[ annonse ]
Hallvard Andreas Strømsnes synes dette året er spesielt interessant i Thailand, med ting som valg og kroning av ny konge. Hallvard Andreas Strømsnes synes dette året er spesielt interessant i Thailand, med ting som valg og kroning av ny konge. Foto: Privat
23. mai 2019

Ambassaden liker praktikanter fra franske eliteskoler

Skrevet av 
[ annonse ]

For andre gang på to år har den norske ambassaden i Bangkok funnet en praktikant fra Paris Institute of Political Studies. Det er Hallvard Andreas Strømsnes fra Grefsen i Oslo som har den seks måneder lange praktikantjobben for tiden. Han sier han er fornøyd med hyggelige kolleger på en spennende arbeidsplass.

 

Ambassaden bytter praktikant hvert halvår, og det er lange søkelister. Dette er et tilbud til ungdom som snart er ferdig med høyere utdannelse. Jobben er i utgangspunktet ulønnet, men det følger med et stipend på 10.800 kroner i måneden, – for å dekke kost og losji – noe Strømnes er fornøyd med. Han opplyser at praktikanter hos andre europeiske lands ambassader ofte har mye trangere økonomiske vilkår. Noen har ingen godtgjørelse i det hele tatt.

 

I 2017 var det Margrethe Beate Hammond Rosbach, med utdannelse fra samme skole, som var praktikant (se kommentarer fra henne under). Nå er det altså Hallvard Andreas Strømsnes (22). Han er tidligere visekorporal i Artilleribataljonen i Brigade Nord og har vært aktiv i Oslo Unge Venstre.

 

– Hva slags oppgaver har du som praktikant på ambassaden?

– Arbeidsdagene er svært varierte. I forbindelse med det thailandske valget var fokuset naturligvis på politisk rapportering. I tillegg til rapportskriving deltok jeg på diverse seminarer og møter for å bedre situasjonsforståelsen. Jeg har også vært så heldig at jeg har fått deltatt på møter i FN ESCAP her i Bangkok.

 

[ annonser ]

ESCAP (The United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific) en er FN-organisasjon som har hatt hovedkvarter i Bangkok siden starten i 1947. De forsøker å hjelpe medlemslandene å utvikle seg ved hjelp av prosjekter og teknisk assistanse.

 

Strømsnes fortsetter:

– Andre oppgaver omfatter planleggingen av Nordisk Filmfestival 2019, promotering av norsk næringsliv og ikke minst møte med organisasjoner og bedrifter som ønsker dette. Som praktikant inngår også ambassadens sosiale medier som en viktig del av arbeidet. I løpet av oppholdet skal jeg få en introduksjon til visumavdelingen og konsulæravdelingen, og ser frem til å bli bedre kjent med denne viktige delen av ambassadens virke.

 

– Hva er det mest overraskende du har opplevd i denne jobben?

– Det er vanskelig å trekke frem én spesifikk opplevelse. En positiv overraskelse har vært at jeg kom til en usedvanlig hyggelig arbeidsplass med flinke medarbeidere. Jeg har også satt stor pris på å bli gitt ansvar og føler meg som en del av «teamet». Det er naturligvis ikke alt jeg kan ta del i, men dette har jeg stor forståelse for.

 

– Hadde du vært i Thailand før? 

– Nei, jeg hadde faktisk aldri vært i Thailand tidligere! Til tross for at jeg har vært i Singapore ved flere anledninger, og besøkt Malaysia og Indonesia, så var Thailand helt nytt for meg. Med et begivenhetsrikt halvår hvor Thailand skulle avholde valg, ha presidentskap i ASEAN og ikke minst kroningen av en ny konge, virket et praktikantopphold i Thailand på meg som en spennende og læringsrik mulighet.

 

– Når er jobben ferdig?

– Jeg er ferdig som praktikant i slutten av juli, og blir da erstattet av en ny praktikant.

 

– Kunne du tenke deg en karriere i diplomatiet?

