[ annonse ]
Minst ti tusen demonstranter møtte opp. Minst ti tusen demonstranter møtte opp. Faksimile: Live sending fra Voice TV.
15. oktober 2020

Utvidet unntakstilstand i Bangkok etter demonstrasjoner

Skrevet av 
[ annonse ]

Kl. 04 i dag morges erklærte statsminister Prayuth Chan-ocha møteforbud i Bangkok. Ansamlinger på mer enn fire personer kan nå arresteres.

 

Oppdatering (kl. 18.00, 15. oktober): Møteforbudet blir ikke overholdt i skrivende stund. Tusenvis av demonstranter har etablert seg ved Ratchaprasong-krysset. Flere protestledere er arrestert, men tre ledere holder nå taler fra en truck.

 

Det er allerede unntakstilstand i hele landet. Den ble innført i starten av coronaangrepet, men det ble etter hvert kjent at det kun gjaldt forhold i forbindelse med viruset og myndighetenes muligheter til raskt å stenge ned virksomheter.

 

I Bangkok er nå unntakstilstanden utvidet til å gjelde møteforbud. Politiet kan arrestere mennesker som er en del av en ansamling på mer enn fire personer.

 

Myndighetene kan også nekte mennesker adgang til ethvert geografisk område eller bygning de måtte ønske.

[ annonser ]

 

I tillegg er det lagt bånd på media, inkludert sosiale medier. Det er proklamert at det er forbudt «å publisere informasjon som kan skape frykt eller gi bevisst villedende informasjon som kan skape misforståelser som igjen kan skade nasjonens sikkerhet og orden».

 

Demonstrasjonene pågikk hele dagen i går og utover natten. Den var varslet mange uker i forveien. Det har vært spredte studentdemonstrasjoner i tre måneder, i tillegg til en demonstrasjon tilbake i januar. Det kreves at statsministeren går av, at det lages en ny grunnlov og at monarkiet reformeres.

 

LES: Thaier demonstrerer mot dagens regjering – også i Norge (20. september)

LES: Demonstrasjoner i Bangkok – både for og imot regjeringen (12. januar)

 

Det ble ikke meldt om noen store voldelige trefninger, med unntak av noen sammenstøt med royalister i gule skjorter, som hadde laget en motdemonstrasjon.

 

Demonstrantene, ledet av et antall studentledere, gikk fra demokratimonumentet til Government House. Den første politisperringen besto av ubevæpnet politi, og de lot raskt demonstrantene slippe gjennom. Neste sperring tok mange timer. Den besto av flere busser som sperret gaten, og demonstrantene ble stående der hele ettermiddagen. Det var imidlertid noen demonstranter som tok andre veier og kom seg frem til Government House. Sent på ettermiddagen fikk alle demonstrantene komme dit.

 

Vi så live via ulike internettkanaler hvordan en gruppe demonstranter reagerte da en kongelig konvoi kom kjørende. Politiet skjøv vekk demonstrantene, som benyttet anledningen til å rope og signalisere med sin sedvanlige trefingers salutt. Konvoien inneholdt dronning Suthida og prins Dipangkorn.

 

Ifølge avisen Khaosod English virket demonstrantene overrasket over å se de gule kongebilene, for de var forespeilet at de skulle ta en annen vei. 

 

Konfrontasjonen med den kongelige konvoien er en av årsakene statsministeren oppgir som grunn for unntakstilstanden. 

 

Det skal etter sigende ha vært 15.000 politifolk i Bangkok under demonstrasjonene. Antall demonstranter virker å ha vært i samme størrelsesorden, vi har sett anslag fra 10.000 til 18.000. Andre sier at det var enda flere. Uansett var det færre enn studentlederne hadde håpet på.

(© Thailands Tidende. 15. oktober 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)