[ annonse ]
Juntageneral Prayut Chan-o-cha vil kunne fortsette å styre ved hjelp av en koalisjon. Juntageneral Prayut Chan-o-cha vil kunne fortsette å styre ved hjelp av en koalisjon. Foto: russia-asean20.ru
25. mars 2019

Valg: Mange uregelmessigheter, kuppgeneralen leder

Skrevet av 
[ annonse ]

Ryktene om valgfusk går på sosiale medier i Thailand. Valgkommisjonen har utsatt offisiell prognose etter mye kritikk. Juntageneral Chan-o-cha har etter kommisjonens tall fått flest stemmer, og hvis det ikke skjer noe uventet så fortsetter generalen som statsminister også etter valget.

 

(Oppdatert kl. 19.00, 25. mars. 2019)

Valgkommisjonen har fått mye kritikk etter valget, etter at 1,9 millioner stemmesedler skal ha blitt underkjente. I enkelte provinser skal over halvparten av stemmene ha blitt underkjente. Det har også vært rot med åpningstider rundt om i valglokalene, og uregelmessigheter i forhold til prosedyrer for stemmegivning.

 

Valgkommisjonen har utsatt offisielle prognoser til fredag 29. mars, og de endelige tallene kommer ikke før 7. mai, meldes det nå. Først da kan man sette sammen underhuset.

 

Likevel har kommisjonen gitt ut tall etter at 93 prosent av stemmene er talt opp. Juntageneral Prayut Chan-o-cha har ifølge disse tallene flest stemmer. Hans parti Phalang Pracharat har 7,7 millioner, mot Pheu Thais 7,2 millioner.

 

[ annonser ]

Det er imidlertid stor forskjell på størrelsen av valgkretsene, så det ser likevel ut til å bli Pheu Thai som får flest seter i underhuset. Ifølge Bangkok Post ligger de an til 135 seter, mot Phalang Pracharats 117. Future Forward ligger an til 80 seter, mens to partier som er antatt å bli støttepartier overfor juntageneralens parti, Demokratene og Bhumjaithai, ligger an til henholdsvis 53 og 51.

 

Mange observatører har vært overrasket over de høye stemmetallene for juntaens parti, spesielt etter at de lå mye lavere på meningsmålinger før valget, samt på en valgdagsmåling. 

 

På sosiale medier mangler det ikke på beskyldninger om valgfusk, spesielt etter at valgkommisjonen valgnatten kom med prognoser hvor de ulike partiene hadde ca. fire millioner flere stemmer tilsammen enn det som ble vist i kolonnen for totalt antall stemmer. I en pressekonferanse i dag har de forklart dette med at det var ulike metoder å oppdatere tallene på.

---------------------------

 

(Oppdatert kl. 01.10, 25. mars. 2019)

Med 92 prosent av stemmene talt, gjør juntaen det mye bedre enn antatt ut fra meningsmålinger og valgdagsmåling. De har flere stemmer enn Pheu Thai (7,7 millioner mot 7,2 millioner), men det er likevel Pheu Thai som ligger an til å få flest seter i underhuset (148 mot 139), ifølge et anslag fra BBC Thailand.

 

Mye antas å være klart i morgen mandag med hensyn til antall seter i underhuset. Pheu Thai har sagt at de vil komme med en offisiell uttalelse når mer enn 95 prosent av stemmene er talt opp, noe som kan skje raskt.

 

Phalang Pracharat-partiet, som stiller med juntageneral Prayut Chan-o-cha som kandidat, ligger an til å få et flertall hvis de 250 senatorene utpekt av juntaen alle kaster sine stemmer for at Chan-o-cha skal fortsette som statsminister. Hvis de ikke får et rent flertall, vil de uansett ha mindre partier å støtte seg på.

 

Fremmøttet har vært på 65 prosent, og hele 1,9 millioner stemmesedler er hittil blitt underkjent.

 

Demokratene har gjort et mye dårligere valg enn forventet, og partileder Abhisit Vejjajiva har allerede gått av som partileder. Han hadde på forhånd sagt at han ville gå av hvis partiet fikk mindre enn 100 av de 500 setene i underhuset. De ligger nå an til under halvparten av dette.

 

Future Forward-partiet har gjort et bedre valg enn forventet. Partiet er kun ett år gammelt, og ligger an til over 80 seter i underhuset. I skrivende stund har de 5,3 millioner stemmer. Det dårlige valget til Demokratene og det gode valget til Future Forward forteller om et generasjonsskifte i thailandsk politikk. 

---------------------------------------------------

 

(Oppdatert kl. 19.50, 25. mars. 2019)

En valgdagsmåling og en stor meningsmåling tatt før valget antyder at Pheu Thai får ca. en tredel av stemmene i dette valget, mens juntageneralens parti Phalang Pracharat får ca. 20 prosent. Det er likevel mest sannsynlig at dagens juntageneral fortsetter som statsminister.

 

Meningsmålingen er utført av Suan Dusit Poll og det var nærmere 80.000 deltakere. Valgdagsmålingen ble utført at Thai research centre Super Poll. Antall deltakere er ikke oppgitt. Demokratene får drøyt 15 prosent som gjennomsnitt av de to målingene. Dette partiet kan sammen med et annet part, Bhumjaithai med ca. 10 prosent av stemmene, mest sannsynlig danne et flertall sammen med juntaens parti Phalang Pracharat.

 

I skrivende stund rapporteres det om nærmere ti millioner stemmer talt, og i det resultatet har Future Forward Party byttet plass med Demokratene, og er det tredje største partiet. Det kan gi større problemer for en eventuell koalisjon med juntaen, for Future Forward-lederen Thanathorn Juangroongruangkit har sagt at han ikke vil delta i noen slik koalisjon.

 

Sudarat Keyuraphan fra Pheu Thai har i dag sagt at hun forventer at det juntautpekte senatet vil være lydhøre overfor folkets stemmegivning, og gi sine stemmer i statsministerkampen til det største partiet i underhuset. I så fall vil nok Pheu Thai få regjeringsmandat.

 

Men dette er lite sannsynlig, for de 250 senatorene er nettopp utpekt for å forhindre at Pheu Thai skulle vinne enda et valg, slik de har gjort i alle valgene siden 2001.

 

Hvis de 250 senatorene stemmer for juntageneralen, slik de er forventet, så vil han nok mest sannsynlig kunne finne en koalisjon å styre med, ved hjelp av de mindre partiene i underhuset. 

 

58 prosent av thaier deltok i 2016 på en avstemning om en ny grunnlov. Det var kun ett forslag å stemme over, og 61 prosent av de fremmøtte stemte ja til dette forslaget. Hvorvidt alle visste hva de stemte ja til, er usikkert, men nå vil de i hvert fall se resultatet, og det blir mest sannsynlig at det største partiet ikke får styre.

 

Det er nå med den nye grunnloven mulig å bringe inn en statsminister fra utsiden av parlamentet. Det kan bli en løsning hvis forhandlingene ikke fører frem.

(© Thailands Tidende 24. mars 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)