[ annonse ]
Valget nærmer seg – streng overvåkning av Facebook Faksimile: Reuters Thailand
20. mars 2019

Valget nærmer seg – streng overvåkning av Facebook

Skrevet av 
[ annonse ]

Juntaens senter for overvåkning av sosiale medier jobber på overtid. Det trues med ti års fengsel for kandidater som ikke overholder de nye valglovene. Et senter for ytringsfrihet sier at Thailands lovverk på dette området nå er et av de mest restriktive i verden. 

 

Løgner, ærekrenkelser og usømmelig språkbruk er ikke tillatt i juntaens Thailand. Juntageneral Prayuth Chan-ocha er en av favorittene i valget på søndag, og det sørges nå for at det ikke kommer unødvendig kritikk av kandidatene. Generalen stiller til valg for partiet Phalang Pracharat.

 

Dette kommer frem i en rapport fra Reuters i Thailand.

 

Reuters journalister ble innvilget en omvisning i juntaens «War Room» for sosiale medier. De rapporterer at når de ansatte finner en mistenkelig melding på nettet, så tar de en utskrift på papir, som deretter sendes til valgkommisjonen (Election Commission), for så å videresendes til Facebook for sletting.

 

Det er seks personer som jobber på dette senteret på dagtid, men myndighetene har også et senter for overvåkning av generell nettaktivitet, i henhold til den mye omtalte loven «Computer Crime Act». Senteret er bemannet 24 timer i døgnet. Her er journalister nektet adgang.

[ annonser ]

 

Sawang Boonmee, nestleder i valgkommisjonen, sier til Reuters at de strenge lovene er nødvendige for å unngå den type manipulasjon som har skjedd i andre lands valg de siste årene. Han sier at Thailand ligger foran i utviklingen på dette området.

 

En representant for Facebook sier at de har en prosess for å gå gjennom krav fra myndighetene, og den er den samme i Thailand som i andre land. Men erfaringsmessig er de store nettaktørene som Facebook, Google og Amazon veldig lydhøre overfor lokale myndigheter.

 

Kandidater til valget risikerer at deres parti blir utestengt fra valget hvis de poster noe som vurderes som villedende overfor velgerne eller sees på som negativ omtale av motstandere. Strafferammen for dette er 10 års fengsel og 20 års utestengelse fra politikken.

 

Pongsak Chan-on, koordinator for det Bangkok-baserte «Asia Network for Free and Fair Election (ANFREL)» sier til Reuters at reglene går mye lenger enn kun å motkjempe «falske nyheter», og reiser spørsmål om hvor fritt dette kommende valget egentlig er.

 

Ifølge Reuters har partiene som stiller til valg mot juntaens kandidat nå store problemer med å finne ut hvordan de skal benytte sosiale medier. De er engstelige for å uforvarende komme i skade for å bryte en av valgreglene og dermed bli diskvalifisert.

 

Partiet Thai Raksa Chart, som nominerte Prinsesse Ubolratana Mahidol til statsministerkandidat, ble utestengt fra valget på grunn av lovene. Partiet var et ledd i Pheu Thai-partiets strategi for å vinne valget. Pheu Thai, som er lojale til tidligere statsministere Thaksin og Yingluck Shinawatra, trengte et ekstra parti for å sanke seter i underhuset, siden grunnloven nå er endret mht. hvordan underhuset settes sammen. Pheu Thais sjanser i valget på søndag er nå sett på som redusert.

 

LES: Valgkampen: Kongen sier at søsteren ikke kan stille

 

Et nytt parti som har fått mye oppmerksomhet, er «Future Forward Party», som har stor støtte blant yngre thaier. Talsperson Pannika Wanich opplyser til Reuters at de nå må konsultere advokater før de tør å legge ut meldinger på Facebook.

 

Nylig ble lederen i partiet, Thanathorn Juangroonruangkit, truet med utestengelse fra valget grunnet at han ble beskyldt for å ha villedet velgere via sin CV på partiets webside. Valgkommisjonen droppet imidlertid den saken.  

(© Thailands Tidende 20. mars 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)