør at man får lyst til å være snillere og vennligere selv.

 

I skrivende stund er Kjersti Rødsmoen ennå ikke offisielt innsatt som ambassadør, selv om hun har hatt tilhold på ambassaden siden 29. august, og forgjenger Kjetil Paulsen for lengst er reist hjem.

Hun ble utnevnt til ambassadør i norsk statsråd allerede i april, men den offisielle godkjenningen fra thailandske myndigheter mangler. Det ligger ikke nødvendigvis noe dramatisk i dette, det er en normal treghet i systemet vi har sett også ved tidligere ambassadørskifter.

Av denne grunnen ligger Rødsmoen foreløpig litt lavt i terrenget i Thailand. Hun lar sin nestkommanderende, chargé d’affaires Tor Haug, representere ambassaden på offisielle tilstelninger. Ambassadørskiftet er heller ikke offentliggjort på ambassadens web- eller facebooksider, men hun har tatt runden med en del norske bedrifter her, inkludert et møte med handelskammeret, som ble avholdt 11. september i ambassadørboligen i Sukhumvit Soi 38.

 

Kritikk av Haiti-bistand

Rødsmoen er utdannet ved NHH og har vært karrierediplomat siden 1988. Hun var underdirektør i Utenriksdepartementet i 2008–2012 og avdelingsdirektør fra 2012 til 2018, med ansvaret for Latin-Amerikaseksjonen.

I 2015 måtte hun svare på kritikk for UDs bistand etter jordskjelvet i Haiti i 2010, hvor 220.000 mennesker omkom. En evaluering utført av konsulenter fra det tyske konsulentselskapet Particip kritiserte norsk UD for bl.a. å ikke ha hatt noe klart uttrykt mål, ikke ha investert i statsbygging og ikke systematisk ha drevet risikoanalyse av bistanden.

[ annonser ]

Daværende utviklingsminister Erik Solheim spilte en rolle ved å legge politiske føringer for arbeidet i starten, ifølge Bistandsaktuelt. Som avdelingsdirektør måtte Rødsmoen svare på kritikken. Hun uttalte til bladet: «Vi har ikke vært uten en strategi. Vi har vært lojale mot våre originale planer og prioriteringer. Disse har vært godt kommunisert og forstått av alle som har vært involvert i å støtte Haiti».

 

Vært i Thailand to ganger

– Hva slags forhold har du til Thailand? Har du vært her tidligere?

– Jeg har begrenset erfaring med Thailand fra tidligere. Jeg hadde vært her to ganger før jeg tiltrådte 29. august 2018, henholdsvis i 1981 og i 2012. Jeg bodde imidlertid mine første tre leveår i Singapore, hvilket gjør at jeg synes det er noe naturlig og velkjent med lydene, luktene og temperaturen her.

– Har du tjenestegjort på noen annen ambassade tidligere?

– Jeg har tjenestegjort to ganger ved Norges FN-delegasjon i New York, i 1990–93 og 2001–2006, og en gang ved vår ambassade i Mexico City, i 1993–96.

 

Bra sted for næringslivet

– Hva slags tanker har du gjort deg om Thailand, på bakgrunn av de første månedene du har vært her?

– Jeg synes landet har en energi og driv som gjør at jeg mener det må være et bra sted for norsk næringsliv. Thailands rolle i regionen gjennom ASEAN og multilaterale organisasjoner gjør at landet også er en viktig og interessant partner for Norge i mange sammenhenger.

 

Skryter av thaiene

Rødsmoen fortsetter: – Jeg har dessuten fått et utelukkende positivt inntrykk av folket i Thailand, både i jobbsammenheng og privat. Den vennlige væremåten gjør at man får lyst til å være snillere og vennligere selv.

Den påtroppende ambassadøren sier at det faktum at Thailand trekker til seg så mange nasjonaliteter, gjør det til et veldig interessant sted å bo.

– Jeg skjønner godt at også mange nordmenn ønsker å være turister eller bo her.

 

Navn i Nesbø-bøker

– Er du oppmerksom på at du er å finne som psykiater i Jo Nesbøs bøker?

– Jeg kjenner Jo Nesbø fra studietiden på 80-tallet. Jeg synes det er hyggelig at navnet mitt er brukt i to av bøkene hans.  

Rødsmoen er gift og har to barn på henholdsvis 19 og 21 år. Mannen Jens flyttet til Thailand sammen med sin kone, mens barna begge studerer i Trondheim. 

 

Vokalist i band

– Kan du si noen ord om din karriere som pønkrocker? Vi ser at «Kjersti & The Morningbreads» ble lagt ut på YouTube senest i 2010. Er dette bandet fortsatt i aktivitet?

– Jeg trivdes veldig godt med å være vokalist i bandets beskjedne storhetstid på 80-tallet. Siden har vi spilt på ulike 50-års dager og andre jubileer, siste gangen på et 30-års studentjubileum for noen år siden. Det kan ikke utelukkes at vi etter hvert må begynne å forberede oss på å spille på 60-års fester, sier den påtroppende ambassadøren, som kan følges på Twitter, hvor hun holder et høyt aktivitetsnivå.

(© Thailands Tidende. Utgave 11/2018 – 1. november 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)