[ annonse ]
Regjeringen har gjort en ganske uvanlig helomvending siden juli i år. Regjeringen har gjort en ganske uvanlig helomvending siden juli i år. Faksimile: Thailands Tidende 18. juli 2022
12. november 2022

Kommentar: Nasjonalistene våknet opp og fikk stoppet «salget av fedrelandet»

Skrevet av 
[ annonse ]

Utlendinger kan likevel ikke få kjøpe en rai for 40 millioner baht – ikke at kjøpere akkurat sto i kø.

 

Folk flest kjenner thaier som vennligsinnede overfor utlendinger. De har normalt ingen tvangstanker om at utlendinger er i ferd med å ta over fedrelandet.

 

Men det er en viktig understrømning i landet som er ultranasjonalister. Disse hører man sjelden fra, men de dukker opp når de føler at fedrelandet er truet. 

 

Som da den militært utgått regjeringen i juli i år fikk gjennomført en lov som ga utlendinger lov til å eie land her.

 

[ annonser ]

Det ga opphav til frykt for at utlendinger skulle komme og kjøpe opp hele landet. 

 

Loven ble i stor grad mottatt med Ha-Ha på sosiale medier. Hvem vil vel gå gjennom en gedigen papirmølle og investere 40 millioner baht for å få eierskap til 1,6 mål land (1 rai)?

 

Hvis man snakker om en rai midt i forretningsstrøket i Bangkok så er det selvsagt interessant, men det snakker man ikke om. Man snakker antakeligvis om en tomt på et mer eller mindre sentralt boligfelt. Og da snakker man om en betydelig overpris. Alternativt en tomt i en industripark, som også innebærer en betydelig overpris. 

 

Men nasjonalistene har godt med makt i bakgrunnen i Thailand. Det er ikke hver dag at en regjering må oppheve en lov de nettopp har fått vedtatt. Spesielt ikke en flertallsregjering utgått av militærvesenet.

 

Talsmenn for regjeringen har forsøkt å redde ansikt ved å si at man ikke skal se bort fra at en ny versjon av loven blir introdusert på et senere tidspunkt. Men det er ikke veldig sannsynlig med det første. 

 

Vi tror likevel at nasjonalistene ikke hadde noen grunn til panikk. Som vi kommenterte i juni:

 

Hvis du er blant dem som må vurdere nøye hvorvidt du skal investere ti millioner kroner eller ei, så la pengene stå i banken foreløpig.

 

LES: Kommentar: Nå kan du eie land, men bør du det? (18. juli 2022)

 

Frykten for at noen skal overta fedrelandet er vel på en måte reell, men ikke på grunn av denne lovgivning. Man snakker isteden om utlendinger, ikke minst kinesere, som kjøper opp landbruksland ved hjelp av thailandske stråmenn. De betaler noen titusener av baht pr rai, ikke førti millioner. 

 

Men myndighetene følger med på dette, og hvis det på et tidspunkt tar overhånd, så kan de med loven i hånd sette en stopper for dette, og sette i gang rettssaker mot sjefer på diverse landkontorer som har tillatt dette.

 

En viktig lærdom fra denne helomvendingen er at politikere kan ombestemme seg når som helst, uavhengig av om sak er blitt en vedtatt lov (publisert i Royal Gazette) eller ei.

 

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere kommentarer)

(© Thailands Tidende. 12. november 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)