[ annonse ]
22. april dukket denne artikkelen opp på VGs nettavis. 22. april dukket denne artikkelen opp på VGs nettavis. Faksimile: VG.no
23. april 2019

Nye spekulasjoner om dødsstraff i media

Skrevet av 
[ annonse ]

Det er kun to uker siden TV2 rapporterte om «dødsstraff for selfie» i Thailand. Nå er det VG som spekulerer i thailandske lover, og rapporterer om dødsstraff for å ankre opp et flytende hjem utenfor kysten til Thailand.

 

Saken har fått bred oppmerksomhet i mange medier, inkludert store medier som CNN og BBC. Dette skjedde 18. april. Norske medier har hatt ferie, og først i går, fire dager senere, kom saken i VG. Ingen andre norske medier har rapporter om dette – ennå.

 

Forrige gang det var spekulasjoner om dødsstraff var 9. april. Da var det TV2, etterfulgt av Dagbladet og ABC Nyheter, som spekulerte, de andre norske mediene holdt seg unna saken.

 

TV2

TV2 ledet an i spekulasjonene om dødsstraff for to uker siden. Denne ganger forholder de seg stille.

LES: Stygge rykter om Thailand på TV2

[ annonser ]

 

Felles for rapportene i internasjonale medier denne gangen er at de benytter seg av samme sitat, nemlig en myndighetsperson som skal ha gitt en lovreferanse overfor Bangkok Post. Denne loven handler om landsforæderi og krigsangrep, og siden Thailand er et av 55 land som fortsatt har dødsstraff i lovverket, så har naturlig nok denne loven dødsstraff som strafferamme. Personen mener at det flytende hjemmet er et angrep på Thailands selvstendighet og råderett over sine farvann. Men noen krigserklæring er det åpenbart ikke.

 

Flere artikler om saken antyder at dødsstraff ikke er aktuelt i dette tilfellet, men likefullt er ordet «dødsstraff» inkludert i alle overskriftene vi har sett om saken. Ordet er en klikkvinner på nettet, og benyttes selv om mediene er klar over at det gir et feil bilde av saken.

 

Saken er prinsipielt interessant, ikke på grunn av strafferammen, men på grunn av råderetten over kystfarvann. Den handler om råderetten over tilgrensende sone til territorialfarvannet. Ifølge FNs havrettskonvensjon fra 1982 har alle land full råderett over en sone på 12 nautiske mil fra kysten. Det flytende hjemmet var ankret opp ca. 14 nautiske mil fra Thailand, og organisasjonen bak bostedet – med planer om flere slike hjem – Ocean Builders, hevder at de har rett til å holde til der.

 

Thailand mener at de kan benytte seg av såkalt tilgrensende sone (contiguous zone) til territorialfarvannet, som også er på 12 nautiske mil, og derfor gir en råderett over et område på 24 nautiske mil. Men råderetten over tilgrensende sone er mye mer begrenset, ifølge FN. Den kan imidlertid komme til benyttelse når det gjelder aktiviteter som smugling og illegal innvandring. Det er nok sistnevnte punkt thaiene tenker på.

 

Ocean Builder

Chad Andrew Elwartowski og Supranee Thepdet, her i en litt mer edruelig artikkel i The Nation.

 

Amerikanske Chad Andrew Elwartowski med thailandsk kjæreste Supranee Thepdet flyttet inn i det flytende hjemmet 2. februar. Strukturen ble tatt ombord på et marinefartøy i går, men da var de to ikke tilstede. Thailand har kansellert visumet til mannen. Den amerikanske ambassaden i Bangkok hjelper nå Elwartowski med juridisk bistand. Han var kun leietaker på det flytende hjemmet, det var Ocean Builders som sto bak konstruksjonen.

 

Flytende hjem, såkalte seasteads, blir diskutert blant liberalistisk lenende personer verden over som et alternativ for å slippe unna påtrengende myndigheter. Ifølge Ocean Builder skal forsøket utenfor den thailandske kysten ha vært det første som fikk se dagens lys – selv om det kun ble en kort stund.

(© Thailands Tidende. 23. april 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)