[ annonse ]
Det lokkes med over 50% rabatt på EMS, helt nede i 19 baht på søndager og 25 ellers i uka. Det lokkes med over 50% rabatt på EMS, helt nede i 19 baht på søndager og 25 ellers i uka. Foto: Dag A. Ekeberg
6. juni 2022

Sjarmoffensiv fra Thailand Post – søndagsåpent med ekstra rabatt

Skrevet av 
[ annonse ]

Det offentlige postverket i Thailand satser nå på høy service og lav pris – i direkte konkurranse med private budfirma som Kerry og Best.

 

Flaggskipet til postverket i Thailand er EMS (Express Mail Service). De garanterer i de fleste tilfeller levering påfølgende dag. Samme dags levering finnes også f.eks. innen Bangkok, hvis man leverer på morgenen.

 

Til og fra Bangkok garanterer de levering neste dag. Det gjelder også innad i regioner. Mellom regioner, f.eks. ved forsendelse fra Syd-Thailand til Nord-Thailand kan det ta to dager.

 

Mange av landets drøyt 1200 postkontorer har nå faktisk åpent hver eneste dag, helger og helligdager inkludert. Det gjelder større kontorer, ikke alle postkontorene.

 

Etter det vi har sett er det lite folk der på søndager. Folket generelt tror kanskje ikke helt på at en offentlig virksomhet har åpent på søndager. 

[ annonser ]

 

Det kan være grunnen til at Thailand Post i mai og juni har rabatt for pakker som sendes på en søndag.

 

Fra en normal pris på 42 baht for en mindre pakke, koster det nå ved forsendelse på søndag kun 19 baht. Prisen for andre ukedager er også redusert, til 25 baht.

 

Vi skulle sende et A4-dokument på 30 sider fra en provins i Isan til en annen, og ble presentert for en regning for EMS på 25 baht. Det er ikke dyrt, når man vet at det inkluderer sporing (tracking) på nettet og levering dagen etter. 

 

Mens det i land som Norge gås stadig mer bort fra personlig håndtering av post, beholdes staben i Thailands postkontorer. Mens det i Norge satses på «pakkebokser» hvor man kan hente sine pakker, er det levering på døra som fortsatt gjelder i Thailand.

 

En årsak til ulikhetene kan nok være lønnsnivået. En postfunksjonær i Thailand koster bare en liten brøkdel av det en kollega i Norge koster.

 

Og mens Posten i Norge har slitt med underskudd, gikk Thailand Post overskudd i både 2018 og 2019, som er de siste «normale» årene før pandemien dukket opp. 

 

Til sammenligning bestemte den norske regjeringen å bruke 520 millioner kroner til å dekke ulønnsomme posttjenester i Norge i 2019.

 

Thailand Posts største konkurrent er Kerry Express. De har opplevde en stor økning i Thailand. Vi sjekket prisen på konvolutten vi betalte 25 baht for hos Thailand Post, og fant ut at den ville kostet 30 baht hos Kerry Express, forutsatt at den ikke veide med enn et halvt kilo. 

 

(© Thailands Tidende. 6. juni 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)