[ annonse ]
Juntageneral Prayut Chan-o-cha er favoritt til å bli ny statsminister igjen. Her snakker han om den avdøde Kong Bhumibol i gårdagens tv-sending. Juntageneral Prayut Chan-o-cha er favoritt til å bli ny statsminister igjen. Her snakker han om den avdøde Kong Bhumibol i gårdagens tv-sending. Faksimile: Juntaens tv-sending.
23. mars 2019

Kan bli ustabile forhold etter valget

Skrevet av 
[ annonse ]

Hvis juntageneral Prayut Chan-o-cha gjør et dårlig valg, kan han likevel bli statsminister, grunnet bestemmelser i den nye grunnloven, men det kan bli en ustabil mindretallsregjering. Juntaen viet sin siste tv-sending før valget i stor grad til Kong Bhumibol, som døde i 2016 etter 70 år på tronen.

 

Mange thailandske politikere pleier å appellere til kongetro thaier når det er politisk trøbbel i gjære. Det å samles om kongehuset betyr at man velger noe trygt og kjent – underforstått at man i morgendagens valg velger juntageneral Prayut Chan-o-cha til å fortsette som statsminister. 

 

Juntaen tar over alle de nasjonale tv-kanalene en halvtime til en time hver fredag kveld i 20-tiden. I går dreide programmet seg om Kong Bhumibol, som døde i oktober 2016. Det dreide seg om hans 48 ulike musikalske komposisjoner, og kjente musikere var invitert. Du kan se programmet her. Det er tekstet på engelsk.

 

LES: Valget nærmer seg – streng overvåkning av Facebook

LES: Valgkampen: Partier vil lage skandinavisk velferdsstat

LES: Dyrt forslag til «morsbidrag» kritiseres som valgflesk

[ annonser ]

 

Dagens junta har ikke villet gjeninnføre totalt demokrati, derfor laget de en ny grunnlov i 2016. Denne ble vedtatt med 61 prosent av stemmene i en folkeavstemning hvor det var lite debatt i forkant.

 

I henhold til denne grunnloven skal en samlet nasjonalforsamling med 500 seter fra underhuset og 250 seter fra overhuset velge statsminister. Problemet i demokratisk forstand er at de 250 medlemmene av overhuset velges ut av juntaens National Council for Peace and Order (NCPO) og de er da antatt å stemme på Chan-o-cha som ny statsminister.

 

Dermed må et parti som Pheu Thai, som har vunnet alle valgene i Thailand dette århundret, ha hele 376 seter i underhuset for å få rent flertall. Det er i praksis umulig, siden de kun stiller med kandidater i 250 valgdistrikter (av totalt 350 – de resterende 150 seter i underhuset velges fra rene valglister).

 

Pheu Thai hadde planer om å bruke søsterpartiet Thai Raksa Chart til å være med å sanke stemmer, men dette partiet er blitt utestengt fra politisk aktivitet etter at de nominerte en prinsesse til statsministerkandidat.

 

LES: Valgkampen: Kongen sier at søsteren ikke kan stille

LES: To alkoholfrie lørdager i mars. Kanskje også 13. april

 

Sudarat Keyuraphan

PHEU THAI: Partiet stiller denne gangen uten noen Shinawatra, men med Sudarat Keyuraphan som kandidat. (Foto: Sry85, Wikimedia)

 

Pheu Thai stiller denne gangen ikke med noen Shinawatra som kandidat, da tidligere statsministre Thaksin og søster Yingluck har flyktet til utlandet for å unngå straffeforfølgelse. De stiller med Sudarat Keyuraphan som statsministerkandidat. Hun var sammen med Thaksin Shinawatra og 21 andre politikere grunnlegger av partiet Thai Rak Thai i 1998. Før det hadde hun vært politiker i Bangkok for flere partier. Hun var både helseminister og landbruksminister for Thai Rak Thai, forløperen til Pheu Thai.

 

Tidligere statsminister Abhisit Vejjajiva for Demokratene har sagt at han ikke vil støtte en ny regjering som utgår fra det militære. Demokratene vil nok heller ikke støtte Pheu Thai, som har vært en politisk fiende gjennom tjue år nå.

 

En tredje populær kandidat, velstående forretningsmann Thanathorn Juangroongruangkit fra Future Forward Party, er antatt å kunne bli en potensiell samarbeidspartner for Pheu Thai. Future Forward er antatt å appellere til mange førstegangsvelgere. Disse er det mange av, siden det ikke har vært noe valg i Thailand på åtte år.

 

Hva disse førstegangsvelgerne tenker er det få som vet, for de kommuniserer med hverandre på sosiale medier, uten nødvendigvis å dele tankene med den eldre garde eller politiske forskere. Disse er et av de store usikkerhetsmomentene i morgendagens valg.

(© Thailands Tidende 23. mars 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)