[ annonse ]
Thaier med norsk kjæreste kan igjen få besøksvisum til Norge Illustrasjonsfoto: Pxfuel
31. oktober 2020

Thaier med norsk kjæreste kan igjen få besøksvisum til Norge

Skrevet av 
[ annonse ]

Vi har nettopp fått en melding fra UDI om at de har opphevet restriksjonene for thaier, som har eksistert siden midten av august.

 

Oppdatering (2. november kl. 16.00): Den norske ambassaden i Bangkok har nå oppdatert informasjon for de som skal søke besøksvisum til Norge. Sjekk denne siden, tredje avsnitt som begynner med "Important Notice".

 

Vi fikk i dag en henvendelse fra presserådgiver Oda Gilleberg i UDI. Hun opplyser:

– Jeg har nettopp fått beskjed fra fagavdelingen om at søknader om besøksvisum fra Thailand blir behandlet på vanlig måte igjen. Det vil si at personer fra Thailand som oppfyller unntakene i innreiseforskriften, får sin søknad om besøksvisum behandlet på vanlig måte og kan, ved innvilgelse, reise til Norge.

 

Unntakene i innreiseforskriften refererer til at man må ha et familie- eller kjæresteforhold til en innbygger i Norge. Det er flere punkter. Angående kjærester står det at følgende personer kan få innreise:

 

[ annonser ]

«Kjæreste du har vært sammen med i minimum ni måneder og som du har møtt fysisk minst en gang, samt kjærestens mindreårige barn».

 

Det påpekes at man må kunne dokumentere forholdet og ha et sted å bo for å gjennomføre karantene. Det står videre:

 

«Selv om du nå kan reise inn i Norge kan vi ikke garantere at du kan mellomlande i andre EU/EØS- eller Schengenland.»

 

Gilleberg legger til:

– I tillegg til å måtte oppfylle de vanlige kravene for besøksvisum, må den reisende kunne fremvise en returbillett fra ett av flyselskapene som er godkjent av thailandske myndigheter. Listen fremkommer på ambassadens nettsider.

 

Oversikten (på thai) fra 8. oktober over flyselskaper er hektet fast øverst på facebooksiden til ambassaden. Den er også omtalt i vår artikkel fra 10. oktober.

 

Websiden hos UDI for thailandske søkere er ennå ikke oppdatert med den nye informasjonen. Vi venter på svar angående når sidene vil oppdateres.

 

Norske myndigheter åpnet 10. juli for at utlendinger med kjæreste i Norge igjen kunne få besøksvisum, etter en periode med besøksnekt som følge av coronaviruset. Det var stor glede blant thai-norske par, men gleden ble kortvarig. I andre halvdel av august begynte det å komme meldinger om mange avslag, slik Thailands Tidende rapporterte:

 

LES: Thai-norske par kan nå få gjenforening i Norge (11. juli)

LES: – Ambassaden knuste våre drømmer (23. august)

LES: – Visumbingo hos ambassaden, dette henger ikke på greip! (27. august)

LES: Visumavslagene: Ambassadør og UDI svarer (3. september)

 

Thailands utvikling

Faksimile: Fra Thailands Tidende 27. august 2020.

 

Det tok sin tid før norske myndigheter bekreftet årsaken til avslagene. Hovedårsaken var ofte oppgitt til at søkeren hadde dårlig tilknytning til hjemlandet og at det derfor var frykt for at vedkommende ikke ville returnere til Thailand.

 

16. september kom ambassadør Rødsmoen på banen og klargjorde situasjonen:

– Det er vanskelig retur til Thailand, det omtales i alle vedtakene, så brevene må leses i sin helhet.  

 

Årsaken til alle avslagene var altså de strikte smittereglene i Thailand og ventelister på å kunne fly hjem igjen for thaier i utlandet.

 

Rødsmoen sa at det ville bli gitt visum kun i helt ekstraordinære situasjoner. Hun sa at det måtte være sterke velferdsgrunner, som f.eks. alvorlig sykdom.

 

LES: Ambassadør Rødsmoen: – Thaier bør ikke søke besøksvisum til Norge nå (16. september)

 

10. oktober dokumenterte Thailands Tidende at det var mange kommersielle flyvninger til Thailand, og at repatrieringsgraden til f.eks. Filippinene ikke var mye større enn den til Thailand. 

 

LES: UDI svarer – fortsatt ingen endringer (14. oktober)

LES: Thaier nektes besøksvisum – filippinere og andre får komme (10. oktober)

 

Thailands utvikling

Antall søknader om besøksvisum til Norge i september i år. Thailand er i en særstilling når det gjelder antall avslag (Kilde: UDI)

 

Nå har altså UDI endret praksis når det gjelder Thailand. Vietnam og India var de to andre landene som ble flyttet til «rød gruppe» for besøksvisum til Norge, på grunn av vanskeligheter med hjemreise. Vi kjenner ikke i skrivende stund til om restriksjonene også er opphevet for indere og vietnamesere.

(© Thailands Tidende. 31. oktober 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)