[ annonse ]
Jan Helge Nesheim sto frem med sine problemer i Thailands Tidende 16. mars i år. Jan Helge Nesheim sto frem med sine problemer i Thailands Tidende 16. mars i år.
3. april 2019

Thaiambassaden godtar nå bruk av en «representant»

Skrevet av 
[ annonse ]

Det ser nå ut til at Jan Helge Nesheim skal kunne få sin prøvingsattest for ekteskap likevel, uten å måtte reise til Norge kun for et stempel. Han skal i hvert fall forsøke.

 

Vi har nå fått et svar fra den thailandske ambassaden i Oslo. De bekrefter at det er mulig å benytte en «representant» til å gå gjennom prosessen med verifisering av dokumenter.

Siden UD tilbyr seg å gjøre legaliseringsprosessen pr post, og videresende til andre lands ambassader i Norge, skal man da slippe å ta en norgestur for dette.

 

LES: Må fly til Norge kun for et stempel

 

Dokumenter som må legaliseres er for eksempel bostedsattest, ekteskapsattest/prøvingsattest, fødselsattest og vigselsattest.

 

[ annonser ]

Prosessen er som følger, ifølge UD:

1. Dokumentet bekreftes av notarius publicus (vanligvis tingretten).

2. Dokumentet legaliseres av Utenriksdepartementet.

3. Den thailandske ambassaden verifisere dokumentets riktighet, før det kan benyttes i Thailand.

 

FAKTA: DETTE ER LEGALISERING

En legalisering innebærer at UD bekrefter at en signatur og stempel på en norsk handling er ekte og at den som har undertegnet er en offentlig tjenestemann som er bemyndiget til å signere.

(Hentet fra UDs webside)

 

FAKTA: DISSE DOKUMENTENE MÅ LEGALISERES

* Alle originaldokumenter som er bekreftet av notarius publicus med embetsstempel og signatur eller notarbekreftede kopier

* Originale, flerspråklige utskrifter fra skattekontorene med signatur og embetsstempel (gjelder kun bostedsattest, ekteskapsattest/prøvingsattest, fødselsattest og vigselsattest for privatpersoner).  Husk å oppgi hvilket land attesten skal brukes i.

* Dokumenter påført signaturer med stempel fra Fylkesmannen

Utenriksdepartementet kan bekrefte signaturer på dokumenter fra handelskamre og fra utenlandske ambassader/konsulater i Norge.

Utenriksdepartementet legaliserer dokumenter for bruk i alle land som ikke har signert Haag-konvensjonen om Apostille.

(Hentet fra UDs webside)

 

Nesheim fikk utstedt prøvingsattesten (Certificate of No Impediment to Marriage) fra Skatt Sør datert 11. februar i år. Han skal nå forsøke å sende den til UD og be dem videresende den legaliserte versjonen av dokumentet til thaiambassaden. Der vil han få en venn til å møte opp:

 

– Jeg er så heldig at jeg har en venn i Holmestrand som har sagt seg villig til å hjelpe meg med dette. Jeg sender ekteskapsattesten til UD i dag, sier Nesheim.

 

Vennen må da bringe med seg sitt eget pass til ambassaden, samt en frankert konvolutt med hans egen adresse på, slik at thaiambassaden kan sende dokumentet i posten når det er ferdig verifisert, noe som kan ta et par dager.

 

Khun Khanittha ved den konsulære seksjonen på ambassaden understreker overfor oss at de kun sender post innad i Norge. Det betyr at Nesheims venn må videresende dokumentet til Thailand etter at han har mottatt det i posten.

 

LES: Ambassaden slutter å legalisere

 

Det er to årsaker til at man må gjennom denne tungvinte prosessen:

1. Norsk UD bestemte at utenriksstasjonene fra og med 1. februar skulle slutte å legalisere dokumenter.

2. Thailand er et av få utviklede land som ikke har undertegnet «Haag-konvensjonen om apostille», noe som gjør at dokumenter må legaliseres og verifiseres på denne måten.

 

Land som Malaysia, Singapore, Vietnam og Filippinene er blant de 82 landene som har underskrevet Haag-konvensjonen. Thailand, Laos, Myanmar og Kambodsja har ikke undertegnet. De fleste andre landene som ikke har undertegnet er fattige utviklingsland, hovedsakelig i Afrika.

 

Nesheim sier avslutningsvis:

– Still gjerne spørsmål om hvorfor skatteetaten sendte meg en ekteskapsattest uten stempel fra UD. De må jo ha visst om dette.

(© Thailands Tidende 3. april 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)