[ annonse ]
– Må spille kjærestepar for å få med ledsager til Norge Illustrasjonsfoto: Pixabay.com
6. mars 2019

– Må spille kjærestepar for å få med ledsager til Norge

Skrevet av 
[ annonse ]

En handicappet nordmann sier at han via ansatte i ambassadens visumfirma VFS Global blir oppfordret til å late som han er kjæreste med sine ledsagere for at de skal få visum til Norge. Han er lei av dette etter ti år, og etterlyser et spesielt ledsagervisum. Ambassaden ber folk ta kontakt direkte med dem, og ikke benytte agenter.

 

77 år gamle «Johan» bruker rullestol og trenger ledsager på fly. Han er ugift og hyrer inn ulike thaier til å være ledsagere når han skal hjem til Norge. Han vil ikke stå frem med sitt egentlige navn i denne saken.

 

I ti år har han holdt på med dette, og synes det er veldig irriterende at man ikke kan søke om visum spesielt for ledsagere. Ansatte i visumfirmaet som tar seg av søknadsprosessen på vegne av ambassaden, VFS Global, sender ham videre til agenter de samarbeider med, som hjelper ham med å utforme en søknad som vil bli godkjent, ifølge det han forteller oss.

– I fjor ble vi sent ned til et hjelpekontor lenger ned i bygningen der de måtte spe på med mer «love» og ta et bilde der vi sto sammen som et nyforelsket par.

 

Han er oppgitt:

– UD må snart tro jeg skifter kjærester som andre skifter skjorte.

[ annonser ]

 

Johan har ledsagerbevis i sin kommunen hjemme i Norge – som gjør at en ledsager kan være med gratis på offentlige transportmidler og arrangementer – og spør seg hvorfor det ikke finnes et ledsagervisum for de som reiser til Norge.

 

Vi tok kontakt med den norske ambassaden i Bangkok, hvor vi spurte ambassadesekretær Marianne Sørbye Fryer:

 

– Finnes det noen spesialordning for visum for folk som skal ledsage nordmenn som er for syke til å reise alene hjem til Norge?

– Det finnes i dag ingen egen ordning for visum til medisinske ledsagere til Norge. På et generelt grunnlag er regelen den at når en person fra et visumpliktig land ønsker å være turist  eller besøke Norge av andre grunner må han/hun søke om et besøksvisum på linje med alle andre.

 

Hun legger til:

– Ambassaden råder derfor søkere som har spesielle grunner eller hasteaspekt ved sine søknader om å ta direkte kontakt med ambassaden og visumseksjonen for bistand.  I de tilfeller der ambassaden anser at søknaden har klare velferdshensyn vil det alltids vurderes om disse søknaden er av en slik karakter at de bør gis prioritet over mer ordinære søknader. 

 

– Er dere oppmerksom på at FVS Global har slike "samarbeidspartnere" andre steder i bygningen de holder til? Er dette i så fall noe dere finner problematisk?

– Som du vil se av informasjon på vår hjemmeside advarer ambassaden under punkt 4 om bruk av agenter. Hverken VFS Global eller ambassaden samarbeider med agenter. Hvis noen opplever å bli kontaktet av personer, selskap eller agenter som hevder å ha påvirkning på utfall av en søknad, eller som vil selge tjenester som falsk dokumentasjon og lignende , oppfordrer vi vedkommende til å ta kontakt med ambassaden.

Hun legger til:

– Dersom en søknad om visum til Norge inneholder falsk eller misledende informasjon, vil søknaden bli avslått.

 

Vi fulgte opp:

– Flere nordmenn har rapportert om at de blir henvist til agenter fra folk ansatt hos VFS. Men dere sier altså kategorisk at dette ikke skjer?

– Vi understreker at hverken ambassaden eller VFS samarbeider med agenter. Dersom personer blir oppsøkt av agenter eller personer som hevder å arbeide for VFS og som vil selge dere tjenester hos andre selskap i forbindelse med en søknad om visum ber vi vedkommende ta kontakt med ambassaden.

 

Thailands Tidende har tidligere skrevet om agenter som opererer via ansatte hos VFS Global.

LES: Visumsøkere utsettes for svindelforsøk

LES: Ambassaden sliter med visumsenter

LES: Skulle hjelpe en funksjonshemmet på flyet, fikk ikke visum

LES: Ord mot ord om visumintervjuer

(© Thailands Tidende 6. mars 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)