[ annonse ]
De kaller seg «The Elderly Brothers», Yan Calmeyer Friis (tv.) og Steinar Fjeld. De kaller seg «The Elderly Brothers», Yan Calmeyer Friis (tv.) og Steinar Fjeld. Foto: Jan Olav Aamlid
24. juni 2022

Populær duo takker for seg, men minnene består

Skrevet av 
[ annonse ]

For 44 år siden var frontfigur Steinar Fjeld og gruppen Septimus et av de mest populære bandene i Thailand. Etter mange år med feriebolig i Jomtien har nå både han og journalist, forfatter og komiker Yan Calmeyer Friis solgt sine hus i boligfeltet på Jomtien Beach. De var «The Elderly Brothers».

 

Over hele Thailand hadde hitlåten Shalalalala (Shalala in the morning…) stor suksess, hvor Fjeld mellom Melodi Grand Prix-deltagelse og hitlåter på norske topplister sjarmerte thaier med innlærte rocketriks. Det ble også en ny hit med frieriet av en låt kalt Thailand Girl. 

 

Et av minnene dukket opp på Steinar Fjelds facebookside forleden, en sak i det thailandske musikkbladet Rhythm, som ble publisert 1. desember 1978. 

Thailands Tidende

Annonse i bladet Rhythm 1. desember 1978.

 

Thailands Tidende

[ annonser ]

Forsiden til bladet Rhythm 1. desember 1978. Dette er altså norske Septimus

 

Septimus var gjenstand for mye oppmerksomhet i den utgaven. De prydet hele forsiden. Inne i bladet var det omtale og en annonse fra Chokchai Night Club i Bangkok som lokket med Septimus hele ni kvelden den måneden.

 

Thailands Tidende hadde et lengre intervju med Fjeld i 2014:

 

LES: Ny asiasuksess for Septimus-Fjeld (1. februar 2014)

 

Samt et innslag på YouTube:

 

LYTT: Steinar Fjeld om rocketriks, popstjernelivet bl.a i Thailand, musikk, talenter og noen digresjoner (18. desember 2013)

 

De som vil mimre litt kan høre Septimus i Norsk Melodi Grand Prix 1978.

 

Pandemien var en hovedårsak til at Fjeld har solgt huset han lenge har eid i boligfeltet New Pattaya City på Jomtien Beach, hvor også Yan Calmeyer Friis hadde hus.

 

– Livet kom i veien pluss corona. Når du ikke kan reise dit, så mister en jo lysta også. Det koster jo litt å holde disse husene med gartner og fee, vann, el osv.

 

Sammen med venn og gitarkollega Yan Calmeyer Friis har Fjeld opptrådd som den selvironiske duoen The Elderly Brothers. Navnet er nok inspirert av noe mer kjente The Everly Brothers.

 

Friis, som har skrevet hundrevis av artikler fra Thailand for Vi Menn, har også gått til det skritt å selge huset. Han svarer noe kryptisk dette på spørsmålet om The Elderly Brothers anses som oppløst:

 

– Elderly Brothers er slett ikke oppløst. De er bare forbigående husløse.

 

Mange saker har vært publisert om nordmenn med dårlige erfaringer med huskjøp i Thailand. Friis hadde dette rådet om hans innfallsvinkel til huskjøp i et tidligere intervju i Thailands Tidende:

 

LES: Vi Menn-journalist lader batteriene i Pattaya (1. oktober 2010)

 

– De som kjenner meg vil nok si at jeg ikke er en person man skal be om økonomitips fra, men når det gjelder boligkjøp har det gått veldig bra. Men skal man kjøpe her nede så er det viktig at man har noen man kan stole på. Vi har heldigvis det, så om man ikke føler man har det, så vil jeg anbefale folk som vil bo her å leie isteden, enkelt og sikkert.

 

Friis leverte også en serie med sedvanlig humoristiske saker om møter med verdenskjente artister og reportasjereise til Thailands Tidende i 2011: 

 

LES: Pinlig møte med McCartney

LES: Mitt liv som linselus

LES: En ukjent side av Frank Zappa

 

Nå har duoen gitt fra seg nøklene til eget tak over hodet i Thailand, men kjærligheten til landet lever fortsatt. Fjeld ser for seg ny tur nedover allerede om noen måneder.

 

– Vi skal en tur innom Jomtien i høst, om ikke noe spesielt skjer IGJEN. Vi har mange venner i landet og elsker jo det thailandske. Jeg savner det huset som bare det, sier Fjeld som etter at Septimus la inn årene har hatt stor suksess som musikkforlegger med artister i bl.a Japan og Norge. 

 

Vi spør Fjeld om hvordan det gikk økonomisk med salget:

 

– Vi kjøpte huset for ti år siden og ALT har jo steget siden den gang, så vi ble «tørre på beina» og vel så det. Den store overraskelsen var jo at vi fikk solgt midt under Coronaen.

 

Fjeld ble for øvrig sist observert på Stange for en snau uke siden, da han delte ut 3 x gull til gruppa Return som han har samarbeidet med i 35 år - for låtene «Sing me a Song» og «Bye, Bye Johnny» foran 2500 entusiastiske Return-fans.

 

FEM SPØRMÅL

1. Favorittsted i Thailand. 

2. Lokal favorittrett. 

3. Lokalt favorittdrikke. 

4. Thailandske favorittartist/band. 

5. Flaueste øyeblikk i Thailand, f.eks pga kulturforskjell.

 

Thailands Tidende

Steinar Fjeld svarer:

1.  Indian by Nature. Jomtien.

2. Spiser ikke thaimat 

3. Chang.

4. Må jo bli Bangkok Tigers med Elvis - imitatoren Elvisoot. 

5. Jeg sto med en spotlight i ansiktet og så kom en kar opp på scenen med en hatt som dama hadde laget til meg. Han forsøkte å tre den på hodet mitt, men jeg bare slo den vekk for jeg så ingenting. Det ble masse oppstyr i salen og han fyren skulle hevne seg, men arrangøren roet det ned. Vi skaka hands og jeg fikk hatten og alt var bra etterpå.

 

Thailands Tidende

Yan Calmeyer Friis svarer:

1. Jomtien

2. Tyskerens overdådige frokost rett borte i 2nd Road.

3. Mekhong & cola, men den thai whiskyen (egentlig rom) finnes vel ikke lenger. Da blir det Singha. 

4. Sek Loso og Siriporn Ampaipong.

5. Da jeg dekket et offroad-arrangement oppe i Kanchanaburi for Vi Menn og fløy rundt med kamera i solsteken uten å takke ja til de stadige tilbudene om vann fra dem som kjørte forbi. Det endte med at jeg gikk rett i bakken, fullstendig dehydrert, og måtte bæres inn i en super kald aircon bilkupé og fraktes til et superkaldt hotellrom mens jeg drakk og drakk. En idiot av dimensjoner. Dette skjedde i 1997, så jeg har lært.

 

(© Thailands Tidende. 24. juni 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)