– Utenrikstjenesten virker absolutt forlokkende på meg ettersom det er en spennende og variert arbeidshverdag med muligheter for å se verden. Samtidig er det givende å både representere Norge, men også å fremme norske interesser i utlandet og bistå nordmennene som bor her. Veien inn i diplomatiets verden er selvsagt ikke lett, så det er vanskelig å vite hva tiden vil bringe.

 

– Hva planlegger du å gjøre etterpå? Er du ferdig med utdannelsen din?

– Etter praktikantoppholdet i Bangkok, bærer det tilbake til Frankrike hvor jeg skal ta en mastergrad i «International Management & Sustainability» i Paris ved samme universitet som jeg tok bachelorgraden min.

 

Det er snakk om Paris Institute of Political Studies (kjent som Sciences Po), som utdanner folk innen fag som politikk og offentlig administrasjon, og har et rykte som en av Europas mest prestisjefylte skoler innen samfunnsvitenskap. Skolen ble grunnlagt helt tilbake i 1872.  Sju av Frankrikes åtte siste presidenter har studert der, opplyser Wikipedia. Det inkluderer dagens president Emmanuel Macron, som har en mastergrad derfra i «Public Guidance and Economy».

 

Om studiene sier Strømsnes:

– Jeg tok en Bachelor of Arts (BA) med fokus på Europa-Asia forhold. Ettersom jeg var fornøyd med å ha dratt på utveksling til New Zealand på videregående, virket studier i Frankrike som en fin mulighet. Bachelorgraden har vært på engelsk, men fransken min er definitivt bedre enn da jeg startet.  Studiemiljøet var svært internasjonalt, men naturligvis utgjorde franskmenn den største nasjonaliteten. Opptaksprøvene var ganske omfattende, men det var lærerikt å gå igjennom en intervjurunde.

 

Ambassadepraktikanten forteller at det var kun fire norske studenter der da han tok sin BA-grad. 

 

Thailands Tidende har skrevet om et par tidligere praktikanter, inkludert en notis om Margrethe Beate Hammond Rosbach, som var praktikant i 2017. Hun har også gått på den samme skolen.

– Angående Margrethe har jeg aldri møtt henne, men vi er venner på sosiale medier ettersom vi begge har gått på samme universitet.

 

LES: Praktikant i Bangkok

LES: Ambassadepraktikant - en drømmejobb

 

Vi fikk kontakt med Margrethe Beate Hammond Rosbach, som forteller at at hun snart er ferdig med en mastergrad i International Public Management ved Sciences Po. Hun har siste eksamen kommende uke. 

 

Når det gjelder om oppholdet i Bangkok var nyttig:

– Praktikantopphold ved ambassaden i Bangkok var svært lærerikt. Jeg lærte om sosiale og politiske forhold i Thailand og Kambodsja, samtidig som jeg fikk et godt innblikk i hvordan ambassaden jobber for å fremme norske interesser i utlandet. 

 

– Hva var det viktigste du lærte?

– Det er vanskelig å trekke frem en ting som var viktigst. Jeg synes det var spennende å se hvordan en ambassade fungerer og lære mer om Thailand og Kambodsja.

 

– Har du hatt sjansen til å besøke Thailand igjen?

 –  Ja, jeg var på besøk i Mars 2018.

 

Vi har også stilt samme spørsmål til en praktikant vi skrev om i 2011, Camilla Krebs, og venter på svar fra henne.

 

Oppdatering (3. mai 2019): Vi har fått svar fra Camilla Krebs:

 

– Jeg jobber i dag på Diku (Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning). Det har jeg gjort siden jeg kom tilbake fra Bangkok. Praktikantjobben var nok en viktig grunn til at jeg fikk jobben jeg har i dag. Det er flere her som har slik erfaring. Vi jobber for internasjonalt samarbeid og har ofte kontakt med ambassader verden rundt. Det viktigste jeg lærte som praktikant var å få et innblikk i utenrikstjenesten, og forståelse for hvordan det arbeides der, samt et innblikk i norsk offentlig forvaltning. Ikke minst øve seg litt på representasjon. En veldig nyttig opplevelse.

 

(© Thailands Tidende. 23. mai 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)